Şanlıurfa Tabip Odası: 138 yıl sonra hala kuduzdan kayıplar vermek kabul edilebilir değil

Şanlıurfa Tabip Odası, kuduzdan ölen Lütfü Seray ile ilgili açıklamasında "1885'de uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduzdan kayıplar vermek kabul edilebilir değildir" dedi.

Lütfü Seray
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa’nın Siverek ilçesinde, yaklaşık 1 ay önce köpeğinin ısırması sonucu kuduz şüphesiyle tedaviye alınan 30 yaşındaki mimar Lütfü Seray hayatını kaybetti. Açıklama yapan Şanlıurfa Tabip Odası, "1885 yılında uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıplar vermek kabul edilebilir değildir" dedi.

Olayın ardından Siverek Devlet Hastanesi'ne kaldırılan, ardından Antep’teki özel bir hastaneye yatışı yapılan Seray'ın tedavisi bir ay sürmüştü.

Kuduz ölümü sonrası açıklama yapan Siverek Kaymakamlığı, yapılan incelemeler, alınan kararlar ve tedbirler sonucu çalışmalara başlandığını bildirmişti.

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı Şanlıurfa Tabip Odası da konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "12 Temmuz 2023 tarihinde Lütfü Seray ismindeki vatandaşımızın kuduz hastalığından dolayı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Bu olayı takiben çeşitli bölgelerde başka kuduz şüpheli temas vakalarının da ortaya çıktığı haberlerini almaktayız. 1885 yılında uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıplar vermek kabul edilebilir değildir" denildi. 

Mimar Lütfü Seray, dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. (Fotoğraf: DHA)


Hayvan sağlığından sorumlu birimlerin hızla vaka ve salgın yönetimi çalışmalarını tamamlamaları gerektiği belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede gerek duyulan kitlesel köpek aşılaması, hayvan hareketi kısıtlaması ve izolasyon çalışmaları yürütülmeli" ifadeleri kullanıldı. 

Şüpheli teması olan bireylere de Sağlık Bakanlığı Kuduz Saha Rehberi doğrultusunda sağlık kurumları tarafından müdahale edilmesi gerektiğini bildiren Tabip Odası, kuduz önlemi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

'KİTLESEL KUDUZ AŞILAMALARINI DEVLET BÜTÇESİNDEN YAPILMALI'

"Köpek ve kedi gibi evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kuduz aşılarının her yıl yapılması, bu süreci hızlandırmak için gerekli görüldüğünde kitlesel kuduz aşılamaları yapılması,

Aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi,

Sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin ve hareketlerinin sınırlandırılması, aşılanması ve sahiplendirilmesi,

Kuduz şüpheli teması olan insan vakalarına müdahale ile ilgili sağlık personeli eğitimlerinin aralıklı olarak güncellenmesi, aşı-immumglobülin gibi tıbbi malzeme eksikliklerinin oluşmasına izin verilmemesi gereklidir." (HABER MERKEZİ)