Kardan Adam: Çok bilinmeyenli basit bir denklem

Hikayenin dramatik yapısı sığ bir travmatik durumu barındırıyor. Zor bir ergenlik geçirmiş, mağduriyeti annesinin yaptığı seçimler sonucu katmerlenmiş, sonrasında yetim kalmış genç bir adamın kendisi gibi ergenlik geçiren çocuklar adına annelerinden aldığı intikamın filmi Kardan Adam.

Google Haberlere Abone ol

Esra Karataş [email protected]

DUVAR - Son derece keskin ve sert bir başlangıçla izleyiciyi koltuğuna çivileyen Kardan Adam / The Snowman bu açılış sahnesinden sonra aynı etkiyi sürdüremiyor. Yönetmenin ilk sahnede kullandığı doğrudan anlatımı filmin genelinde görmek mümkün değil. Kurbanlar tereddütsüzce öldürülüyor. Ancak filmin aksiyon sahnelerindeki tereddütsüz dilin ana hikâyede kendini göstermediği, hedefin şaşırtıldığı, hikâyenin bir türlü akmadığı gibi bir kaos ortamına sürükleniyoruz. Hızla gelişen olaylar, ipuçları, kesişen doğrular, fazla karmaşık anlatım nedeniyle hikâye etkisini yitiriyor. Üstelik filmin oyuncu kadrosundaki zenginliğe rağmen.

Jø Nesbo'nun çok satan kitabından uyarlanan, yönetmenliğini Tomas Alfredson’un yaptığı Kardan Adam, Oslo’da göl kenarındaki bir evde başlıyor. Karla kaplı manzaraya tek başına eşlik eden ev, bölgedeki tek yapı. Genç anne ve ergenliğin ilk çağlarını yaşayan delikanlı, uzaktan görünen polis arabasını heyecanla bekliyorlar. Gelen ziyaretçi, delikanlının biyolojik babası. Polis memuru, elinde bir listeyle çocuğa sorular soruyor. Çocuğun cevap veremediği her soru annesine şiddeti artan bir tokat olarak geri dönüyor.

Bu başlangıç, kişiler arasındaki ilişki, o dağ başında yaşayan anne ve çocuk için sorulacak soru işaretleri sona ulaştığımızda da cevapsız kalıyor. Filmin bundan sonrası aynı çarpıcı etkiyi yaratamayan bir ilişkiler yumağına dönüşüyor. Çocukluk travması, karmaşık ilişkiler, seri cinayetler, çoklu bağlantılarla hikâyeyi derinleştirmeye çalıştıkça basit kurgusal denklem daha çok kendini hissettiriyor ve ortada yapay bir hikâye kalıyor.

Geri bildirimle başlayan ilk vakanın geçtiği karla kaplı o göl evinden yıllar sonrasına uzanıyoruz. Harry Hole, Norveç’in ünlü dedektiflerinden. Parklarda sabahlayacak kadar alkolik ya da travmatik bir karakter olarak resmediliyor. Hole’un ekibine yeni katılan Katrine cevval bir dedektif olarak öne çıkıyor. Akademide Hole’un çözdüğü vakaları duyarak eğitim görmüş. Bu anlamda Hole’a hayran. Gelen kayıp kadın ihbarlarını takip eden dedektifler bir seri katille karşı karşıya olduklarını anlıyorlar. Zira katil arkasında korkunç kardan adamlar bırakarak kayboluyor.

Hikayenin dramatik yapısı sığ bir travmatik durumu barındırıyor. Zor bir ergenlik geçirmiş, mağduriyeti annesinin yaptığı seçimler sonucu katmerlenmiş, sonrasında yetim kalmış genç bir adamın kendisi gibi ergenlik geçiren çocuklar adına annelerinden aldığı intikamın filmi Kardan Adam.

Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, J.K. Simmons ve Toby Jones’un yer aldığı oyuncu kadrosu filmi kurtarmaya yetmiyor. Filmin yapımcıları arasında Martin Scorsese’nin olması da bir işe yaramamış gibi görünüyor.

Yönetmen: Tomas Alfredson

Eser: Jo Nesbø

Senaryo: Peter Straughan, Hossein Amini, Søren Sveistrup

Oyuncular: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Jonas Karlsson, Val Kilmer, J.K. Simmons, Toby Jones