Sayıştay'ın Erzurum raporu: Okul ve servis plakaları ihalesiz verilmiş

Sayıştay, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde yaptığı denetimler sonucunda 27 usulsüzlük belirledi. Bunların arasında okul ve personel servis plakalarının ihalesiz verilmesi de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Sayıştay, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Erzurum sınırları içerisinde faaliyet gösteren okul ve personel servis (S plaka) plakalarının ihalesiz ve süresiz olarak verildiği belirlendi.

Yapılan incelemede, Erzurum sınırları içerisinde faaliyet göstermek üzere 2022 yılı içerisinde 12 adet okul ve personel servis plakasının (S plaka) mevzuat ve yargı kararlarına aykırı olarak ihalesiz ve süresiz olarak verildiği tespit edildi. Ayrıc ticari hatlı minibüs taşımacılarının da 'Araç Uygunluk Belgesi' olmadan çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Yapılan incelemede, 2022 yılında Erzurum genelinde şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren 94 adet minibüsün sadece 39 adedinin araç uygunluk belgesi aldığı, geriye kalan 55 adet minibüsün ise bu belgeyi almadan ve belgeye ilişkin uygunluk ücretini Büyükşehir Belediyesi'ne ödemeden şehir içi minibüs taşımacılığına devam ettiği tespit edildi.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDEN HUKUKA AYKIRI HUZUR HAKKI ÜCRETİ ALINMIŞ

Sayıştay raporunda Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin belediyeye ait şirketlerin yönetim kurullarında mevzuata uygun olmayan görevlendirmeler yaptığı belirtildi. Mevzuat hükümlerine göre, büyükşehir belediyelerine ait anonim şirketlerin yönetim kurullarında görevlendirilecek personelin büyükşehir belediyesi personeli olması ve yöneticilik sıfatına haiz olması şartlarını birlikte taşıması gerekiyor.

Sayıştay'ın yaptığı incelemede ise Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait şirketlerin yönetim kurulu üyeliklerinde yöneticilik sıfatına haiz olmayan memurların görevlendirildiği, böylece huzur hakkı ücreti alması hukuken mümkün olmayan bu kimselerin her ay düzenli olarak söz konusu şirketlerden huzur hakkı ücreti aldığı tespit edildi.