Satranç oyuncusu hamile diye milli takımdan çıkarıldı

Sosyal medyadan hamile olduğu için milli takımdan çıkarıldığını duyuran satranç oyuncusu Kübra Öztürk'e federasyondan 'yanlış anlaşılma olduğu' yönünde açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hamile kaldıktan sonra milli takımdan fiilen çıkarıldığını duyurdu. Öztürk, bu süreçte milli takım bursunun da kesildiğini, olimpiyatlara davet edilmediğini anlattı.

Türkiye Satranç Federasyonu, açıklama yayınlayarak sporcu ile kurum arasında 'yanlış anlaşılma' olduğunu belirtti. 

'SATRANCA 8 YAŞINDA BAŞLADIM'

Evrensel'den Nisa Sude Demirel'in haberine göre Öztürk, satranca 8 yaşında başladığını belirterek şunları söyledi: "O zamanki antrenörüm de bir cevher görmüş ki çok büyük turnuvalara götürdü beni. 8 yaşında sponsorumuzun da katkısıyla Dünya Şampiyonasına gidebilmiştim. Genelde çok rastlanan bir durum değildir önce Dünya Şampiyonas'ına gitmek ama antrenörüm beni götürmüştü. Daha sonra Ankara'da il şampiyonlukları, Türkiye dereceleri, Türkiye kadınlar şampiyonluğu, daha sonra 2016'da Avrupa kızlar arası kategoride 16 yaş altı şampiyonu oldum. Diğer yıl yine aynı kategoride Avrupa şampiyonu oldum. O zamanlar kadın sporcuların tek başına turnuvaya gitmesi sakıncalı bulunurdu. Bunlar aileme hep söylendi ama en azından ailem bunlara hep kulaklarını kapadı."

'İKİ BEBEKLE NASIL YAPACAKSIN' DİYE SORULDU'

Hamile olduğunu öğrendikten sonra bir gece aldığı telefonla milli takım bursunun kesildiğini öğrendiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti: "Hamile olduğumu öğrendiğimde eşim federasyonun PR işini yapan bir şirkette danışmanlık yapıyordu. O dönemde eşim hamile olduğuma dair tebrikler alıyordu. Sonra bir gece beni arayarak milli takım bursumu kestiklerini söylediler. Bana garip geldi çünkü yakın zamanda Azerbaycan'dan turnuvadan gelmiştim, iyi bir başarı elde etmişim. Haberi aldıktan sonra e-posta attım, e-postanın ulaşmayacağını bildiğimden aynısını mesaj olarak da attım. Mesaj 20 Şubat’ta okundu, ancak hiçbir geri dönüş gelmedi. Gülkız Hanım sosyal medyasında yaptığı paylaşımda bir telefon kadar uzağındayım diyor ama ben ulaşamadım kendisine. Paylaşımdan sonra federasyona görüşmek için davet edildim. Ama benim bir yılım gitmiş oldu. Ben bir adım attıktan sonra davet ettiler, bu da onlar açısından komik bir durum olmuş oldu.

Daha sonra şampiyonaya katılmak için davet beklerken milli takım sporcusu olduğum için listeler açıklandı fakat bana hâlâ davet gelmedi. Başkanla iletişim kurup şampiyonaya katılmak istediğimi söyledim bana ‘Bu halde nereye gideceksin zaten hamilesin’ gibi şeyler söyledi. Çokça kez oynamak istediğimi dile getirdim. ‘Avrupa kadınlarda oynamasan ne olacak, Türkiye kadınlarda oyna’ gibi söylemler oldu. Avrupa kadınların benim için çok önemli olduğunu söyledim ama beni duymadılar. ‘İki bebekle nasıl yapacaksın?’ diye soruldu. Zaten benim yapıp yapamayacaklarımı kendileri tayin etmişler, yapamayacağımı öngörüyorlar. Ben bir sporcuyum ve yöneticilerimden sporculuğumun devam etmesi için gerekli şartların sağlanmasını bekliyorum. Benim kişilerle bir problemim yok. Ben de daha fazla dayanamadığım için sesimi duyurmak istedim."

'BU CİNSİYETÇİ BİR AYRIM'

Bir kadın başkanın kendisi gibi başka bir kadına danışmadan aldığı karar nedeniyle sosyal medyadan sesini duyurmaya çalıştığını söyleyen Öztürk, başka kadınların bu durumu yaşamamasını istedi. Öztürk, yaşananlarla ilgili şunları söyledi: "Hamilelik bir sıkıntı değil. Olimpiyatlarda Hindistanlı hamile bir kadın büyük usta oynuyor, derece alıyor. Ben de doktoruma sordum ve bir problem olmadığını söyledi. Umarım bana yapılan başkasına yapılmaz. Cinsiyetçi bir ayrım bu. Çünkü yalnızca bu alanda değil, pek çok yerde kadınlar anne oldukları gerekçesiyle öteleniyor. Ben bunu paylaştıktan sonra o kadar fazla kadın benzer şeyler yazdı ki. Ben hamileyken Azerbaycan’da çok ünlü sporcuların yarıştığı bir turnuvaya katıldım ve üstün başarı elde ettim. Böyle bir performans sergilemem zaten hamileliğin problem yaratmadığının en büyük örneğidir. Zaten kadının hayatta yapamayacağı bir şey yok.

