Şerdil Dara Odabaşı'ndan Kadıköylülere deprem uyarısı: '5 metrekarelik tabuta girmeyin'

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Maraş ve Hatay merkezli depremlerden ders aldıklarını vurgulayarak, Kadıköylülere seslendi: Evinizi 5 metre küçültün, 5 metrekarelik tabutlara girmeyin.

Google Haberlere Abone ol

Anıl Mert Özsoy - Burak Karaman

HATAY - Maraş ve Hatay merkezli depremlerin en çok etkilediği ilçelerin başında Samandağ geliyor. Kadıköy Belediyesi, depremin ilk gününden beri bölgede yardım ve koordinasyon çalışmaları yürütüyor. İlçede bulunan sivil inisiyatif olan Hatay Deprem Dayanışması ile birlikte hareket eden belediye uzun süre bölgede kalacağını söylüyor. 

Depremlerin ardından ilçeye ziyarette bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, olası İstanbul depremi için dersler çıkardıklarını ifade ederken aynı zamanda 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimlerin gündemi değiştirmeyeceğini ve depremzedelerin yalnız kalmayacağını aktardı. Odabaşı, bölgedeki ticari faaliyetlere de dikkat çekerek, kooperatiflerle ticaret yapılması gerektiğini ve bu yolla insanların göç etmelerinin önüne geçilmesinin sağlanmasını vurguladı. 

'ÜRETİM SİSTEMİ BOZULMAMALI'

"Kadıköy Belediyesi olarak ilk gün buraya geldik ve ilk günkü  heyecanla yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Biz bunu Kadıköy Belediyesi ve sivil inisiyatiflerle becerebiliyorsak devletin bunu niye beceremediği noktasında kafamda ciddi soru işaretleri var. Şu anda bir koordinasyonsuzluk var ve yardımlar doğru bir şekilde dağıtılamıyor" diyen Odabaşı sözlerine şöyle devam etti: 

"İhtiyaçlar farklılaşıyor. Üretim ihtiyacı başladı. Bu bölgede tarım yapılıyor. Fide getirmemiz gerekiyor. Sonrasında o ürün çıktığı zaman ürünü almamız gerekiyor. Üretim sistemi bozulmamalı. Sistem bozulduğu zaman kalıcı hasarlar oluşmaya başlar. İnsanlar  göç eder ki bu hiç istenmeyen bir durum..."

'SOMUT AÇIKLAMA GEREKİYOR'

"Enkazların kalkması ve yeni konutların nerede, nasıl, hangi şartlarda yapılacağının artık somut bir şekilde açıklanması gerekiyor. İnsanlar korkuyorlar" ifadelerini kullanan Şerdil Dara Odabaşı yardımların devam edeceğine ve 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde depremzedelerin unutulmayacağına dikkat çekti: 

"Seçim olduktan sonra unutulmayacaklar. Tam tersine bu iktidar değişeceği için devlet kendisi burada daha fazla hissettirecek. Çünkü adalet ve barış ortamı gelecek. Bu yönetim değişecek. Depremzedelerin gönülleri rahat olsun; Kadıköy Belediyesi olmayabilir ama Kadıköy Belediyesi'nden daha güçlü bir şekilde devlet olacak."

'MARMARA DEPREMİ'NDEN DERS ALDIK'

Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi de yeniden gündeme geldi. Tarihi binalar, nüfus sayısındaki artış ve yapı stokunun yoğunluğuyla bilinen Kadıköy hakkında bilgi veren Odabaşı 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nden dersler çıkardıklarını ve hazırlıkların devam ettiğini ifade etti. "2000 yılından beri zemin etütleri yaptırıyoruz. Temel beton zorunluluğunu, bodrum ve zemin için de istiyoruz. Kadıköylülere hep söylüyorum: Evinizi 5 metre küçültün, 5 metrekarelik tabutlara girmeyin" diyen Şerdil Dara Odabaşı olası deprem için aldıkları önlemlere dair son olarak şunları söyledi: 

"Çankaya Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi kardeş belediye oldu. Deprem anında tüm yönetim Çankaya Belediyesi'ne geçecek. Bu anlaşmayı Türkiye'ye model olarak göstereceğiz. Herkesin de bunu yapmasını sağlayacağız."