Sırbistan ve Kosova normalleşme görüşmelerine devam edecek

Sırbistan-Kosova ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile görüşen Kosova Başbakanı Kurti, "İlişkileri normalleştirmek için doğru ve tek yönlü bir yoldayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan-Kosova ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla Belçika'nın Brüksel kentinde yaptıkları görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.  Vucic, Kosova ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelerin devam edeceğini aktararak bir sonraki toplantının 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'da olacağı bilgisini paylaştı. 

'ÇÖZÜME ULAŞILABİLECEĞİNİ UMUYORUM'

AA'nın haberine göre, toplantının 'oldukça zor geçtiğini söyleyen' Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Önümüzdeki dönemde daha çok toplantı olacağını düşünüyorum. 18 Mart'ta, Borell'in bölgeye ziyareti sırasında Kuzey Makedonya'da yeniden bir araya gelmeye karar verdik" dedi.

Vucic, 'Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması konusunda ısrarcı olduğunu' söyleyerek, "Sanırım Kurti, şimdi kabul etmek için hazır hissetmedi. Gelecekte kabul eder mi göreceğiz. Çözüme ulaşılabileceğini umuyorum ancak çok önceden imzalanıp yapılması gereken maddelerde takılı kalmaktan endişeliyim" diye konuştu. Vucic, "Süreç bazılarının düşündüğü gibi ilerlemiyor. Bu, ciddi, uzun ve zor bir süreç. Kolay olmayacak. Dolayısıyla bazı seyahat ve sorumluklarımı erteleyip hazırlanacağım" dedi.

'ŞİMETRİ, İYİ KOMŞULUK ANLAŞMASIDIR'

Kosova Başbakanı Kurti de Brüksel’deki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik AB'nin önerisi olan Fransız-Alman Planı'nın içeriği üzerinde anlaştıkları bilgisini paylaştı.

'Bundan sonra odak noktasının bu planın uygulanması olacağını' belirten Kurti, "(Bugünkü görüşme) AB önerisinin kabul edilebilir ve içeriğinin değişmeyeceğinin teyidiydi. Önümüzdeki süreç ise söz konusu önerinin uygulanması ile ilgili olacak. İlişkileri normalleştirmek için doğru ve tek yönlü bir yoldayız. Taraflar arasında eşitlik getiren bir anlaşmadır. Simetri, iyi komşuluk anlaşmasıdır. Bu metni imzalama yönünde istek ve ilgimi dile getirdim. Bence anlaştığımıza göre bu gece imzalanmamış olması zararlı" dedi.

Kurti ayrıca, mart ayında AB arabuluculuğunda üst düzey görüşmelerin yapılmasının planlandığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor. Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.​​​

Son olarak, Kosovalı Sırpların eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınmasına tepki olarak Kosova'nın kuzeyinde 10 Aralık'ta barikatlar kurması iki ülke arasında gerilime neden olmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in 27 Aralık 2022 gecesi itibarıyla ordu ve polise 'hazır ol' emri verdiği bildirilmiş. Savunma Bakanı Milos Vucevic ise Vucic'in, Sırbistan ordusuna 'en yüksek savaş hazırlığında' olmaları talimatı verdiğini ifade ederek, bunun gereken durumda silahlı çatışma anlamına gelebileceğini belirtmişti.

Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan eski Sırp polis Dejan Pantic'in tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesinin ardından Vucic, 29 Aralık'ta bir açıklama yaparak yollara kurulan barikatların kaldırılacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)