Şehir Tiyatroları sezonu Harbiye’de 'Bu Memleket Bizim' ile açıyor

Şehir Tiyatroları, yeni tiyatro sezonunda Shakespeare’den Tolstoy’a, Turan Oflazoğlu’ndan Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin ön planda olduğu bir repertuvar hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, yeni sezon oyunlarını Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Tiyatroseverleri, yeni tiyatro sezonunda Shakespeare’den Tolstoy’a, Turan Oflazoğlu’ndan Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin ön planda olduğu bir repertuvar bekliyor.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına saygı olarak sahnelenecek olan 'Bu Memleket Bizim' oyunundan söz ederek konuşmasına başlayan Ayşegül İşsever, şunları söyledi:

"İstanbul Şehir Tiyatrosu olarak tarihi, kültürel ve sanatsal sorumluluğumuzun da bilinciyle, üzerimize düşen görevi en iyi biçimde yerine getirmek için, 'Bu Memleket Bizim' diyerek sezonu açıyoruz. İBB Şehir Tiyatroları olarak, bu yıl 2023-2024 tiyatro sezonunu, Cumhuriyetimizin 100. yılını, 16 Eylül Cumartesi ve 17 Eylül Pazar günü, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenecek olan 'Bu Memleket Bizim' isimli oyunumuzla açıyoruz.

Geçtiğimiz yıl, toplamda bin 535 seans gösterim sonucu, 506 bin seyirci rakamına ulaşmışız. Salonlarımız yüzde 90 doluluk oranıyla seyircimizi ağırladı. Açıkladığımız 2 yıllık repertuvarın yüzde 75’ini gerçekleştirdik.

İki yıl için açıkladığımız repertuvarımızın, henüz hazırlık aşamasında olan projelerini de tamamlayarak yeni sezon boyunca seyircimizi tiyatronun klasik eserleri ile buluşturmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda geçtiğimiz sezondan başlayan oyunlarımız da sahnede olacak. Ekim ayında seyircimizin heyecan duyacağı yeni oyunlarla perdemizi açıyoruz. Tolstoy’un yazdığı ‘Savaş ve Barış’ı Aleksender Popovski, Alison Gregory’nin yazdığı ‘Ben Medea Değilim’i Hülya Karakaş, Lucy Kirkwood’un yazdığı ‘Sivrisinekler’i Ali Gökmen Altuğ, Nick Whitby’nin yazdığı ‘Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi?’yi  Hüseyin Köroğlu, Bertolt Brecht’in yazdığı ‘Galilei’nin Yaşamı’nı Nurullah Tuncer yönetiyor. Bu repertuvara sonraki aylarda, bir Türk tiyatrosu klasiği olan Haldun Taner’in yazdığı ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ da dahil olacak."

100. YIL DENEME SAHNESİ'NDE OYUN YAPIM ATÖLYESİ 

İşsever, "Bu sezon hazırlığını yaptığımız yeni atölye çalışmalarımızla öncelikle yazar adaylarımıza daha fazla katkı sunacak, onların yazarlığa ilk adımlarını olumlu etkileyecek bir çalışma programı hazırlamaktayız. Alanında duayen yazarlarımızın eşliğinde, yazım serüvenine daha sağlam bir perspektifle başlayacak gençlerimiz ve yeni yazar adaylarımız, inanıyoruz ki hayata, insana ve dünyaya kendi bakış açılarıyla büyük bir zenginlik katacak. Bu sezon oyun yazım atölyemize ek olarak bir de 100. Yıl Deneme Sahnesi çatısı altında oyun yapım atölyesi ile öğrenci ya da mezun yönetmen, dekor, kostüm, müzik ve ışık tasarımcısı adaylarına bu süreçte bir kurumsal yapıda çalışma, üretme ve en önemlisi tanışma şansını yaratmak istiyoruz" dedi.

‘HALDUN TANER BİR SENE İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK’

Toplantıda söz alan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da, Haldun Taner Sahnesi'nde devam eden çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Haldun Taner’in özel sorunları vardı. Hal binası aslında. İçinde beton bir bölge var. Bu tarihi yapıyı oldukça tahrip etmiş. 15 sene önce Boğaziçi Üniversitesi’nin verdiği bir rapor var. Deprem dayanıklılığının neredeyse sıfır olduğu, kullanılamayacağı, güçlendirme yapılması yönünde. Çalışmalara başladığımızda zemin sıvılaşması olduğunu gördük. Haldun Taner’in dışında 40’ın üzerinde fore kazıkla güçlendirme çalışması yaptık. Şimdi de iç güçlendirmesi yapmak için gün sayıyoruz. Projenin bir yıl içerisinde tamamlanmasını öngörüyoruz. Muammer Karaca ile ilgili yapının alt tarafında tarihi bir Fransız karakolu var. Üzerinde bir bina yükseliyor. Bu bina da yanındaki konsolosluğa sarkıyor görünüyor. Önce konsolosluğun rızasının alınması gerekiyordu. Kendileriyle çok uzun süren bir münazara sonrasında protokol imzaladık. Proje kendi takvimi çerçevesinde devam ediyor. Umarım 1- 1,5 yıl içinde onu da tamamlayacağız. Kenter Tiyatrosu ile ilgili olarak binada, iki binanın iç içe geçtiği özgün bir durum var. Her iki binanın da deprem açısından riskli olduğunu gördük. Binada başka malikler de var. Diğer mülk sahipleriyle anlaşmamız gerekiyor. Bizim için çok esaslı bir proje ama insanlar zorluklarını bilmiyorlar."

İşsever’in yeni sezon oyunlarını ve çalışmalarını paylaştığı basın toplantısına Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, Müdür Yardımcısı Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Can Başak, Emrah Özertem, Tankut Yıldız’ın yanı sıra birçok sanatçı katıldı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)