Şehir Hatları'nda kadın istihdamı 4.5 yılda yüzde 270 arttı

Şehir Hatları AŞ Genel Müdürlüğü'nün ilk kadın genel müdürü olan Sinem Dedetaş döneminde kadın istihdamı da yüzde 270 oranında arttı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şehir Hatları AŞ Genel Müdürlüğü görevine ağustos 2019'ta atanan Sinem Dedetaş döneminde, kurumundaki kadın istihdamı yüzde 270 arttı. Şehir Hatları AŞ'nin ilk kadın genel müdürü olan Dedetaş, İstanbul'un deniz toplu ulaşımıyla ilgili hedeflerini ve bugüne kadar yapılanları DHA'ya anlattı. 

Dedetaş şu bilgileri verdi: "İstanbul deniz ulaşımını canlandırmak adına 20 olan hat sayımızı 32'ye çıkarttık. İlave hatlarımız oldu ve günlük sefer sayımızı 700'lü rakamlardan 900'lü rakamlara çıkartabildik. 7/24 İstanbul'a deniz ulaşımı hizmeti sağlayan deniz taksilerimizi tersanede ürettik ve sefere aldık. İskelelerde değişikliklere gittik. Vapur kafeleri hayatımıza aldık, bütün gemilerimizin içinde büfe alanlarını şehir hatlarının işlettiği vapur kafe alanlarına dönüştürdük. Aynı şekilde iskelelerimizde de vapur kafe alanlarıyla birlikte kütüphaneler oluşturduk. Burada sosyal alanlara ve sosyal belediyeciliğe yönelik hizmetlerdi bunlar. Boş binaların özellikle gençler tarafından çok tercih edildiğini görüyoruz, mutlu oluyoruz. Geldiğimizde tersane kapanma noktasındaydı. Kendi gemilerimizin bakımlarını her zaman tersanede yapıyoruz ama deniz ulaşımı her ne kadar kamusal bir hizmet ve gider odaklıysa da tersane bir o kadar gelir odaklı bir yer. Bu sebeple deniz ulaşımını desteklemek adına biz tersaneyi tersaneci gibi işletmeye başladık. Buradan da gelir üretmeye başladık. O da yıllık 200 milyonlara geldi, tersanenin kendi başına ürettiği gelir. Sıfırdan buraya getirdik diyebiliriz. Bütün tersanenin hem bakım tutum faaliyetleri hem yeni inşa faaliyetleri başladı. Şu anda 4 yılda 400'e yakın 360'larda sayı gemilerin bakım tutumunu yaptık. Bunlar hem şehir hatlarının kendi vapur filosu ama ondan ziyade özel sektöre kamu gemilerine ciddi bakım anlaşmaları yaptık." 

Dedetaş, "Yeni inşaları başlattık, 56 tane yeni inşa ürettik 4 yılda. Küçük tekne, bunların 50 tanesi deniz taksi, deniz taksilerin de 5 tanesi hibrit tekneler. Bu da kamuda bir ilk. 6 tane, temizlik tekneleri, pilot botlar ve hizmet tekneleri şeklinde gerçekleşti. Bunlar tamamlandı. Bu yıl da yeni 5 geminin inşasına başladık. Bunun 4 tanesi kamuya hizmet botu, 1 tanesi de İBB'nin arabalı gemisi olacak, Adalar'a çalışan… Onların da ihaleleri tamamlandı ve başladık. Aslında görev süresini 5 sene olarak düşünürsek 5 senede 62 tane yeni inşa tersane yapmış olacak" dedi.

Fırsat eşitliğine de dikkat çeken Dedetaş, "Birikmişimiz devraldığımızda 7 milyondu şu anda o 270 milyona çıktı. İstihdam noktasında bizim gurur duyduğumuz ve sevindiğimiz haber fırsat eşitliğini şehir hatlarında yaşıyor, yaşatabiliyor olmamız. Daha önce değerlendirilmeyen kadın adayların tamamı 2019'dan sonra değerlendirmeye alındı ve ilk kadın denizcilerimiz ekip olarak bizim gemilerimizde, vapurlarımızda çalışmaya başladı. Deniz taksiye ilk kadın kaptanımız başladı. Şirketin bütün yönetim kadrolarında, genel müdür de daha önce hiç atanmamış ama müdürler, şefler, yönetici kadrolarında da bu fırsat eşitliğini sağlayabildik. Ondan çok mutluyuz. Toplamda istihdamımız yüzde 70 arttı ama kadın istihdamımız yüzde 270 arttı. Dolayısıyla kadın istihdamında ciddi bir artış sağladık. Bunu sadece kadın iş gücüne katılması değil, bir tarafta toplu taşıma sektöründe aslında yolcuların da daha güvenli ve mutlu şekilde yolculuk etmesi için… Kadın yolcuların da toplu taşımaya teşvik edilmesi için önemli bir unsur. Trende, gemide, diğer toplu taşımalarda kadın sürücü görmesi bu da dikkat ettiğimiz başka bir konu" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)