Selvi: Erdoğan, izole edilen Rusya’ya tarihi şekilde el uzatıyor

Hürriyet yazarı Selvi, Erdoğan ile Putin'in yaptığı görüşmenin arka planını yazdı. Buna göre Erdoğan, "Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla, altınla ticaret yapabiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet gazetesinin iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le pazar günü yaptığı telefon görüşmesinin arka planını yazdı. Selvi, 'Erdoğan, Putin’e ne önerdi' başlıklı yazısında, 'Rusya'ya tarihi şekilde el uzatıldığını' savundu. 

'RUBLE, YUAN, TL, ALTIN'

Selvi'nin yazısına göre Erdoğan, Türkiye'nin de en önemli ticaret ortaklarından biri olan Rusya'ya dayatılan yaptırımlar karşısında Türkiye-Rusya-Çin üçgeninde milli paralar ve altınla ticaret yapılmasını önerdi. Selvi, "En kritik soru ise Rusya’ya yaptırımların Türkiye’yi ne kadar etkileyeceği? Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MYK’da Putin’le yaptığı görüşmeye ilişkin önemli açıklamalar yapıyor. Putin’e, “Biz üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla; Ruble ile Yuan’la ve Türk Lirası ile, altınla ticaret yapabiliriz” önerisinde bulunduğunu söylüyor" diye yazdı.

'TÜRKİYE AÇISINDAN FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN HAMLE YAPIYOR' 

Hürriyet yazarı, "Rusya’ya yaptırımlar ağırlaştıkça Türkiye’nin konumu ne olacak orası belli değil" yorumunu yaparken, "Ama Erdoğan bu önerisiyle uluslararası sistemle bağları koparılıp, izole edilen Rusya’ya tarihi şekilde el uzatıyor. Aynı zamanda krizi Türkiye açısından bir fırsata dönüştürmek için hamle yapıyor. Dünyadan izole olan Rusya, Çin’le birlikte Türkiye seçeneğini değerlendirebilir mi? Neden olmasın?" ifadelerini kullandı.

'SANATLA İLGİLİ YAPTIRIMLAR NAZİLERİN YAPTIĞINDAN FARKI YOK'

Makalede Erdoğan'ın, Azak Denizi’nden çıkmasına izin verilmeyen ve ayçiçek yağı ile gıda yüklü 30 Türk gemisinin çıkışına izin verilmesini de talep ettiği belirtildi. Selvi'nin yazısına göre Erdoğan, Rusya'ya kültürel alanda dayatılan yaptırımlara da tepki göstererek, "Sanatla ilgili yaptırımlar doğru değil, bunun Nazilerin yaptığından farkı yok. İşgalle böyle mücadele edilmez” dedi.

Makalede Erdoğan'ın Ukrayna ile Rusya arasındaki krizde denge uygulamaya çalıştığı, işgali doğru bulmamakla beraber Rusya’nın hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istediği belirtilerek, İsmet İnönü'nün 2. Dünya Savaşı'nda uzmanlar tarafından 'aktif tarafsızlık' olarak adlandırılan politikasına atıfla şu ifadeler kullanıldı: "[Erdoğan] Aktif tarafsızlık pozisyonunu koruyor ama ekonomik olarak dünyadan izole edilen Rusya’ya Çin’le birlikte ekonomik işbirliği öneriyor. Aktif tarafsız bir ülkenin lideri olarak krizi fırsata çevirmek için hamle yapıyor."

 

Selvi'nin makalesine, "Yeni bir dünya kuruluyor. Türkiye orada yerini alıyor. İsmet Paşa, ünlü Johnson mektubu üzerine söylemişti ama onu Erdoğan gerçekleştiriyor" sözleriyle son vermesi de dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)