Scholz: Putin savaşı kazanamayacak

Almanya Başbakanı Scholz, Davos'ta yaptığı açıklamada Rusya lideri Putin’in "NATO, AB ve G7'nin dayanışması ve gücünü hafife aldığını" savundu. Scholz, "Putin'in savaşı kazanamayacağına eminim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı kazanamayacağı ve Moskova yönetiminin herhangi bir barış anlaşmasının şartlarını dikte etmemesi gerektiğini söyledi.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 52. Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılan Scholz, WEF’in kurucusu Klaus Schwab’la birlikte “Küresel İş Birliği” temalı özel oturuma katıldı.

Konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Almanya Başbakanı, "Rusya'nın Ukrayna’da başlattığı savaşın sadece bu ülkenin varlığını tehdit etmekle kalmadığını aynı zamanda son yıllarda büyük askeri çatışmaların çıkmamasını önleyen uluslararası kurallara dayalı iş birliği düzenini de baltaladığını" söyledi.

Scholz, “Bu yüzden amacımız çok açık. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, savaşı kazanmamalı ve kazanmayacağına eminim” dedi.

'UKRAYNA'NIN TAMAMININ İŞGALİ UZAK İHTİMAL'

Ukrayna'nın tamamının Rusya tarafından işgal edilmesinin "savaşın başlangıcına göre bugün daha uzak" göründüğünü belirten Scholz, Putin’in Ukrayna'daki tüm stratejik hedeflerine ulaşamadığını dile getirdi.

"Putin’in Ukrayna'nın savunmasını kıramayacağını anladığı takdirde barışı ciddi şekilde müzakere edeceğini ve bu nedenle Batı'nın Ukrayna'ya sürekli desteğinin önemli olduğu" mesajı veren Scholz, şunları söyledi: "Putin, herkesin özgürlük, egemenlik ve kendi kaderini tayin hakkına sahip olmadığı, neyin doğru olduğunu güçlü olanın dikte ettiği bir dünya düzenine geri dönmek istiyor. Bu emperyalizmdir."

'PUTİN DAYANIŞMAYI HAFİFE ALIYOR'

Almanya ve müttefiklerinin NATO’yu doğrudan savaşa çekecek herhangi bir adımdan kaçındıklarını belirten Scholz, Putin’in NATO, AB ve G7'nin "dayanışması ve gücünü" hafife aldığını savundu. Scholz, Putin'in Ukrayna'daki savaşı kazanmasına izin veremeyeceklerini savunarak “Bu, Putin'e dikte edilmiş bir barış olmayacağını açıkça belirtmek sorunudur. Ukrayna bunu kabul etmeyecek, biz de kabul etmeyeceğiz" diye konuştu. (AA)