Sanat tarihimizde bir yolculuk: Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi açıldı

Konak Gazi Bulvarı’nda yürürken, bizi bir süreliğine yolumuzdan alıkoyuyor Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi. İnsan olmanın, yaratımın ve gelişimin hatırlandığı gönüllü bir alıkonma…

Google Haberlere Abone ol

İbrahim Çallı, Abidin Dino, Neşe Erdok, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eşref Üren, Nuri İyem, Fikret Mualla ve daha nice ressam, heykeltıraş, seramik sanatçısı ile buluşmak, sanat tarihimizde keyifli bir yolculuk yapmak ister misiniz? Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi, bankanın paha biçilemez sanat koleksiyonunu İzmirlilerle buluşturmak ve çağdaş sanatçılara alan yaratmak için kısa süre önce kapılarını açtı.

Cumhuriyet’in ilanının ardından, 1926 yılında Atatürk’ün talimatıyla koleksiyon oluşturmaya başlayan kurumlar arasındadır Ziraat Bankası. O yıllardan beri büyük bir sanat arşivi oluşturan banka, 2 bin 500'e yaklaşan sanat eseri birikimiyle, sanat tarihimize ışık tutuyor. İzmir’de açılan müze, bu birikimi pazartesi hariç her gün 10.00-17.30 saatleri arasında ücretsiz olarak halkla buluşturuyor.

1930 yılında, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubuyla inşa edilen Ziraat Bankası İzmir şube binası, 2018 yılında başlatılan restorasyon çalışmasıyla müzeye dönüştürülmüş. Zemin, birinci ve ikinci kattan oluşan müzenin giriş katında, çağdaş sanatçıların eserlerinden oluşan sergilere yer verilmesi; diğer katlarında ise bankanın sanat koleksiyonunun paylaşılması planlanıyor. İzmir’in sanat dünyasına yeni bir soluk getiren müze, sanatseverlere yüzlerce kıymetli eserlerle buluşma, onları yakından görüp inceleme fırsatı sunuyor.

ÇAĞDAŞ SANATÇILARIN SÜRELİ SERGİLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Türkiye'nin ilk banka sanat müzesi olma özelliğini taşıyan Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin bina restorasyonu, orijinal yapıya sadık kalarak gerçekleştirilmiş. Binanın, tuğla işçiliği, kapı ve pencereleri, merdivenleri ve tırabzanları korunarak yapıya yeniden hayat verilmiş. Müzeden içeriye girdiğimizde bizi karşılayan vitray tavanın sağladığı doğal aydınlatma, alanın tarihi atmosferinde, modern sanatla bağ kurmamıza aracılık ediyor. Galeri, yıl boyunca çağdaş sanatçıların süreli sergilerine ev sahipliği yapacak. Yine bu katta bulunan kasa daireleri de orijinal olarak korunarak sanat odalarına dönüştürülmüş. Odalardaki dijital ortam, bankanın sanatla olan ilişkisine ışık tutuyor.

Birinci kata çıkarken, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun merdiven boşluğuna asılmış 183x292 cm boyundaki 'Yurdu Gezen Türk Ressamları Etkinliği Serisi' olan "Motifler" tablosu tutuyor elimizden. Birinci katta, eserlerin klasikten günümüze kronolojik sıralaması yapılmış. Odaları sıralamayı takip ederek gezip, ikinci kata çıktığımızda modern sanatçıların eserleriyle karşılaşıyoruz. Müzede, çocuk ziyaretçilerin vakit geçirebileceği çocuk etkinlik alanı, Ziraat Bankası resim koleksiyonunun incelenebileceği dijital oda da bulunuyor.

'ESER TASARIMINI ÖZENLE, ÇAĞDAŞ VE ESTETİK TASARIM KURAMLARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİM'

Prof. Dr. Kıymet Giray, küratörlüğünü yaptığı Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi'nin tanıtım kitabını da kaleme almış. Giray, bu fırsatla, banka koleksiyonunu yeniden inceleme olanağı bulduğunu belirterek şunları yazmış: "Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin çalışmalarına, banka koleksiyonunun gözden geçirilmesi ve Türk resim, heykel ve seramik sanatının çağdaş gelişimini belirleyen eserlerin ve özellikle de başyapıtlarını, sanat tarihinin bilimsel yöntemleriyle seçerek başladım. Düzenlediğim eser listelerini, sanat hareketlerine uyarlı kronolojik sıralamalar olarak bölümlere ayırdım. Bu planlama ve uygulamayı, kitabımın özünü oluşturan yöntemler düzeniyle gerçekleştirdim. Bir sanat tarihi profesörü, sanat tarihi ve koleksiyon yazarı, küratör olarak adımı görmekten onur duyduğum Ziraat Bankası İzmir Müzesi, müzemiz salonlarının yerleşim düzeni içinde, resim sanatı tarihiyle birlikte gelişen ve aynı dönemlerin estetik değerlerini taşıyan heykel ve seramik eserlerin, kendi dallarının gelişimlerine paralel olarak yer almasına özen gösterdim. Müze binasının iç mimarı kat planlarına Ziraat Bankası Sanat Müzesi eser tasarımını özenle, çağdaş ve estetik tasarım kuramlarıyla gerçekleştirdim."

Küratör, kitaptaki yazısında, Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi'nin sanat tarihimizin müzecilik alanında gelişiminin de öncüsü olduğuna dikkat çekiyor.

Konak Gazi Bulvarı’nda yürürken, bizi bir süreliğine yolumuzdan alıkoyuyor Ziraat Bankası Sanat Müzesi. İnsan olmanın, yaratımın ve gelişimin hatırlandığı gönüllü bir alıkonma… Bugüne kadar, sayısız banka emekçisinin elinin değdiği tırabzanlara bu kez sanat tarihimizde bir yolculuk için tutunuyoruz. Müze, ziyaretçilerine mekandan ayrılmadan önce, giriş kattaki renkli vitrayın altında bulunan kafede soluklanma fırsatı sunuyor. Sergi salonlarında tanık olduğumuz görkemli arşivi, zihnimizde şöyle bir gözden geçirme ve arkadaşlarımızla tartışma olanağı bulacağımız bir alan burası. Müzenin, güler yüzlü ve bilgili personeli, sorularınızı yanıtlamak ve sizi yönlendirmek için orada. Sanat dolu alanların çoğalması dileğiyle…