SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık: Mobbing tüm hastanelerde yaşanıyor

Uludağ’da yaşamına son veren asistan hekim Mustafa Yalçın’ın ardından sağlık çalışanlarının iş hayatında yaşadığı mobbing yeniden gündeme geldi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, olayın savcılık tarafından araştırıldığını açıkladı. SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık ise, mobbing uygulamalarının tüm hastanelerde yaşandığına işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümünde baş asistan olarak görev yapan Dr. Mustafa Yalçın, 16 Şubat’ta yer aldığı ameliyata gitmemesi üzerine mesai arkadaşları tarafından aranmaya başlandı. Sabah saatlerinde evinden ayrılarak Uludağ’a çıktığı tespit edilen Dr. Yalçın’a saatler geçmesine rağmen ulaşılamaması üzerine arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Arama çalışmalarına katılan AFAD, UMKE, Nilüfer Arama Kurtarma (NAK), ANDA ve JAK ekipleri, Yalçın’ın aracına, sonra da ormanlık alanda cansız bedenine ulaştı. Yalçın’ın kendi hazırladığı ilacı kullanarak yaşamına son verdiği belirlendi.
Uludağ Üniversitesi önünde yapılan törenin ardından havayoluyla memleketi Hatay’a getirilen Dr. Mustafa Yalçın, Yayladağı ilçesinde toprağa verildi.

REKTÖR: SÜRECİ HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ

Yalçın’ın aracında bulunan notlarda yaşadığı baskı ve stresi yazması, sağlık çalışanlarının iş hayatında yaşadıkları zorlukları bir kez daha gündeme getirdi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, kamuoyuna yaptığı açıklamada, "Kurumumuz için gelecek vadeden çalışma arkadaşımız Dr. Mustafa Yalçın'ın kaybı tüm detaylarıyla savcılık tarafından araştırılmaktadır. Üniversite olarak da süreci hassasiyetle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞKAN, İYİ KALPLİ VE GÜLER YÜZLÜ BİR İNSANDI’

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Erman Pektok, Yalçın’ın ölümüne ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu. İki buçuk yıldır beraber çalıştıklarını yazan Doç. Dr. Pektok, Yalçın’ı şu sözlerle anlattı:

“Bilgili, becerikli ve çalışkan bir cerrahi asistanı, iyi kalpli ve güler yüzlü bir insandı. Hem hocaları, hem ekip arkadaşları, hem de hastalarına karşı en ufak bir olumsuz davranışını görmedim, duymadım. Cerrahi eğitimi zordur, yorucu ve yıpratıcıdır, bizler de yaşadık biliyoruz. Ama Mustafa, çalışırken yaptığı işten zevk alırdı, öğrenmekten mutluluk duyardı ve bunu da açıkça ifade ederdi. Üzerine aldığı her görevi yerinde ve zamanında tamamlayıp öğrenme arzusunu iştahını hep canlı tuttu.”
Birkaç gün önce kendisiyle gelecek planları yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Pektok, mobbing iddialarına ilişkin, “Dün öğlen saatlerinden bu yana bölüm olarak yaşadıklarımız, aldığımız haberler, sosyal medyada ve basında bizlerle ilgili ön kabullerle yazılanlar ise kabus gibi. Bir sürü saçma iddia ve ithama karşı yanıt vermek bile gereksiz, anlamsız. Adli ve idari makamlar gereken incelemeyi yapar, sonucu kamuoyuyla paylaşır elbet” ifadelerini kullandı.

‘3 GÜN ÖNCE 36 SAAT NÖBET TUTMUŞ’

Dr. Mustafa Yalçın’ı intihara sürükleyen süreci konuştuğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, Yalçın’ın mobbinge maruz kaldığını ifade etti. Dr. Yalçın’ın 3 gün önce 36 saat nöbet tuttuğunu söyleyen Açık, “Ayda 8 ile 14 nöbet tutuyormuş. Sürekli ameliyata giriyorlar. Hiçbir beden buna dayanamaz" dedi.

‘MOBBİNG ŞİKAYETLERİNİN HİÇBİRİNDE CEZAİ İŞLEM UYGULANMADI’

Bağırsak ameliyatı sırasında istenmeyen durumların oluşması nedeniyle asistanlara hakaret edildiğini aktaran Açık, “Asıl nedeninin mobbing olduğu çok net. Bir doktorun bunu yapabileceğine insan ihtimal vermez ama öyle bir noktaya gelir ki. Uludağ Üniversitesi’nde yaşanan olayların aynısı şu anda tüm hastanelerde yaşanıyor.” diye konuştu. Açık, bugüne kadar mobbing üzerine yapılan şikayetlerin hiç birinde cezai işlem uygulanmadığını ifade etti.

Antalya’da da bir doktorun diyetisyen eşini öldürdükten sonra intihar ettiğini hatırlatan Açık, şöyle konuştu:

“Bu olaylar sağlık sektöründe yaşanıyor üstelik. Bunun eğitimini alıyorsun. Bir hekimin bu eğilimde olması korkunç bir durum. Bunu da iş yerinde fazla çalışma saatlerine, korkunç derecede nöbetlere, sürekli ameliyatlara bağlıyorum. Bu sadece Bursa’da bir hekim arkadaşımızın kendi hayatına son vermesiyle ilgili değil. Pandemi döneminde arkadaşlarımız cengaverce çalıştı.”

Sağlık emekçilerinin çalışma hayatında yaşadığı sorunların idari personelle çözüleceğini belirten Açık, hekimden en alt kademe temizlik işçisine kadar kadroların doldurulması gerektiğini vurguladı. Hastanelerin kötü fiziki koşullarına da değinen Açık, Sağlık Bakanlığı tarafından söz verilen ek ödemelerin tüm personele adil bir şekilde dağıtılacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

BTO: TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Yalçın’ın ailesine, sevenlerine ve meslektaşlarına baş sağlığı mesajı yayınlayan Bursa Tabip Odası, tıpta uzmanlık eğitim sürecine vurgu yaptı. “Ülkemizin dört bir yanındaki asistanlar uzun zamandır hem iş yüklerindeki artıştan, hem çalışma ortam ve koşullarındaki olumsuzluklardan hem de kimi zaman ne yazık ki kendilerini canlarından bezdiren çalışma ilişkilerindeki sorunlardan yakınmaktadır” ifadelerine yer veren Bursa Tabip Odası, tıpta uzmanlık eğitiminin gözden geçirilmesi, asistanların çalışma ortam ve koşulları ile çalışma ilişkilerinin bilimsel, insancıl ve etik ilkeler doğrultusunda yeniden düzenlenmesi için çağrıda bulundu.