Sırbistan'da seçim: Vucic'ten zafer ilanı, muhalefetten itiraz

Sırbistan'da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Cumhurbaşkanı Vucic'in desteklediği ittifak kazandı. "Sırbistan şiddete karşı" ittifakı, seçim sonuçlarına karşı 'tüm demokratik yolları' kullanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan'da resmi olmayan sonuçlara göre, dün yapılan erken genel seçimde, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı önde.

Seçimleri takip eden İpsos ve Cesid'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 80'inden fazlasının sayımının tamamlandığı ülkede, "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı, sayılan oyların yüzde 46,4'ünü alarak 250 sandalyeli mecliste 125'ten fazla milletvekili çıkarmayı başardı. Açıklanan sonuçlara göre, ikinci sırada muhalefet kanadı partilerinin oluşturduğu "Sırbistan şiddete karşı" ittifakı yer aldı. İttifak, oyların yüzde 23,3'ünü alarak 64 milletvekili çıkardı.

VUCIC 'ZAFER' İLAN ETTİ: MUHALEFET SONUÇLARA İTİRAZ EDECEK

Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS), oyların yüzde 6,7'sini aldı ve mecliste 18 sandalye kazandı. Resmi olmayan sonuçlar ışığında, NADA koalisyonu 13, "Halkın oyu-Dr. Branimir Nestorovic" listesi 13, Voyvodinalı Macarlar Birliği altı, Adalet ve Değişim Partisi ve Voyvoda Hırvat Demokratlar Birliği İttifakı üç, Demokratik Eylem Partisi Sancak (SDA Sancak) Sulejman Ugljanin iki, ve Şaip Kamber ile Rusya Partisi birer milletvekili çıkardı.

Vucic, resmi olmayan ilk sonuçların ardından yaptığı açıklamada, desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan SNS'nin seçim zaferini ilan etti. SNS öncülüğündeki ittifakın 250 sandalyeli mecliste en az 127 milletvekili kazandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Vucic, "Son derece mutlu olduğum mutlak bir zafer" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, The Guardian'ın aktardığına göre, ana muhalefet grubunun lideri Miroslav Aleksić, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını söyleyerek seçim sonuçlarına itiraz etmek için 'tüm demokratik yolları' kullanacaklarını belirtti. Aleksić, "Belgrad'da yaşamayan insanlar, sanki Belgrad vatandaşıymış gibi otobüslerle, araçlarla buraya getirildi" diye konuştu. Başkentte yaşamayan 40 bin kişi için kimlik belgesi çıkarıldığını savunan muhalefet lideri, "Belgrad'da ve Sırbistan'da oy hilelerine karşı tüm demokratik yolları kullanacağız. Bugün olanlar, demokratik ve adil bir seçimin sonuçları olarak kabul edilemez" dedi. 

Araştırma, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik Merkezi (CRTA) da diğer ülkelerden Belgrad'a 'yasadışı seçmen' getirildiği iddialarıyla ilgili 'derinden endişe' duyduklarını belirtti. Açıklamada, "Belgrad'da otobüslerin, minivanların ve araçların pek çok noktada toplandığı ve şehirdeki pek çok oy verme noktasına seçmen transfer edildiği görüldü" denildi. CRTA platformu ayrıca seçmenlere iktidar partisine oy vermeleri karşılığında para verildiği ve yetkisi olmayan kişilerin sandık başlarında yer aldığını da rapor etti.

SEÇMENLERİN YÜZDE 57'Sİ SANDIK BAŞINA GİTTİ

Bu arada, yerel seçimde odak noktası olan başkent Belgrad'da da SNS'nin yüzde 38'lik oy oranıyla önde olduğu kaydedildi. Kayıtlı 6 milyon 500 bin 165 seçmenin bulunduğu ülkede, sandığa giden seçmen oranının ise yüzde 57,23 olduğu açıklandı.

Öte yandan, genel seçimde baraj yüzde 3 olarak belirlenirken, bu oran azınlık partileri için uygulanmıyor. Pazar günkü seçimlerde halk, ulusal meclisin yanı sıra Voyvodina Özerk Bölgesi'nin 120 sandalyeli meclisi ile ülke genelindeki şehir ve ilçelerin belediye meclislerinin yeni üyelerini de belirledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Sırbistan seçim vucic