Silikozis belgeselinin gösterimine para cezası

Silikozis hastalığını konu alan "Vakti Gelince" belgeselinin gösterimini Çine'de bir köy kahvesinde yapan yönetmen Murat Yüksel’e para cezası kesildi.

Yönetmen Murat Yüksel
Google Haberlere Abone ol

Özgür Duygu Durgun

DUVAR - Belgesel yönetmeni Murat Yüksel’in silikozis hastalığına yakalanan işçileri anlattığı "Vakti Gelince" belgeselinin gösterimi, 15 Kasım’da Çine’de bir köy kahvesinde gerçekleştirildi. Yüksel, gösterim sonrası belgeseli ücretsiz ve halka açık düzenlediği gerekçesiyle kendisine 581 TL para cezası kesildiğini söyledi.

Yüksel, ceza makbuzunun henüz ulaşmadığını ancak jandarmanın ceza bilgisini sözlü olarak ilettiğini belirtti.

‘BANA VE KAHVEHANE SAHİBİNE CEZA KESİLDİ’

Yüksel yaşananları şöyle anlattı:

“Belgesel gösterimini, çekimlerin bir kısmını yaptığım Aydın’ın Çine ilçesinin Seferler köyündeki bir kahvehanede gerçekleştirdik. 15 Kasım tarihindeki gösterim sonrasında kahvehanenin sahibine, köyde ikamet eden bir kişiye ve bana ceza kesildiğini öğrendim. 16 Kasım‘da bölgede görev yapan jandarma ekipleri, kahve sahibine ve köy sakinine ceza kestiklerini ve makbuz oluşturduklarını söylemişler. Ama şu an bana ulaşan herhangi bir tebligat bulunmuyor. 17 Kasım’da akşam saatlerinde Seferler bölgesinde görev yaptığını söyleyen bir astsubay beni telefonumdan aradı ve belgeselin çekimlerinde izin alıp almadığımı, belgeselin gösterime girip girmediğini sordu. Gösterim için jandarmadan izin almam gerektiğini ifade etti. Ardından para cezasının kaymakamlık tarafından onaylandıktan sonra bana tebliğ edileceğini, 15 gün içinde de itiraz edebileceğimi sözlerine ekledi."

'DİĞER GÖSTERİMLER ERTELENDİ'

Kendisini arayan yetkiliye Anayasa’nın 26. Maddesi’ni hatırlattığını belirten Yüksel, dolayısıyla resmi makamlardan böyle bir izin alması gerekmediğini belirtti.

Kesilen para cezasıyla asıl meselenin göz ardı edildiğini anlatan Yüksel, “İşçilerin vahşi çalışma koşullarını konuşmak ve düzeltmek yerine konu, bürokratik engellerle kamuoyunun dikkatinden kaçırılmaya çalışılıyor” dedi. Yüksel ayrıca, planlanan diğer köy gösterimlerini, bölgede yaşayan köylünün başına dert açılmaması için bir süre erteleyeceklerini söyledi.