Savaşın 2. yıldönümünde dünya liderleri Ukrayna'da

İtalya, Belçika ve Kanada başbakanları ile AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, savaşın 2. yıldönümünde Kiev'i ziyaret etti. Stoltenberg, "Ukrayna, NATO'ya katılacak" mesajı verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yıldönümünde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, başkent Kiev'e gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,Von der Leyen, Meloni, Trudeau ve De Croo ile birlikte savaşta zarar gören köylerden Hostomel'de düzenlenen anma törenine katıldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Von der Leyen, 'Ukrayna halkının olağanüstü direnişini kutlamak için' Kiev'de olduğunu söyledi. Von der Leyen, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Daha önce hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde Ukrayna'nın yanındayız. Mali, ekonomik, askeri ve ahlaki olarak... Ülke sonunda özgür olana dek..." ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY: UKRAYNA'NIN BİTMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada iki yıldır süren savaşı değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de anma töreninin düzenlediği Hostomel'e işaret ederek, "Rusya'nın 'Kiev'i 3 günde ele geçirme' planı Hostomel'de başladı. İki yıl önce düşmanın çıkarma kuvvetlerini burada ateşle karşıladık, iki yıl sonra dostlarımız ve ortaklarımızla burada buluşuyoruz. Bu da 2 yıl boyunca kat ettiğimiz yolu ve 24 Şubat (2022) ile bugün arasındaki farkı sembolik ve anlamlı şekilde ifade ediyor" diye konuştu.

Zelenskiy, Ukrayna halkının savaşın ilk 3 gününde ayakta kaldığını, dördüncü gününde düşmediğini, beşinci günü de savaştığını dile getirerek, "Ve sonra bir ay, sonra 6 ay ve şimdi 2 yıl. Özgürlük için savaş. Yaşam savaşı, konuşmalarımda her zaman söylediğim gibi, inanılmaz insanlar tarafından kahramanca sürdürülüyor; büyük bir ülkenin büyük insanları" ifadelerini kullandı. Her normal insanın savaşın sona ermesini istediğine işaret eden Ukrayna Devlet Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Ancak hiçbirimiz Ukrayna'nın bitmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle 'savaşın sona ermesi' ifadelerine her zaman 'bizim şartlarımızla' ifadesini ekliyoruz. Bu yüzden 'barış' kelimesinin ardından her zaman 'adil' kelimesi gelir. Bu nedenle gelecek tarihte 'bağımsız' kelimesi her zaman 'Ukrayna' kelimesinin yanında yer alacak. Hayatımızın 730 günü boyunca bunun için savaşıyoruz ve kazanacağız."

MELONİ, G7 ZİRVESİNİ KİEV'DEN YÖNETCEK

Belçika, İtalya ve Kanada başbakanları ve AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Hostomel'deki Antonov Havaalanı'nı ziyaret etti.

Meloni ve Trudeau'nun bugün Kiev'e yaptıkları kısa ziyaret sırasında, Ukrayna'nın Fransa ve Almanya ile imzaladığı anlaşmalara benzer bir şekilde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile güvenlik anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

G7 Dönem Başkanlığını 2024 boyunca üstlenen Meloni ayrıca kendi dönemlerindeki ilk liderler görüşmesini de video konferans yoluyla savaşın 2. yılında Kiev'den yönetecek.

G7 liderlerinin görüşmesine, Kiev'de bulunan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Kanada Başbakanı Trudeau, Meloni'nin yanında katılacak. ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya liderlerinin ise video konferansla zirveye bağlanması bekleniyor.

İtalya'nın ANSA ajansının haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ise ülkesindeki çiftçilerle olan krizi aşmak için tüm gün tarım fuarında bulunacağı, onun yerine G7'ye, Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne'nun katılacağı belirtildi.

G7 liderlerinin görüşmesine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de katılacak. Liderlerin görüşmesinin ardından ortak bildiri yayımlanması bekleniyor.

LİDERLERDEN 'UKRAYNA' MESAJLARI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’ya bağlılıklarının sarsılmayacağını belirterek, “İki yıllık savaş. Hırpalanmış ve yaralanmış ama hala ayakta. Ukrayna kendisi için, idealleri için, Avrupamız için savaşıyor. Ona olan bağlılığımız sarsılmayacak” dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da mesajında Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı bir şekilde işgal ettiğini belirterek, “Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve yasadışı işgaline başlama seçimini yapmasının üzerinden iki yıl geçiyor. Ukrayna'nın özgürlük ve demokrasisini savunmak her zamanki kadar önemli. Birkaç hafta önce Kiev'de de söylediğim gibi, her birimizin güvenliği buna bağlı” ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG: UKRAYNA, NATO'YA KATILACAK

Savaşın 2. yıldönümü dolayısıyla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de X hesabından bir video mesaj paylaştı. Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna'yı desteklemeye devam etme taahhüdünü yineleyerek ülkenin zamanı geldiğinde NATO üyesi olacağını söyledi.

Stoltenberg, mesajında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de işaret ederek, "Savaş alanındaki durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Putin'in Ukrayna'ya hakim olma hedefi değişmedi. Barışa hazırlandığına dair hiçbir belirti yok" ifadelerini kullandı.

NATO ülkelerinin Ukrayna'ya olan yardımlarını da hatırlatan Stoltenberg, Putin'in savaşı NATO'nun önünü kesmek, Ukrayna'nın üyeliğini engellemek için başlattığını söyleyerek, aksine Ukrayna'nın NATO'ya her zamankinden daha yakın hale geldiğini savundu.

Stoltenberg, Ukrayna kuvvetlerinin NATO ile birlikte çalışabilirliğini artırdıklarını, bu hedefle yakında Polonya'da Ortak Analiz, Eğitim ve Öğretim Merkezi'nin açılacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna NATO'ya katılacak, bu sadece zaman meselesi. Biz sizleri o güne hazırlarken NATO Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecektir" dedi.

'UKRAYNA, RUSYA'DA ÇELİK FABRİKASINA SALDIRDI'

Öte yandan, Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Ukrayna askeri istihbarat servisi GUR ve güvenlik servisi SBU tarafından düzenlenen ortak bir operasyonla, Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının (İHA) Rusya'nın Novolipetsk RAO NLMK.MM firmasına ait bir çelik fabrikasına saldırı düzenlediğini ileri sürdü. Kaynak, saldırının tesiste büyük çaplı bir yangın çıkarttığını, personelin tahliye edildiğini bildirdi. Fabrikanın yeri hakkında açıklama yapmayan kaynak, "Bu işletmeden gelen ham maddeler, Rus füzeleri, topları ve İHA'larının imalinde kullanılıyor. Dolayısıyla bu, Ukrayna için meşru bir hedef" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)