Şeref Oğuz'dan faiz kararı yorumu: MB kuruluş yasasını hatırlamış gibi

Ekonomist Şeref Oğuz, faiz kararını "enflasyonla mücadelede olağanüstü gayretin işareti "diye değerlendirdi, 'TCMB, kuruluş yasasını hatırlamış gibi' diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Para Politikası Kurulu'nun aldığı politika faizi kararı, ekonomi çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi. Ekonomist Şeref Oğuz, kararın enflasyonu düşürecek doğru hamle olduğunu belirtti, politika metninde “rasyonel” ifadelerin yer aldığına dikkat çekti, "Yeni yönetim, ancak şimdi işbaşı yapmış" diye yazdı. 

Şeref Oğuz'un Ekonomim gazetesindeki "Merkez nihayet enflasyonu ciddiye alıyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Para Politikası Kurulu’nun yeni üyelerinin katılımıyla aldığı faiz kararı, tam bir sürpriz oldu. İzin verilecek kadar faiz arttırabilir tahminleri ışığında beklenen yüzde 1,5-2,5 iken politika faizi bir anda yüzde 25’e çıkıverdi. Bu, enflasyonla mücadelede olağanüstü gayretin işareti ve TCMB, kuruluş yasasını hatırlamış gibi…

(...)

NAS TATİLE ÇIKTI RASYONEL İŞBAŞI YAPTI

Aslında Merkez’in faiz kararı, yeni ekonomi yönetiminin 'samimiyet testi' niteliğindeydi. Gürlediği kadar yağacak mı diye merak ediyorduk. Faiz sebep enflasyon sonuç paradoksundan çıkamayan yöneticilerin elinde ekonominin geldiği nokta, ister istemez rasyoneli (akılcılık) zorunlu kılmış oldu.

Ben bu adımı, kontrolden çıkmış enflasyonu dizginleme gayreti olarak görüyorum. Faizi nas diye alıp, tek haneye düşürmekle faiz kavramının yok edilemeyeceğini biliyorduk. Nitekim KKM’nin 3,4 trilyon liraya ulaşması, ortalıkta yığınca faiz ve benzeri yükümlülüklerin dolaşması, düşük faiz maliyetleriydi.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Merkez’in bu kararı CB’den döner mi?

Sanmıyorum. En azından seçime dek CB, faizi arttıranlara ses çıkarmayacak. Pratik sonuçlarını seçim vaatlerine çevirmeye ihtiyacı var. Fakat enflasyonla mücadele tek başına faizle olacak gibi değil. OVP’nin de bu faiz artırım sürecine uygun düzenlenmesi şart. Tahminim, eğer enflasyonda aşağı doğru bir eğilim başlarsa Şimşek&Erkan ikilisi ve ekipleri, görevlerini sürdürebilir. Ancak seçime yaklaşılan günlerde şayet seçmene başarı diye sunulacak düşük enflasyon rakamı gerçekleşmezse; 'Naci Ağbal sendromu' devreye girecek ve adları, bir gece yarısı Resmi Gazete’de yer alacak.

Bu faiz, enflasyonu indirir mi?

Hayır, ama havını alır. Yani dış piyasalara 'ortodoksta ısrarlılık' mesajı verir, negatif reel faizin düşürüleceği umudunu canlandırır, Merkez’in itibarına katkı yapar. Enflasyonu düşürmenin, Merkez’in raporundaki ifadesiyle dezenflasyonun başarılması için ekonominin tüm kurumlarının eşanlı, tutarlılık içinde çalışması gerek. Yeni ekibe hala heterodoks çelmeleri takan saray ekonomistlerinin dezenformasyonu ve tezviratına CB kulak tıkamalı, onlara siyasi destek vermeli." (HABER MERKEZİ)