'Sansür yasası'ndaki 'hashtag' detayı

Resmi Gazete'de yayınlanan sosyal medya yasasıyla ilgili 'hashtag' konusuna dikkat çeken Hukukçu Kerem Altıparmak, "Twitter kaldırırsa Twitter olmaz, kaldırmazsa sonuçlarına katlanır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktidarın "dezenformasyon mücadele", muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin ise "sansür yasası" olarak tanımladığı sosyal medya yasasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. 

Hukukçu Kerem Altıparmak, Resmi Gazete'de yayınlanan yasayla ilgili 'hashtag' (etiket) detayına dikkat çekti. Altıparmak, Twitter'da başlatılan hashtag'lerle ilgili de yaptırım olabileceğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı, "Sansür yasası ciddiye alınmadı ve yasalaştı. Şimdi hiç bahsedilmeyen bir hükme dikkat çekmek istiyorum. Diyelim ki Bartın maden katliamı yaşandı ve siz de bunun için bir hashtagle kampanya başlattınız. Bir sürü insan da bunun altına yazdı. Geçmiş olsun artık bunu yapamayacaksınız

Çünkü artık sosyal ağ sağlayıcı başlık etiketleri ve öne çıkarılan içeriklerin uyarı yöntemiyle kaldırılması için Kurumla işbirliği içinde etkin bir başvuru mekanizması kurmakla yükümlü. Bildirimden itibaren 4 saat içinde kaldırmazsa doğrudan sorumlu. (5651 S. Ek 4 (15))

Eğer bir konuda toplumsal tepki oluşursa BTK Twitter'a diyecek ki bu başlık içerikleri ve öne çıkarılan içerikleri kaldır ya da görünmez kıl. Eğer Twitter bu talebe uymazsa, kurumun elinde o kadar çok malzeme var ki. Ceza hukukundan bant daraltmaya kadar. Seç, beğen kullan.

Şimdi en baştaki örneğimizi düşünelim. Diyelim ki şöyle bir başlık açıldı: "Kader değil, cezasızlık". Ve insanlar da tepkilerini bu başlık altında dile getirdi. BTK, Twitter'a diyecek ki bunu kaldır, engelle. Twitter kaldırırsa Twitter olmaz, kaldırmazsa sonuçlarına katlanır." (HABER MERKEZİ)