Sinovac sözcüsünden Delta varyantına karşı üçüncü doz önerisi

Çin şirketi Sinovac'ın sözcüsü Liu Peicheng, ürettikleri korona virüsü aşısının Delta varyantından daha az koruduğunu söyledi. Sözcü, Türkiye'de de kullanılan aşı için üçüncü doz önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün çok daha bulaşıcı olan Delta varyantına karşı hangi aşının ne kadar etkili olduğu tartışılıyor. Reuters ajansı Çin aşılarının Delta karşısındaki koruma oranlarını mercek altına alırken, Türkiye'de de kullanılan CoronaVac aşısını üreten Sinovac firmasının sözcüsü Delta'ya karşı üçüncü bir dozun gerekli olabileceğini söyledi.

Firmanın sözcüsü Liu Peicheng, Sinovac aşısı yaptıran kişilerden alınan kan örnekleri üzerindeki testlerin ilk sonuçlarına göre, aşının Delta varyantı karşısındaki etkisinin üç kat azaldığını söyledi. Liu Peicheng, iki dozun ardından yapılacak üçüncü bir dozun Delta varyantına karşı daha güçlü ve kalıcı bir antikor reaksiyonu sağlayacağını söyledi. Sinovac sözcüsü, ellerindeki verilere ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

AĞIR HASTALIKTAN KORUMAYA DEVAM EDİYOR

Çin devletinin Covid-19'la mücadele politikalarının mimarlarından olan epidemiyolog Zhong Nanshan ise Guangzhou kentinde görülen Delta vakalarına bakarak, Çin aşılarının Delta varyantı karşısında da semptomatik ve ağır hastalık riskini azaltmakta etkili olduğunu söyledi. Ancak Zhong hem örneklemin çok küçük olduğunu vurguladı, hem de ayrıntı vermedi.  

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin eski başkan yardımcısı Feng Zijian ise Reuters'a yaptığı açıklamada, iki Çin aşısının diğer varyantlara kıyasla Delta karşısında daha az etkili olduğunu söyledi. Bununla birlikte Feng, Çin'in ilk Delta vakalarının görüldüğü Guangdong bölgesinde aşı yaptıran kimsenin hastalığı ağır geçirmediğini, Çin aşılarının Delta varyantında da ağır hastalığı engellediğini söyledi.

ÇİN DELTA VARYANTINA KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALDI?

Çin, Delta varyantının Guangdong'da yayılmasını engellemek için çok sıkı önlemler almıştı. Bölgedeki ilk Delta vakası mayıs ayında görülmüş, bunun ardından aşılama oranları hızlandırılırken hastalanan kişilerin yaşadığı bölgeler tamamen kapatılmış ve kitlesel ölçekte test yapılmıştı. Vaka görülen Guangzhou, Shenzhen ve Dongguan kentlerinden çıkmak için negatif test sonucu ibrazı şart koşulmuştu. (DIŞ HABERLER)