Silopi elektriğe hasret: Isınma yok, internet yok, beyaz eşya yok

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki elektrik kesintileri, herkesi mağdur ediyor. Halk, Dicle Elektrik’i suçlarken şirket alt yapı çalışmalarını ve ilçedeki kaçak elektrik kullanımını gerekçe gösteriyor.

Şırnak'ta elektrik kesintileri dışında, bir diğer sorun da açıktaki elektrik telleri.
Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Şırnak’ın 150 bin nüfusa sahip Silopi ilçesi, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle zor günler geçiriyor. Zaman zaman günde 12-13 saate varan kesintiler nedeniyle Silopililer, özellikle kış aylarında ısınmada zorluk yaşarken, beyaz eşyalarının bu nedenle sürekli arızalanmasından da şikayetçi.

‘BEYAZ EŞYALARIM YANDI’

Elektrik kesintilerinin en sık olduğu mahallerden biri olan Şehit Harun Mahallesi… Bu mahallede kesintilerin yanı sıra düşük voltajlı enerji sıkıntısı yaşanıyor. Çoğu kişi çözüm olarak evinde yükseltici bulunduruyor.

Mahallede yaşayan Leyla Temur, düşük voltaj yüzünden beyaz eşyaların dayanmadığını anlatıyor. Temur, “Bizim bu mahallede hiç elektrik yok. İki saat varsa, dört saat yok. Geldiği zaman da ancak ampuller yanıyor. Ocağın çakmağını bile yakmaya yetmiyor enerji. Yükseltici kullanıyorum, en üst seviyeye getiriyorum yine de yetmiyor. Çamaşır yıkayamıyoruz, banyo yapamıyoruz. Kaç defadır televizyonum, su arıtma cihazım, internet modemim yandı. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima var ama kullanamıyoruz. Kasım ayı gelir gelmez elektrik kesintileri başlıyor” diyor. Temur, bu sorunu yetkililere aktardığını ama çözüm sağlanamadığını söylüyor.

Silopililer, elektrik tellerinin ve panoların açık olduğunu ve güvenlik tehdidi oluşturduğunu söylüyor. 

‘SİLOPİ’DE SÜREKLİ ELEKTRİK SORUNU VAR’

Silopili esnaflar da aynı sorundan dert yanıyor. Elektriğin olmadığı zaman çalışamadıklarını belirten esnaf Ercan Günar, “Elektrik gidince çalışamıyoruz. O gün müşterilerimiz de mağdur oluyor, biz de mağdur oluyoruz. Silopi’de sürekli bir elektrik sorunu mevcut” diyor.

Dicle Elektrik tarafından planlı kesinti mesajlarını aldıklarını ama bunun dışında da kesintiler yaşandığını dile getiren Günar, “Planlı olanların dışında da gün içinde elektrikler kesiliyor. Bu kesintilerin süresi belli olmuyor” diyor. Bir diğer sorunun ise elektrik hatları olduğunu ifade ediyor: “Geçen gün hatlardan biri düştü. Dicle Elektrik’i aradık, geldiler arıza için ama elektrik kesildi bu sefer. Bize ‘en kısa zamanda halledeceğiz’ diyorlar ama sorun devam ediyor. Arıza ekipleri geliyor ama yetmiyor. Ne köylerde ne Silopi Merkez’de yetmiyor elektrik.”

‘ELEKTRİK KESİNTİLERİ YÜZÜNDEN DERS ÇALIŞAMIYORUM’

Silopi’de yaşanan elektrik kesintilerinin mağdur ettiği bir kesim de öğrenciler. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerden biri olan İbrahim Temur, “Şartlar o kadar kötü ki, çalışmam gereken saatlerde elektrik kesintisinde dolayı çalışamıyorum. Bunun mağduru yalnızca ben değilim. Sınava girecek ve evinde çalışan binlerce öğrenci bu durumdan mağdur oluyor. Öğrenciler, elektrik kesintileri yüzünden internete de erişemiyor. Bizi çok zorluyor bu durum” diye konuşuyor.

Planlı kesintiler dışında da kesintilerin olduğunu belirten Temur, “Örneğin dün akşam planlı kesinti dışında akşam 18.00’de elektrikler kesildi ve bu sabah saat 07.00 gibi geldi. Dün gece çok soğuk ve zor bir geceydi. Üzerimize birkaç battaniye örtmek zorunda kaldık. Onun dışında evde yapmamız gereken işlerin hiçbirini yapamadık. Çamaşır makinesi çalışıyordu yarıda kaldı. Elektriği az olan mahallerden akrabalarımız bize geldi çamaşır, banyo gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ama bizim de kesildi ve 13-14 saat gelmedi” diyor.

Uzun yıllardır elektrikçi olarak çalışan Yunus Al ise Dicle Elektrik ile halkın sürekli karşı karşıya geldiğini anlatıyor: “Yenişehir Mahallesi’nde yaşayanlara ‘abonelikleri dışarı çıkarın elektriğiniz iyi olacak’ dediler ama değişen bir şey olmadı. Çünkü arkasında durmuyorlar.”

‘İYİLEŞTİRME YATIRIMLARINA 2018 YILINDA BAŞLADIK’

Konu ile ilgili Dicle Elektrik tarafından Gazete Duvar’a yapılan açıklamada, ilçede elektrik şebekesinin büyük oranda yenilenmesi ihtiyacına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Elektrik hizmet bölgesinde yer alan Şırnak’ın Silopi ilçesinde kayıt dışı elektrik tüketim ortalaması yüzde 70 seviyesindedir. Şirket olarak bunun farkında ve bilincinde olduğumuz için şebeke iyileştirme yatırımlarına 2018 yılında başladık. Dönemin Silopi Belediye yönetimiyle işbirliği protokolü yaptık. Protokol kapsamında çalışmalarımıza hızlı şekilde başladık. Bazı yerlerde iletim hatları yer altına alınıp panolar bile kuruldu. Ancak daha sonra yatırım çalışmalarımız bazı gruplar tarafından engellenmeye başlandı” ifadeleri yer aldı.