On dolara Dünya nasıl gezilir?

Seyahat edince aynı kalan nedir? Hiçbir şey. Pek çok kişinin hayali gezmek, yaşamak ve öğrenmek. Peki ne kadar para lazım? Sabit hayatınızdan daha az! Yıllarca gazetecilik yaptıktan sonra 2 yıl önce gezmeye karar veren Asım Güneş, yeterli parası olmadığı için günlük on doları aşmayan bir harcama limiti koyarak Afrika'dan başladı yolculuğuna.. Sonra Uzak Asya'ya geçti. Şimdi ise Amerika kıtasının kuzeyinden başladığı yolculuğunda Meksika'yı geçerek orta Amerika'ya vardı. Güneş 'ucuza' nasıl yolculuk yaptığını Duvar için yazdı...

Google Haberlere Abone ol

Asım Güneş

Dünyayı gezmekle ilgili sanırım en çok merak edilen şey işin finansman kısmı. Babadan zengin değilseniz ya da piyango filan vurmadıysa masrafları düşürmenin çaresini bulmak gerekiyor. İyi haber şu ki, eğer konforunuzdan ödün verebilirseniz harcamaları aşağı çekmek hiç de zor değil. Aşağıda, hem başka gezginlerden hem de kendi deneyimlerimle edindiğim bilgiler sayesinde gezinizi ucuza getirmenin yollarını yazdım.

Masrafları temel olarak üçe ayırabiliriz. Konaklama, ulaşım ve yeme-içme olarak.

KONAKLAMA: EN BÜYÜK GİDER EN KOLAY TASARRUF

dsc_0908En önemli masrafların başında tabii ki konaklama geliyor. Ve en kolay aşağı çekilecek harcama kalemi de bu. Gezginlerin çoğunlukla kullandığı yol, hostellerin 'dorm' dediğimiz, birden fazla kişinin paylaştığı odalarında kalmak. Fiyatları, özel odaların yarısına ya da üçte birine geliyor. Ayrıca sizin gibi gezginlerle tanışmak için de ideal mekanlar. Tabii banyo ve tuvaletin de ortak olduğunu söylemekte fayda var.

Daha ucuza getirmek isterseniz çadırda konaklamayı tercih edebilirsiniz. Ben bunu ancak Meksika'da keşfettim. Meksika'da sahiller vatandaşa ait olduğu için Pasifik okyanusu boyunca birçok yerde sahile çadır kurarak ücretsiz konakladım. Onun dışında otoban kenarlarında, benzin istasyonlarında hatta mezarlık yanında bile kaldığım oldu ama bunları herkese tavsiye etmiyorum. Çadır konaklamayı daha güvenli hale getirmek için çadır kampingler bulmak lazım. Bunların fiyatları genelde dormlardan bile ucuz. Tek sorun her yerde bulmanın mümkün olmaması.

dsc_1751 Çadır kurun, bedava konaklayın.

Ama konaklamanın en iyi ve ucuz (bedava) yöntemlerinden biri Couchsurfing. Couchsurfing.com, 'misafirlik' kavramını uluslararası boyuta taşımış bir site. Öncelikle sitede bir hesap açmanız ve kişisel bilgilerinizi yazmanız gerekiyor. Ondan sonra gideceğiniz yerde, misafir kabul eden diğer üyeleri belirleyip onlara mesaj atıyorsunuz. Gideceğiniz zaman, ne kadar kalmak istediğiniz gibi şeyleri belirterek. Tabii kibarlığı elden bırakmadan. Hakkınızda ne kadar fazla olumlu yorum varsa, kalacak yer bulmanız da o kadar kolay. O yüzden şimdiden bir hesap açıp gezginleri ağırlamaya başlamanızda fayda var. Couchsurfing'in tek faydası bedava konaklama değil ayrıca gittiğiniz yerdeki yerel insanlarla tanışma ve gerçek yaşamlarına dokunma şansı da elde ediyor olmanız. Ama duyduğum kadarıyla bu sitenin kullanımında da bazı sorunlar ve tacizler yaşanmaya başlamış. O yüzden mesaj atacağınız kişinin bilgilerini ve hakkındaki yorumları dikkatli okumakta fayda var.

Bedava konaklamanın bir diğer yolu da helpx.net, workaway.info ya da wwoof.net gibi sitelerden, gönüllülük esasına dayalı olarak çalışacak yerler bulmak. Genellikle, çiftliklerde, hostellerde ya da buna benzer yerlerde, belli bir süre çalışacak eleman arayan kişiler bu sitelere ilan veriyor. Çoğunluğu konaklama ve yemeği bedava sağlıyor. Bu tip yerlerden para kazanmayı ummayın. Fakat organik tarımdan, ev yapımına, doğal tıbbi yöntemlere kadar birçok yeni şeyi öğrenebileceğiniz yerler bulmak olası.

