Sarı yıldız takan İsrail heyetine Holokost Anma Merkezi'nden eleştiri

Yad Vashem Holokost Anma Merkezi Başkanı Dayan, İsrail heyetinin BMGK'de taktığı sarı yıldızların 'Yahudi halkının çaresizliğini ve diğerlerinin insafına kalmışlığını sembolize ettiğini' söyledi.

Fotoğraf: Gilad Erdan X hesabı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Yad Vashem Holokost Anma Merkezi Başkanı Dani Dayan, dün yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumu sırasında Nazi Almanyası'nın Yahudilere yönelik soykırımının bir sembolü olan sarı yıldız takmasını eleştirdi. 

Reuters'ın haberine göre, Dayan, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Sarı yıldızlar, Yahudi halkının çaresizliğini ve diğerlerinin insafına kalmışlığını sembolize ediyor. Bizim bugün bağımsız bir ülkemiz ve güçlü bir ordumuz var. Bugün yakamıza sarı bir yıldız değil, beyaz-mavi bir bayrak takıyoruz" dedi.

BMGK OTURUMUNA 'BİR DAHA ASLA' YAZILI YILDILARLA KATILDILAR

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ve beraberindeki İsrail heyeti, 30 Ekim Pazartesi günü 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin BMGK'de yapılan oturuma yakalarında üzerinde "Bir daha asla" yazılı sarı yıldızlarla katılmıştı. Erdan, burada yaptığı konuşmada, yıldızların 'bir gurur sembolü ve kendilerini savunmak için mücadele etmeye yemin ettiklerinin bir hatırlatıcısı' olduğunu söylemişti. Yad Vashem Başkanı Dayan ise bunun 'hem soykırımın kurbanlarına hem İsrail devletine utanç getirdiğini' belirtti.

ÇATIŞMALAR 25'İNCİ GÜNÜNDE

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli bir saldırı düzenlemiş, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlatmıştı. İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de Kassam Tugayları'nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı da İsrail saldırılarında 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 binden fazla kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı. İsrail bombardımanında Gazze'de 35, Lübnan'da 1 gazeteci yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)