VİDEO

Selçuk Şirin'den 7 reçete: Ya Adalet Ya Sefalet

New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, yeni kitabı 'Ya Adalet Ya Sefalet'i Gazete Duvar'dan Zeki Coşkun'a anlattı.

DUVAR - Prof. Dr. Selçuk Şirin'in Doğan Kitap'tan çıkan yeni eseri Ya Adalet Ya Sefalet okuyucuyla buluştu.

Şirin, kitabında Türkiye'nin temel ve kökleşmiş sorunlarını 7 başlık altında topladı: İstihdam, barınma, sağlık, eğitim, çevre, toplumsal güven ve mutluluk. Prof. Şirin, 7 reçeteyle de çözümün anahtarını gösterdi.

'Veri tercümanlığı' yaparak, grafikleri sözlü ve yazılı bir anlatıya dönüştüren Şirin, istihdam ve eğitim sorununda kadın işsizliğine vurgu yaptı. Türkiye'nin okullaşmada kadın-erkek arasındaki makası kapattığını fakat kadın işsizliğinin çok yüksek oranda olduğunu belirten Şirin, en eğitimli kadın neslinin 'ev genci' olarak kaldığını söyledi. Şirin, reçetesinde, Türkiye'deki sorunların sadece eğitimin düzeltilerek çözülemeyeceğini ifade etti. Bir numaralı yapısal reformun eğitimde yapılması gerektiğini ifade eden Şirin, geçmişte eğitimde doğru adımlar atıldığını fakat sistemin devam ettirilemediğini vurguladı.

Mutluluğun bir refah göstergesi olduğunu kaydeden Şirin, Türkiye'nin son 10 yıldır sürekli daha mutsuz olduğunu verilerle ortaya koydu. "İnsanlarının huzurunun kaçması bütün diğer göstergelerin bir sonucu. Artık ayrıca kendi başına da bir gösterge" ifadelerini kullanan Şirin, mutsuzluğun üretkenliği düşürdüğünü söyledi.

Eskiden yurtdışına giden nesillerin eğitim veya iş için gittiğini ve geri dönmeyi düşündüğünü aktaran Şirin, artık gidenlerin geri dönmeyi planlamadığına dikkat çekti. Her siyasi kesimden insanların çocuklarının gitmek istediğini ve dönmek istemediğini vurgulayan Şirin, "Yurtdışına gitmek isteyen kesimlerde ciddi bir siyasi kırılma yok" dedi.

Türkiye'de "Çevreciler ekonomiden anlamıyor" anlayışının yanlış olduğunu söyleyen Prof. Şirin, Türkiye'nin coğrafi olarak 'yeşil dönüşüme' olan elverişliliğine dikkat çekti. Konut sorununa da değinen Şirin, TOKİ gibi kuruluşların dar gelirlilere yönelik ev yapmak için kurulduğunu hatırlattı ve "Artık TOKİ'nin yaptığı evlerin yüzde 17'si dar gelirlilere yönelik. Geri kalanı varlıklılar için yapılıyor" dedi. (HABER MERKEZİ)