ULAŞIM: TAKSİYİ UNUTUN

dsc_0368Ulaşımı harcamalarını düşürmenin en iyi yolu yöre halkının tercih ettiği toplu taşımayı kullanmak. Örneğin iki yıllık gezim çerçevesinde tek başıma hiç taksiye binmedim. Hep otobüs, minibüs ve tren gibi toplu taşıma araçları kullandım. Bunların da en ucuz olanlarını.

Ayrıca blablacar uygulaması da, dünyanın birçok yerinde yolculuk arkadaşı bulma ve ulaşımı ucuza getirmek için kullanılıyor. Burada da siteye üye olduktan sonra, gideceğiniz yöne giden birileri olup olmadığına bakıyorsunuz. Bulursanız, ücreti bölüşerek başkasının aracına misafir oluyorsunuz.

Ama tüm bunlar dışında ulaşımı bedava hale getirmenin evrensel yolu olarak, sihirli başparmak hareketini de kullanabilirsiniz. Otostop yapmak biraz couchsurfing yapmaya benziyor. Çok ilginç insanlarla tanışabiliyorsunuz. Ama uyarmakta fayda var, her zaman kolay olmuyor. Bazen saatlerce yol kenarında bekleyebiliyorsunuz. Çantanızda atıştırmalık bir şeyler ve su bulundurmakta fayda var. Onun dışında hoş olmayan tiplerle karşılaşabilirsiniz. Ama otostop çektiğiniz araçtakiler size güven vermezse illa binmek zorunda değilsiniz. Teşekkür edip uzaklaşmak da bir seçenek. Genelde gideceğim yönde şehir merkezinden olabildiğince uzaklaşıp, benzin istasyonlarında otostopa başladım. Böylece araç bulmak daha kolay oldu.

Öte yandan beygir gücünden vazgeçip kas gücüne geçerseniz en iyi alternatif tabii ki bisikletle yolculuk yapmak. Ne de olsa otomobil yağlarınızı korur paranızı yakar, bisiklet paranızı korur, yağlarınızı yakar.

YEME-İÇME: KENDİN PİŞİR KENDİN YE

dsc_1155 Yerlilerle yemek bir keyif.

Yeme içme harcamalarını kısmanın en basit yolu, yemeğinizi kendiniz yapmak. Özellikle hostellerde, müşterilerin kendi yemeklerini yapabilecekleri ortak mutfaklar vardır. Burada kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Bir de termosunuza çay veya kahveyi doldurdunuz mu tamamdır.

Bunun dışında bu konuda da yerel halkı takip etmekte fayda var. Esnaf lokantalarını bulmak önemli. Daha ucuz ve daha güvenli.

Çadır kampında kalma durumunda ise bir kamp ocağı hayat kurtarır ki ben bunu kola kutusundan da yaptım. Küçük bir tencere ve bir paket makarna günü kurtarmanıza yeter.

SABİT HAYATTAN DAHA UCUZ

Bu üç ana madde dışında, gittiğiniz yerlerde ziyaret etmek istediğiniz müzeler, özel parklar ya da diğer turistik mekanlar ayrı bir harcama kalemi oluşturuyor. Bunu düşürmenin yollarından biri uluslararası öğrenci kartı ya da uluslararası basın kartı çıkartmak. Genelde bu tip yerlerde çeşitli indirimler mevcut. Ayrıca kaçak girmek de bir yöntem. Nasıl yapacağınızı internette araştırırsanız, daha önce yapmış gezginlerden fikir alma şansınız var.

Masrafları düşürmenin yanısıra bir de takı yapmak, resim yapmak, bir enstrüman çalmak ya da güzel şarkı söylemek gibi yetenekleriniz varsa, üzerine para kazanmaya bile başlarsınız ki bu ömrünüz boyunca seyahat etmenizi sağlayabilir.

Neyse, yukarıdaki maddeleri uygularsanız, sanılanın aksine yolculuk yapmanın çok da pahalı bir şey olmadığını görecekseniz. Ben günlük harcamalarımı 10 dolar civarına çektim. Eğer bir gün fazla para harcarsam sonraki günlerde harcamalarımı düşürerek ortalamayı tekrar 10 dolara çekmeye çalıştım.

Sistemin bilinçaltımıza yerleştirdiğinin tersine, yolculuk yapmanın bazen sabit hayattan daha ucuza geldiğini şaşırarak göreceksiniz.