Sinema seyircisi ‘darbe’yi takmadı

Darbe girişimi sinema izleyicisinin alışkanlıklarını değiştirmedi. 15 Temmuz sonrası en çok Buz Devri izlendi.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Aydemir [email protected]

Sinema endüstrisinin en büyük dertlerinden birisi yaz aylarında düşen gişe rakamları. Kış aylarında 1.5- 2 milyon civarında seyreden haftalık kesilen bilet adedi, bahar aylarıyla birlikte 500 bin- 1 milyon aralığına düşüyor, yaz aylarında ise daha da aşağılara iniyor.

2014 ve 2015’te 60 milyonun üzerine çıkan bilet satış adedi Türkiye sinema endüstrisinin gelişme potansiyelini de gösteriyordu aynı zamanda. Sektör bu noktadan yukarıya doğru bir hamle yapıp büyüyebilir ama bu rakamlar aynı zamanda aşağıda doğru ivmelenebilir ki, bu da daralma demek.

Sinema salonlarında yaz aylarında yaşanan durgunluğa olağanüstü gelişmeler de eklendiğinde ortaya seyirci sayısının giderek düşmesi de kaçınılmaz oluyor. Ancak, www.boxofficeturkiye.com sitesinde yer alan verilere göre darbe girişimi sonrasında sinema izleyicisi salonlardan ayağını çekmemiş görünüyor.

BUZ DEVRİ AÇIK ARA ÖNDE!

Örneğin, darbe girişiminden bir önceki 8-10 Temmuz tarihli hafta sonunda sinema salonlarında toplam 297 bin bilet kesilmiş. Ondan bir önceki hafta bu rakamın 190 bin olduğu düşünüldüğünde oldukça iyi sayılır. Darbe haftasında yani 15-17 Temmuz tarihleri arasında kesilen bilet adedi ise 253 bin. Yani, hafta sonu rakamlarına dahil edilen cumayı bir yana bırakırsak, darbenin hemen ertesindeki cumartesi ve pazar günleri insanlar sinemaya gitmekten vazgeçmemişler. Tabii bunda hem mevsimsel hem de ülkenin durumundan kaynaklı ‘sıcaklığın’ ne kadar etkisi var bilinmez. Çünkü bu 253 bin seyircinin 237 bini “Buz Devri: Büyük Çarpışma”yı tercih etmiş!

Haftalık bazda ele aldığımızda da sinema izleyicisinin darbe girişiminden fazla etkilenmediğini görebiliriz. 8-14 Temmuz haftasında toplam 579 bin adet bilet kesilmiş. Darbeden hemen sonraki 15-21 Temmuz haftasında bu sayı 567 bine gerilemiş ama bu tür ufak oynamalar rutin zamanlarda bile oluyor. Hatta 1-7 Temmuz haftasındaki seyirci sayısının 551 bin olduğu düşünüldüğünde insanların sıcak gündemden kaçmak için sinema salonlarına sığındığını söylemek mümkün görünüyor.

ÖNCEKİ YILLARIN GERİSİNDE

Ama bütün bu olumlu duruma rağmen, toplam seyirci sayısının geçen yılların gerisinde olduğunun altını çizelim. Aynı sitede yer alan verilerle, yıllara göre 31. haftalar karşılaştırıldığında durum daha da açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Örneğin, 31. hafta itibariyle 2014’te 35.7, 2015’te ise 37.4 milyon bilet kesilmiş. Bu yılın rakamı ise henüz 34.1 milyon civarında. Darbe girişimi sonrası bazı setlerin iptal edildiği ya da ertelendiği göz önünde bulundurulursa, sonbaharda ve yeni yıla doğru vizyona girecek yerli film sayısında bir düşüş beklemek olası. Yaz ayları dışında gişenin motor gücünün yerli yapımlar olduğunu dikkate alırsak, 2016’nın önceki yılların rakamlarını yakalaması şimdilik zor görünüyor. Ama seyirci bu, ne yapacağı belli olmuyor görüldüğü gibi!

HAFTA SONU SEYİRCİ RAKAMLARI

HAFTA               SEYİRCİ SAYISI         EN ÇOK İZLENEN FİLM

1-3 Temmuz        190 bin                                Buz Devri 5: Büyük Çarpışma

8-10 Temmuz     297 bin                                Buz Devri 5: Büyük Çarpışma

15-17 Temmuz    253 bin                                Buz Devri 5: Büyük Çarpışma

22-24 Temmuz   306 bin                               Tarzan Efsanesi

29-31 Temmuz    335 bin                               Kurtuluş Günü: Yeni Tehdir

HAFTALIK SEYİRCİ RAKAMLARI

HAFTA                   SEYİRCİ SAYISI         EN ÇOK İZLENEN FİLM

1-7 Temmuz             551 bin                              Üç Hafliler 3: Karabüyü

8-14 Temmuz          579 bin                              Tarzan Efsanesi

15-21 Temmuz        567 bin                              Buz Devri 5: Büyük Çarpışma

22-29 Temmuz       613 bin                              Buz Devri 5: Büyük Çarpışma

29 Tem- 4 Ağus.     645 bin                              Buz Devri 5: Büyük Çarpışma