Selanik’te ödüller büyük yalnızlığımıza

Bu yıl Cannes’da baştacı edilen Kantemir Balagov’un yönettiği Rus yapımı 'Closeness'ın başrolündeki Darya Zhovner ise en iyi kadın oyuncu ödülü aldı. Senaryo ödülünün Belçikalı Gilles Coulier’in ekonomik krizle telef olmuş bir balıkçının çıkışsızlığını anlattığı 'Cargo'nun kazanması şaşırtmadı.

Google Haberlere Abone ol

Esin Küçüktepepınar [email protected]

DUVAR - Toprak insanı baba ile istikbalini göklerde arayan oğul; İsveçli yönetmen Jens Assur, kuşaklararası olduğu kadar geleneklerle modern yaşam arasındaki çatışmayı da anlatan 'Korparna' (Kuzgunlar) adlı ilk filmiyle 58. Selanik Film Festivali’nde efsane sinemacı Theo Angelopoulos adına en iyi filme verilen Altın İskender ödülünü kazandı. Film aynı zamanda sekiz Avroluk para ödülü de aldı. 70’ler döneminde, İsveç’teki bir çiftlikte yaşayan ailenin zorlu gündelik yaşamını dingin bir ritm ve şahane görüntülerle anlatan filmde babayı canlandıran Reine Brynolfsson da en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

‘ZUHAL’E YAPIM DESTEĞİ

Yunanistan’ın şahane kıyı kenti Selanik’te 2-12 Kasım arasında düzenlenen bu büyük sinema etkinliğinin yapım aşamasındaki filmlere destek veren 13. The Crossroads Co Production bölümünde yer alan 'Zuhal', Müzik ve Ses Ödülü aldı. Yönetmenliğini Nazlı Elif Durlu’nun yaptığı filmin yapımcısı ise İstos Film’den Anna Maria Aslanoğlu. Ödül çıkmasa da destek ile yeteneği buluşturan bu bölüme seçilme başarısı gösteren filmler arasında Ramin Maten’in 'Siren’s Call' ve Tarık Aktaş’ın yönettiği 'Dead Horse Nebula' da yer aldı.

Yönetmenlerin ilk ve ikinci filmleriyle katıldıkları ana yarışmanın bu yılki teması olan 'Kök Salmak', ruhun en önemli gereksinimi olmasına rağmen en gözardı edilen hissiyatını öne çıkaran Fransız düşünür ve aktivist Simone Weil’den esinlenilmişti ve nitekim filmler de gündelik yaşamın kanıksanan zorlu ortamındaki içsel yolculuklara, kaygan zemin üzerinde yaşamaya çalışan dağınık hallerimize ve büyük yalnızlığımıza odaklanıyor. İkincilik anlamına gelen ve Gümüş İskender’le takdir edilen Özel Jüri Ödülü Iranlı sinemacı Vahid Jalilvand’ın 'Bedoune Tarıkh, Bedoune Emza'ya (No Date, No Signature) verildi. Otopsi masasına gelen küçük bir çocuk üzerinden vicdanıyla yüzleşen bir doktorun dışardaki yoksul hayatların da farkına varmasını anlatan film, Fipresci (Uluslararası Film Eleştirmenleri) ödülünü de aldı. Aralarında Filistinli sinemacı Annemarie Jacir’in de olduğu jüri en iyi yönetmen ödülü olan Bronz İskender’i ise Norveçteki bir kireçtaşı madeninde çalışan işçilerin ortamını yer yer gerçeküstüne varan bir tonda anlatan 'Vinterbrodre' (Winter Brothers' adlı filmiyle Hlynur Palmason’a verdi.

Bu yıl Cannes’da baştacı edilen Kantemir Balagov’un yönettiği Rus yapımı 'Closeness'ın başrolündeki Darya Zhovner ise en iyi kadın oyuncu ödülü aldı. Senaryo ödülünün Belçikalı Gilles Coulier’in ekonomik krizle telef olmuş bir balıkçının çıkışsızlığını anlattığı 'Cargo'nun kazanması şaşırtmadı.

Etiketler festival yazı sinem