Sınırı geçen ABD'li Kuzey Kore'de gözaltına alındı

BM Komutanlığı, bir ABD vatandaşının Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırı geçmesinin ardından gözaltına alınmış olabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı, bir ABD vatandaşının bir tur sırasında Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırı geçmesinin ardından Kuzey Kore'de gözaltına alınmış olabileceğini duyurdu. Gözaltında olduğu tahmin edilen kişinin, Ortak Güvenlik Alanı olarak bilinen ve her iki ülkeden de askerlerin nöbet tuttuğu iki Kore'yi birbirinden ayıran askersizleştirilmiş bölgeye düzenlenen bir tura katıldığı bildirildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore'nin Dong-a Ilbo gazetesi, gözaltındaki kişinin ikinci sınıf er pozisyonundaki ABD'li Travis King olduğu bilgisini paylaştı. Reuters, bu bilgiyi teyit edemediğini yazdı. BM Komutanlığı da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu kişinin Kuzey Kore'de gözaltında olduğuna inandıklarını, Kore Halk Ordusu'ndaki (KPA) mevkidaşlarla konuyu çözmek için birlikte çalıştıklarını belirtti. 

Güney Kore Savunma Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaparak Kuzey Kore'de yaşandığı belirtilen olayla ilgili herhangi bir bilgilerinin bulunmadığını bildirdi.

ABD'DEN VATANDAŞLARINA KUZEY KORE'YE SEHAYAT YASAĞI

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarısı, ABD vatandaşlarının Kuzey Kore'ye girmesini yasaklıyor, bu yasağın sebebi olarak 'ABD vatandaşlarının tutuklanması ya da uzun süre gözaltında tutulması yönünde devam eden ciddi riski' gösteriyor.

Söz konusu seyahat yasağı, ABD'li üniversite öğrencisi Otto Warmbier'ın 2015 yılında bir tur sırasında Kuzey Koreli yetkililer tarafından gözaltına alınmasının ardından getirilmişti. Warmbier, 2017 yılında hapishaneden çıkıp koma halinde ABD'ye döndükten günler sonra hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)