Şırnak’ta avukata çarpan polise tahliye

Avukat Hakları Başkanı Serkan Karakaş’ın, 10 Nisan 2022 tarihinde polis memuru Sırrı Erdoğan tarafından araçla ezilmesi ilişkin görülen davanın ilk duruşmasında sanık için tahliye kararı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Avukat Hakları Başkanı Serkan Karakaş’ın, Şırnak İl Emniyeti Çevik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Sırrı Erdoğan tarafından araçla ezilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Polis memuru hakkında ‘kasten yaralama’ suçlamasıyla Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Hakim tutuksuz yargılanan Sırrı Erdoğan hakkında ‘görevsizlik’ ve ‘tahliye’ kararı verdi. Karakaş’ın avukatlarının davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi ise kabul edildi.

SANIK ‘PSİKOLOJİSİNİN BOZUK’ OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ

Şırnak merkezinde 10 Nisan 2022 tarihinde Mezbahane mevkii kavşağında, Avukat Hakları Merkezi Başkanı Serkan Karakaş, seyir halindeyken aracının bozulması üzerine durup dışarı çıktı. Bu esnada Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan Sırrı Erdoğan, aracı ile Karakaş’a çarptı.

Olay sonrası Sırrı Erdoğan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sanığın avukatlarının itirazı üzerine Erdoğan bir süre sonra adli kontrol şartı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Konuyla ilgili açılan davanın ilk duruşmasına, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan başta olmak üzere, Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi Yürütmesi, Van Barosu, Diyarbakır Barosu, Mardin Barosu, Gaziantep Barosu, Adana Barosu, Siirt Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Hakkâri Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı ile HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir katıldı.

‘Kasten yaralamaya teşebbüs’ ile suçlanan sanık Sırrı Erdoğan, olay günü sesler duyduğunu, kendinde olmadığını ve daha önce de psikolojik tedavi gördüğünü anlattı. Daha önce ilaç tedavisi de gördüğünü belirten sanık, 2016’a katıldığı bir operasyonda arkadaşlarını kaybettiğini, bunun neticesinde psikolojisinin bozulduğunu dile getirdi. Olay günü de benzer bir durumda olduğunu dile getirerek birine çarptığını hissetmediğini söyledi.

‘RAPORUN BİR GÜN ÖNCEDEN ALINMASI ŞÜPHELİ’

Karakaş’ın avukatlarından Rojhat Dilsiz, olayla ilgili mobese kameralarının bozuk olmasına ve olayın hemen öncesinde sanığın doktordan psikolojik tedavi aldığına dair rapor almasına dikkat çekti. Dilsiz, sanığın raporu, Dicle Üniversitesi eski rektör yardımcısı Aytekin Sır isimli birinden aldığını ve bu kişinin de ‘FETÖ’nün kasası’ olduğunu iddia etti. Ayrıca çarpma anından sonra olay yerinden uzaklaşan sanığın, HTS kayıtları aracılığıyla Özel Harekat birimde yetkili K.A ile görüştüğünü tespit ettiklerini söyledi. Ayrıca olaydan sonra sanığın neden tam teşekkürlü bir hastane olan ruh ve sinir hastalıklarında değil de Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde gözlem altına alındığını da sordu. Saldırının kasıtlı olduğunu iddia eden avukatlar, raporun bir gün öncesinden alınmasını ‘şüpheli’ olarak değerlendirdi.

‘DOSYADA ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’

Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, “Yaklaşık altı aydır devam eden soruşturma sonucunda bizim tüm ısrarlarımıza rağmen bu dosya Asliye Mahkemesi’nde açılmıştır. Bizim yaptığımız tüm talepler soruşturma aşamasında reddedildi ve alelacele hazırlanmış iddianame ile neticesinde sanık hakkında tahliye kararı verildi. Dosyanın görevsizlikle Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmiştir” dedi. Avukatlar, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi taleplerinin kabul edildiğini ancak soruşturmanın sağlıklı yürütülmediği belirtti.

Davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını da belirten Dilsiz, “Biz hukukçuyuz, biz kendi haklarımızı koruyamazsak kendi vatandaşlarımızın hakkını koruma imkanımız yoktur” ifadelerini kullandı. Sanıkların kolluk kuvveti olunca şüphelerin arttığını söyleyen Dilsiz, dosyada etkin bir soruşturma yürütülmediğini söyledi.