Sur'daki ablukayı anlatan belgesele yasak

Sur'daki abluka 2 yıldır devam ediyor. Hicran Urun ve Zana Kibar'ın, Sur'daki hayatı, göçü ve kültürel mirasın yok edilişini işleyen "Sûr: Ax û Welat" belgesel filminin gösterimi yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sur Belgesel Kolektifi'nin hazırladığı ve 3 Aralık Pazar akşamı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde gösterimi yapılması planlanan "Sûr: Ax û Welat" adlı belgesel fiili olarak yasaklandı.

Konuya dair açıklama yapan  Sur Belgesel Kolektifi, "7 bin yıllık kadim kentin tarihi mirasını, bu mirasın acımasızca yok edilişini işleyen ve zorunlu göç sürecinin göç etmek zorunda kalan aileler, bireyler üzerinde nasıl bir etki bıraktığı, hatıralarında, hafızalarında nasıl yaralar açtığını konu edinen Sûr: Ax û Welat belgeselinin gösterimi Sur’da devam eden ablukanın 2. yıldönümünde engellenmiştir. Gösterimin yapılacağı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi, Emniyet güçleri tarafında baskı altına alınmış, gösterime izin vermemeleri için uyarılmış, aksi takdirde gösterim günü salona polislerin yerleştirileceği tehdidinde bulunulmuştur" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, 'Suriçi Bölgesi'nin dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu' ve aynı zamanda 'dünyanın en uzun süreli yasağına maruz bırakıldığı' vurgulanarak, hem ablukanın kaldırılması hem de sansür ve baskılara karşı sinema emekçilerinin dayanışması adına çağrıda bulunuldu.