Bir kadın başkanın bir kadın sporcusuna danışmadan aldığı bir karar beni bu noktaya getirdi. Bir kadın sporcuyu kadın başkan anlayamazsa başka kim anlayacak bilmiyorum. Benim derdim bundan sonra hiçbir kadının böyle bir şey yaşamaması. Anne olduk diye kimsenin ötelenmemesi. Anne olmak evde oturmak, sadece evinle ilgilenmek demek değil. Pek çok kadının kanayan yarası bu. Birçoğu kariyerini, sporunu, işini bırakmak zorunda kalıyor. Birlikte mücadele edilmesi gereken bir konu." 

'BAZI KİŞİLERİN BU KONUYU KULLANMASINA İZİN VERİLMEYECEK'

Türkiye Satranç Federasyonu, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Eğer sporcumuzun ‘herhangi bir nedenle duygusal bir kırgınlığı ya da bir yanlış anlaşılma durumu oluşmuş ise’ yine federasyonumuz tarafından gereği yerine getirilecek, bazı kişilerin de bu konuyu kullanmasına izin verilmeyecektir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Her yılın başında, teknik kadromuz tarafından Olimpiyat, Avrupa Bireysel, Avrupa Takımlar gibi resmi turnuvalarda ‘aktif olarak yer alabilecek’ sporcularımız arasından performans ölçütleri de göz önüne alınarak Satranç A Milli Takımımız belirlenmektedir.

A Milli Takım listesinde yer alan milli sporcularımıza TSF Genel Kurulumuzca onaylanan koşullarda federasyonumuz tarafından ‘özendirme ödülü’ verilmektedir. Değerli WGM’mizin de her türlü süreci ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülmüş ve sporcumuz 2023 yılının Ocak ayına kadar özendirme ödülü almaya devam etmiştir. 2024 yılının Ocak ayından başlayarak olimpiyatlara, turnuvalara katılma uygunluğu göz önünde bulundurularak ‘özendirme ödülü’nün devam edeceği de sporcumuzla yapılan görüşmelerde kendisine bildirilmiştir.

'KADIN AĞIRLIĞI YÜKSEK ÇALIŞAN EKİBE SAHİBİZ'

2022 yılında milli sporcumuz bazı turnuvalarda kendi isteğiyle yer almamıştır. Örneğin 29 Temmuz-9 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenen 44. FIDE Satranç Olimpiyatı’na davet edilmiş ancak kendi kararıyla turnuva kadrosunda yer almamıştır. Sporcumuz 2022 yılında sadece 21-24 Eylül 2022 tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenen 'Shusha Kapalı Satranç Turnuvası'na federasyonumuzun önerisiyle katılmıştır. Bu turnuva için Azerbaycan Satranç Federasyonu tarafından talep edilen birer erkek ve kadın sporcu isteğine, WGM Kübra Öztürk Örenli ve GM Mustafa Yılmaz’ın isimleri verilmiştir. Milli kadın sporcumuz, Azerbaycan Satranç Federasyonu ile yapılan görüşmeler neticesinde ödüllü turnuvaya ailesiyle birlikte, tüm masrafları ilgili organizasyon tarafından karşılanarak katılmış ve başarılı da olarak madalya ve maddi ödül kazanmıştır.

Yakın zamanda federasyonumuz tarafından 10- 21 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Takımlar Satranç Şampiyonası’na davet edilen milli sporcumuz, ‘yasal olarak sadece kendi masraflarının karşılanabileceği’ bu turnuvaya ise katılmama kararı almıştır.

Yönetiminde başkan dahil 6 kadın yönetici yer alan, kadın ağırlığı yüksek çalışan ekibine sahip TSF, kadın sporcu sayısının artması için sayısız proje ile müthiş bir mücadele yürütmektedir. 11 yıl önce 47 bin 332 olan lisanslı kadın sporcu sayısı bugün 400 bine ulaşmıştır. Türkiye’deki spor dalları arasında lisanslı kadın sporcu sayısında zirvede yer alan TSF’nin, 24 yıllık satranç kariyerine sahip olan, kız çocukları ve kadın sporcular için idol olarak gösterilen bir sporcuya farklı bir yaklaşım sergilemesi düşünülemez.

'YENİDEN KARŞILIKLI GÖRÜŞÜLECEK'

Federasyonumuz tarafından mevzuat gereği yapılması gerekenler yapılmış ve bu durum resmi kayıtlarda da yer almaktadır. Yanlış ya da eksik bilgilendirme nedeniyle duygusal kırgınlığı oluştuğunu öngördüğümüz sporcumuzla daha önce de yapıldığı gibi ‘yeniden’ karşılıklı görüşülecek ve durum açıklığa kavuşturulacaktır.

Türkiye’ye satrancı sevdiren, ülkemize satrançta 'Avrupa’nın en başarılı ülkesi' ünvanını kazandıran, son 11 yılda altyapıya yaptığı yatırımlarla sporcu sayısı, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat başarıları ve dünya kamuoyunda adından söz ettiren yıldız sporcuları ile dikkat çeken TSF, sadece rakamlara yansıyan değil, aynı zamanda hayatlara yansıyan etkileyici başarı hikayesini büyütmek için çalışmaya devam edecektir. Saygıyla bilgilerinize sunarız."