Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü

Meclis’te yapılan oylamada HDP Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği Meclis’te yapılan oylama sonucu, ‘devamsızlık’ gerekçesiyle, 330 oyla düşürüldü.

PKK'li bir kişi ile fotoğrafları basına yansıdıktan sonra dokunulmazlığı kaldırılan ve tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkındaki tezkere Genel Kurul’da oylandı. Güzel’in, beşi haziran ayında olmak üzere Genel Kurul’un altı birleşimine özürsüz veya izinsiz katılmadığının tespit edilmesi gerekçesiyle yapılan oylama sonucunda milletvekilliği düşürüldü. Oylamada, 372 oy kullanıldı, 330 kabul, 42 ret oyu verildi. AK Parti, MHP ve İYİ Parti milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde oy kullandı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı oylamada, HDP milletvekilleri “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı pankartlarla protesto ettiler.

HDP GENEL KURUL'U TERK ETTİ

Milletvekilliği düşürülmesi oylamasının ardından HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kararı eleştiren kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Eş Genel Başkanlar Buldan ve Sancar ile milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti.

BULDAN: KÜRT VE KADIN DÜŞMANLIĞI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kürt ve kadın düşmanlığıyla Semra Güzel'in vekilliğini düşürerek, 2 Mart darbecilerinin izinden giden AKP-MHP iyi bilsin ki; Semra, Amed halkının ve kadınların iradesidir. İradeyi düşüremezsiniz. Halkın iradesi karşısında asıl siz kaybedeceksiniz” dedi.

SANCAR: SİYASİ DARBE VE KUMPAS SÜRECİNİN DEVAMI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, "Semra Güzel'in vekilliğinin 'devamsızlık' bahanesiyle düşürülmesi, siyasi darbe ve kumpas sürecinin bir devamıdır. İktidarın korkusu, Semraların mücadelesindeki kararlılıktır, devamlılıktır. HDP’yi ve bu mücadeleyi asla durduramayacaksınız" ifadelerini kullandı.

MECLİS'İN SİTESİ JET HIZIYLA DEĞİŞTİRİLDİ

Güzel'in vekilliğinin düşürülmesiyle birlikte Meclis'in internet sitesi de yaklaşık 5 dakika içerisinde yenilendi. Güzel'in ismi "Milletvekilliği Sona Erenler" başlıklı bölümde yayınlandı.

Halkların Demokratik Partisi'nin vekil sayısı da sitede 57'den 56'ya düşürüldü.

Meclis'te son duruma göre Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 286, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 134, Halkların Demokratik Partisi'nin 56, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 48, İYİ Parti'nin 37, Türkiye İşçi Partisi'nin 4, Demokrat Parti ve Memleket Partisi'nin 2'şer, Büyük Birlik Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Saadet Partisi, Yenilik Partisi, Zafer Partisi'nin 1'er milletvekili bulunuyor. TBMM'de 4 de bağımsız milletvekili yer alıyor.

HDP’Lİ GÜZEL’İN VEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN HANGİ PARTİ NE OY VERDİ?

AK Partili 286 milletvekilinin 262’si, MHP’li 48 milletvekilinin 44’ü, İYİ Partili 37 milletvekilinin 24’ü HDP’li Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesi için yapılan oylamaya katıldı. AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oylamaya katılan tüm milletvekilleri ‘kabul’ oyu verdi. CHP’li 134 milletvekilinin 14’ü oylamaya katılarak ‘ret’ oyu verdi. HDP’de ise Güzel’in dışındaki 55 milletvekilinden 28’i oylamaya katıldı ve katılanların tamamı ‘ret’ oyu verdi. TİP, Memleket Partisi, Demokrat Parti, Zafer Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Yenilik Partisi milletvekilleri ise Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamaya katılmadı. (DUVAR) 

Etiketler semra güzel hdp