Savaş etkisi: Fiyatlar 13 yılın zirvesinde

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından arz riski oluşan emtia fiyatları 2009 yılından sonraki en yüksek seviyeye çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Savaşın buğday ticaretini durma noktasına getirmesiyle fiyatlar 14 yılın zirvesine çıktı. Chicago Borsasında buğday fiyatları bushel başına 10 doları aşarak 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Bu yükselişin zaten yüksek seyreden küresel gıda fiyatlarını daha da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Temel gıda maddelerinden buğday, geçen ay yüzde 30'un üzerinde zamlanmıştı. Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatının yüzde 25'ten fazlasını, mısır ihracatının da beşte birini gerçekleştiriyor. 

Enerjiden metallere kadar kritik emtialarda ise fiyat artışları son 13 yılın zirvesini gördü. 23 hammaddenin fiyat hareketlerini izleyen Bloomberg Emtia Spot Endeksi bugün yüzde 4.1 yükseldi. Rusya dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi, aynı zamanda tahıl ve alüminyumda önemli üretici konumunda. ABD ve Avrupa'nın açıkladığı yaptırımlar kararları nedeniyle bu ülkeyle ticaret durma noktasına gelmiş durumda. 

Etiketler emtia fiyat buğday