Ses analizi ile Covid'i teşhis edebilen uygulama geliştirildi

Hollandalı araştırmacılar, ses analizi yaparak Covid-19 hastalarını tespit eden bir mobil uygulama geliştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ses analizi yaparak Covid-19 teşhisi koyabilen bir mobil uygulama geliştirdi. Yapay zeka desteğiyle çalışan uygulamanın, kitlesel etkinliklerde ve PCR testlerine erişimin zor olduğu yoksul ülkelerde kullanılması bekleniyor. 

Telegraph'ın haberine göre, bir dakikadan kısa sürede testi tamamlayabilen uygulama pozitif vakalarda yüzde 89, negatif vakalardaysa yüzde 83 doğrulukla çalışıyor. Hızlı test kiti olarak da bilinen 'yanal akış testlerinin' özellikle semptom göstermeyen hastaları tespit etmekte daha başarısız olduğunu vurgulayan araştırmacılar, uygulamanın konser gibi kalabalık etkinliklerden önce taşıyıcıları tespit etmek için kullanılabileceğini söyledi. 

Hollandalı araştırmacılar, Covid-19'un genellikle üst solunum yollarını ve ses tellerini etkileyerek kişinin sesinde değişikliklere yol açtığını söylüyor. Virüsü insanların sesinden tespit etmenin mümkün olup olmadığını öğrenmek için araştırmalarını başlatan ekip, Cambridge Üniversitesi'nin verilerinden yararlandı. Veriler, 308'i taşıyıcı 4352 katılımcıdan 893 ses kaydı içeriyor.

Uygulama, kullanıcılarından cinsiyet, yaş, tıbbi geçmiş ve sigara içme durumu gibi bazı temel bilgileri ve öksürük, derin soluma gibi seslerin örneğini alıyor.

'İLK SONUÇLAR GELECEK VAADEDİYOR'

Maastricht Üniversitesi'nden bir araştırmacı olan Wafaa Aljbawi, "Gelecek vaat eden ilk sonuçlar, yapay zeka algoritmaları ve basit ses kayıtlarıyla Covid-19 hastalarını yüksek kesinlikle belirleyebileceğimizi gösterdi" dedi. 

Araştırmacıların aktardığına göre, uygulama kullanıma hazır olmadan önce daha fazla katılımcı ile test edilmesi gerekiyor. Projenin başlatılmasından bu yana 36 bin 116 kullanıcıdan 52 bin 449 ses kaydı alındı. Araştırmanın bulguları İspanya'nın Barselona kentinde, Avrupa Solunum Topluluğu Uluslararası Konferansı'nda sunulacak. (DIŞ HABERLER)