Sendikalar karşı çıktı, esnek çalışma teklifi geri çekiliyor

İşçi konfedarasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in kıdem tazminatı ile emeklilik hakkı gaspına yol açacağı için tepki gösterdiği esnek çalışma düzenlenmesindeki tartışmalı iki madde geri çekiliyor.

İşçi sendikaları, yasa teklifine karşı eyleme başlamıştı.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti hükümetinin TBMM gündemine getirdiği esnek ve kısmi çalışma içeren düzenlemeler, işçi sendikalarının tepkisinin ardından istihdam paketinden çıkarılıyor. Türk İş Başkanı Ergün Atalay Meclis'te AK Parti ile yaptıkları görüşme sonrası, "Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıyoruz. AK Parti ve MHP'den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Hayırlı müjdeli haber bekliyoruz" dedi.

AK Parti'nin pandemiyi gerekçe göstererek istihdam artışı için getirdiği “esnek ve kısmi çalışma” düzenlenmesinde tepkiler üzerine taraflarla bir dizi görüşme yapıldı.

TARTIŞMALI MADDELER

Tepki çeken maddelerden ilki, 25 yaşını doldurmayan veya 50 ve üzeri yaşta olan işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilmesini düzenleyen madde. Maddenin gerekçesinde bu yaş gruplarında olanların istihdam piyasasına girişlerinin daha kolay hale getirilmesinin amaçlandığı öne sürüldü.

Teklifteki tartışmalı maddelerden biri de 25 yaş altı olup 10 günden az çalışma günü olanlara yönelik düzenleme. Bunun da 25 yaş altındaki işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ortadan kaldıracağı ifade ediliyor.

SENDİKALAR EYLEME BAŞLADI

Teklifin, Genel Kurul’da görüşülmeye başladığı gün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten ortak açıklama gelmiş, açıklamada, belirli süreli sözleşme ile çalışan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağına dikkat çekilmiş, esnek çalışmaya dönük tüm düzenlemelerin geri çekilmesi çağrısı yapılmıştı.

YENİDEN DEĞERLENDİRİLDİ

Ortak açıklamanın ardından konfederasyon yöneticileri ile AK Parti yöneticileri arasında bir dizi görüşme gerçekleşti. En son Türk-İş yöneticileri AK Parti grubunu ziyaret ederek Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile görüştü. Görüşmede MHP Grup Başkanvekilleri de hazır bulundu.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıştık. AK Parti ve MHP'den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Bu maddeler işverenin lehine, kötü bir düzenleme. Hayırlı müjdeli haber bekliyoruz" dedi.

Uzlaşma doğrultusunda son dakika bir değişiklik olmazsa AK Parti'den verilecek değişiklik önergeleriyle 33 ve 37. maddeler teklif metninden çıkarılacak.
(DUVAR)