Sırbistan'da 'seçim hırsızlığı' protestosu: 6 siyasetçi açlık grevinde

Sırbistan'da 17 Aralık'ta yapılan seçimin sonuçlarına itiraz eden Sırbistan Şiddete Karşı ittifakı, eylemlerini sürdürüyor. İttifaktan altı siyasetçi, seçimlerin iptali talebiyle açlık grevinde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan'da 17 Aralık'ta yapılan genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz eden ve seçimlerde usulsüzlük olduğunu savunan muhalefet partilerinin başkent Belgrad'daki protestoları dün 9'uncu gününde de devam etti. Seçimde Sırbistan Şiddete Karşı isimli ittifakla yarışan muhalefet partilerinin 'seçim hırsızlığına karşı' çağrısı üzerine yüzlerce kişi, bir kez daha Belgrad'daki Devlet Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplandı.

'GÖZALTINA ALINAN ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN'

AA'nın aktardığına göre, kalabalık, daha sonra Adalet Sarayı binasına kadar yürüyerek, pazar akşamı Belgrad Meclis binasına girmek isteyen ve 'kapı ile pencerelere zarar vermeleri sonucu' gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Muhalefet, dün akşamki protestolarda da Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) yüzlerce kişinin otobüslerle Belgrad'a getirilerek oy kullandığını, bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması için seçimin iptali edilmesi taleplerini yineledi. Belgrad'daki protesto açıklamanın ardından sona erdi. Seçimin ardından, 18 Aralık'tan bu yana düzenlenen protestolar dün akşam Kraljevo şehrinde de yapıldı.

AÇLIK GREVİNDEKİ TEPİC: BU MÜCADELE GELECEĞİMİZ İÇİN

Marinika Tepic

Sırbistan'da seçim sonuçlarına yönelik protestolar devam ederken, Sırbistan Şiddete Karşı ittifakından altı siyasetçi de açlık grevlerini sürdürüyor. Beraberindeki beş muhalif isimle birlikte dokuz gündür açlık grevinde olan Marinika Tepic, pazartesi günü sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine günde iki kere seruma bağlandı.

Reuters'a açıklamalarda bulunan Tepic, kendisini muayene edecek doktorların 'muhtemelen açlık grevine son vermesini isteyeceğini ancak kendisinin onlardan mücadelesine devam etmesi için yardım isteyeceğini' söyledi. "Bu, özgürlüğümüz için yürüttüğümüz bir mücadele" diyen Tepic, çocuklarına atıfla, "Onlara, bir gün utanmayacaklarını söyleyeceğim. Çocuklarımız için daha iyi bir geleceği güvence altına almalıyız" diye konuştu.

'SEÇİMLERİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Tepic, beraberindeki beş diğer muhalif siyasetçi ile birlikte başkent Belgrad'ın merkezinde, bir zamanlar meclise ev sahipliği yapmış olan devlet seçim komisyonu ofisinin içinde açlık grevini devam ettiriyor. Tepic, Sırbistanlı yetkilileri, ölmüş kişileri seçmen olarak kaydetmek ve Bosna ile Kosova'da seçmen 'ithal etmek' ile suçluyor.  

Tepic, "Tüm seçim sürecinin revize edilmesinin yönetilmesi için uluslararası bir misyon istiyoruz. Seçimlerin geçersiz sayılmasını ve daha iyi şartlar altında, 5-6 ay içinde yeni bir seçim yapılmasının talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Belgrad'daki Devlet Seçim Komisyonu'nun (RIK) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı" ittifakı seçimi önde tamamlamıştı.​​​​​ Seçim sonuçlarına itiraz eden ve protestolara öncülük eden Sırbistan Şiddete Karşı isimli ittifakı ise bu sonuçlara göre seçimlerde ikinci olmuştu. (DIŞ HABERLER)