‘Sibel Tekin ve kamerası hangi örgüte üye?’

'Örgüt üyeliği' gerekçe gösterilerek tutuklanan belgeselci ve gazeteci Sibel Tekin için Ankara’da düzenlenen açıklamada, Tekin’in derhal serbest bırakılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- ‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanan belgeselci ve gazeteci Sibel Tekin için İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde açıklama yapıldı. Adı belirtilmeyen bir örgüte üyelikle suçlanmasına tepki gösterilen Tekin’in derhal serbest bırakılması istendi. 
Açıklamaya Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Belgesel Sinemacılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Kaos GL’nin de aralarında olduğu çok sayıda kurumun temsilcisi, hak savunucuları, gazeteciler ve aktivistler katıldı.

‘SİBEL’İ BIRAKMAMAK İÇİN UĞRAŞTILAR’

Sibel Tekin’in avukatı Mehtap Sakinci, tutuklanma sürecini şöyle anlattı:

“Sibel örgüt üyeliği suçlaması ile karşı karşıya. Kış saati uygulaması ile ilgili bir belgesel çekiyordu. İlk çekimini Kızılay’da gerçekleştiriyor. Daha sonra Ankara’da en çok emekçinin bulunduğu, hayatın 06:00’da başladığı Tuzluçayır’a gidiyor. Okulların ışıklarını, insanların koşuşturmalarını çekiyor. Sonra mesaisine dönüyor. Çekim sırasında okul bahçesindeki servis araçlarını da çekiyor. Bu araçlardan birinin ceza infaz kurumu memurlarına ait olduğunu bilmeyip, kaydediyor. ‘Sibel çekmemesi gereken şeyleri çekmemesi gereken zamanda çekmiş’ dendi bize. Biz Sibel’in serbest bırakılmasını beklerken Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü dallanıp budaklandırmaya çalıştı. Sibel’in önceki çalışmalarını, iyi bir insan ve belgeselci olduğunu bilmelerine rağmen onu bırakmamak için uğraştılar."

‘GEZİ OLAYLARINA ODAKLANDIKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Tekin’in bu meslekte 22 yılı geride bıraktığını hatırlatan Sakinci, “Kaydettiği hiçbir şeyi silmemek gibi bir etik anlayışı var. Gezi olaylarındaki belgelere odaklandıklarını düşünüyoruz. Bunlar Sibel’in önüne suç unsuru olarak getirildi” dedi.

‘SİBEL İTİBARSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

“Sibel Tekin’i Ankara’da, Türkiye’de 20 yıldır haksızlığa uğrayan herkes tanır” diyen Sakinci, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün bir akademisyen, bir basın emekçisi itibarsızlaştırılıyor, pek çok hakkı elinden alınıyor. Bütün mücadelemiz ilk etapta serbest bırakılması ve ayrıla iade-i itibarı. Sibel ‘talimatı kimden aldığı’ gibi sorularla karşılaştı. Emeğiyle çalışan bir insandan bu sistem bir terörist yaratmaya çalışıyor. Bu dosyada şüpheli yok, örgüt üyesi çıkarılamaz.”

‘SİBEL VE KAMERASI HANGİ ÖRGÜTE ÜYE, KARAR VERİN’

İHD adına açıklama yapan Sevinç Koçak da, sokağın hafızasının tutuklanamayacağını ifade ederek “Sibel Tekin, ‘Silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçlamasıyla tutuklandı. TEM dosyasında, tutuklama kararında, cezaevinde gönderilen belgelerde Sibel’in hangi örgütün üyesi olduğuna dair herhangi bir bilgi yer almıyor. Hangi örgütün tutuklusu olduğunu ne tutuklamaya sevk eden savcı ne tutuklama kararını veren mahkeme heyeti ne Sibel biliyor ne biz biliyoruz ne de cezaevi yönetimi. Bir absürt bir komedi saçmalığında olan bu tutuklama kararı son derece gerçek. Savcı ve mahkeme heyetine hukuksal dayanakla verilmeyen bu kararı hangi gerekçeyle verdiklerini sormak istiyoruz. Sibel ve kamerasının hangi örgütün üyesi olduklarına karar vermelerini merakla bekliyoruz” dedi.

‘SİBEL HAKİKAT ADINA SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRİYOR’

Belgesel Sinemacılar Birliği adına konuşan Tufan Taştan “Sibel birliğimizin her türlü faaliyetine emek vermiş, yorulmak bilmeyen bir arkadaşımız. Çocuklarımız gençlerimiz için iyi şeyler yapanları cezalandırmak zorunda mıyız? Arşivlemek bizim mesleki sorumluluğumuz. Sibel hakikat adına bu sorumluluğu yetine getiriyor. Sibel Tekin derhal serbest bırakılmalı. El konulan bütün ekipman ve arşivi geri verilmeli” ifadelerini kullandı.

‘SİBEL BU KENTİN GÖZÜ, HAFIZASI, SESİ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş “İnsan hakları savunucularına yönelik politikanın son halkası Sibel Tekin’in tutuklanması. Sibel bu kentin gözü, hafızası, sesi. Her zaman bizim yanımızda oldu, bugün de biz Sibel’in yanındayız” sözlerini kullandı.

‘DÜN SİBEL BİZİM İÇİN SES ÇIKARIYORDU BUGÜN BİZ ONUN İÇİN’

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, Sibel Tekin’in ezilenlerin sesi olmak için toplumun hafızası görevini görüp kayıt aldığını ifade ederek “Biz Sibel’i onların yaftalarıyla değil sokaklardaki Sibel olarak tanıyoruz. Bu yaftaların hepsini iade edeceğiz” diye konuştu.

‘ANKARA’NIN HAFIZASIDIR SİBEL’

Ülkenin ceberrut bir iktidar tarafından yönetildiğini belirten Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcı, “Biz yıllardır Sibel’i tanıyoruz. Ankara’nın hafızasıdır Sibel. Tüm basın emekçileri bugün Sibel’e yapılanın yarın kendine yapılacağını biliyor. Bir örgüt isminin bile bulunamaması Sibel’in masumluğunu gösterir. Takipçisi olacağız” dedi.

‘YİNE BİR SEÇİM ARİFESİNDE TUTUKLANDI’

Kaos GL’den Yıldız Tar ise, Tekin'in bildiği her şeyi karşılıksız olarak paylaştığını ifade ederek, 2016’da haziran–kasım arasındaki katliamlara odaklanan çalışmalar yürüttüğünü hatırlattı ve "Şimdi yine bir seçim arifesinde tutuklandı. Sibel tutuklu olduğu sürece onun kamerası olmak bizim sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Fimleri Festivali, açıklamaya yazılı bir mesaj göndererek Tekin’in sadece başkentin değil tüm Türkiye’nin hafızasını kayda geçirdiğini ifade etti ve serbest bırakılması çağrısını yaptı. (DUVAR)