Sankara'nın katillerine 30 yıl ceza talebi

Devrimci lider Thomas Sankara'nın 1987'de öldürülmesiyle ilgili Burkina Faso'da görülen davada eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré'ye 30 yıl hapis cezası istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da görülen Thomas Sankara suikastı davasında yeni gelişme yaşandı. Dönemin Devlet Başkanı Sankara'nın 1987'de yapılan askeri darbe sırasında hedef alınarak katledilmesiyle ilgili davada, cinayet failleri arasında yer alan eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré hakkında 30 yıl hapis cezası talep edildi. 

DÖNEMİN GENELKURMAY BAŞKANI YARGILANIYOR

Davayla ilgili soruşturmayı yürüten Burkina Faso Askeri Savcılığı, Compaoré'ye "devlet güvenliğini tehlikeye atmak", cinayete suç ortaklığı yapmak" ve "ceseti gizleyerek cinayeti örtbas etmek" suçlamalrı yöneltti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Gilbert Diendere'ye 20 yıl ve Compaore'nin eski güvenlik şefi olan firari Hyacinthe Kafando'ya da 30 yıl hapis cezası istendi.

27 yıl iktidarda kaldıktan sonra 2014'te bir darbeyle iktidardan indirilmesinin ardından Fildişi Sahili'ne yerleşen Compaore, bu ülkenin vatandaşı olduğu için dava kapsamında Burkina Faso'ya iade edilmesi gerekiyor. Ancak Fildişi Sahili'nden henüz bu yönde bir adım atılmadı.

SANKARA'YI KATLEDENLER 34 YIL BOYUNCA KORUNDU

Afrika'nın Che'si olarak anılan Sankara'nın katledilmesiyle ilgili adalet talebi 34 yıl boyunca yerine getirilmemişti. Fransa'nın suikaste ilişkin bulguları içeren arşivleri Burkina Faso'ya teslim etmesiyle geçen yıl dava süreci başlatılmıştı. 1987 askeri darbesinde Sankara'ya suikasti gerçekleştirdiği belirlenen 12 sanık ilk kez 11 Ekim'de hakim karşısına çıkmış, o tarihte darbeyle iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı Compaoré ise dava sanıkları arasında yer almıştı. Suikastla ilgili suçlamaları reddeden Compaore hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı. (DIŞ HABERLER)