Samsun'da seçim yarışı: '3 kesin 4 sürpriz olmayacak'

Samsun'da her dönem 9 milletvekilinin en az 5'ini kazanan AK Parti'nin üstünlüğünün sona erebileceği değerlendiriliyor. Samsunlular da ekonominin artık değişimi işaret ettiğine vurgu yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

SAMSUN - Samsun 1 milyon 374 bin nüfusu ile Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kenti konumunda. 14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerde 9 milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderecek olan Samsun'da 1 milyon civarında seçmen sandık başına gidecek.

Samsun, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana bu partiye en yüksek oranda destek veren illerden birisi oldu. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, her genel seçim döneminde Samsun'dan en az 5 milletvekili çıkararak kentte hakimiyet gösterdi. 2018 Genel Seçimleri'nde de 5 milletvekili çıkarmayı başaran AK Parti'nin bu üstünlüğünü 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde kaybedebileceği değerlendiriliyor.

NÜFUS VE GELİŞİMDE ÖNDE, SİYASETTE GERİDE

Samsun, nüfusu, sanayisi, kentsel gelişimi ve tarımı ile bölgenin en büyük kenti olmasına rağmen siyasette Trabzon ve Rize kadar öne çıkamayan bir şehir. Kent, iktidar partisine her dönem yüksek destek vermesine rağmen 2002'den bu yana kurulan 9 kabinede yalnızca 4 Samsun milletvekili bakan olarak yer aldı. Oysa bölgeden -başta Trabzon ve Rize'den- her dönem bakan kabinede yer aldı. Karadeniz'in göç alan tek şehri konumundaki kentte milletvekili adaylarının da bir kısmının Samsunlu olmaması halk arasında tartışma konusu oldu.

2018'DE 5-2-1-1 DAĞILIMI

2018 Genel Seçimleri'nde Samsun'da Cumhur İttifakı yüzde 68.2, Millet İttifakı ise yüzde 29.6 oy oranına ulaşmıştı. AK Parti yüzde 52 oy oranıyla 5 milletvekili, CHP yüzde 17,2 oy oranıyla 2 milletvekili, İYİ Parti yüzde 10,9 oy oranıyla 1 milletvekili kazanmıştı. Yüzde 16,2 oy alan ve ufak bir farkla 2'nci vekili CHP'ye kaybeden MHP, Meclis'e tek milletvekili olarak Erhan Usta'yı göndermiş fakat bu isim daha sonra partiden ihraç edilmiş ve İYİ Parti'ye katılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Erdoğan yüzde 66,6, Muharrem İnce yüzde 23,1, Meral Akşener, yüzde 8,9, Temel Karamollaoğlu ise yüzde 1 oy almıştı.

AK PARTİ'NİN İLK SIRASINDA SAMSUNLU OLMAYAN ADAY

Kentteki hakimiyetini sürdürmek isteyen AK Parti, büyükşehirlerde kabineden aday gösterme stratejisini Samsun'da da uyguladı. Listenin ilk sırasında Ticaret Bakanı Mehmet Muş yer aldı. Trabzonlu bir siyasetçi olan Muş'un Samsun'dan aday gösterilmesi kentte eleştiri konusu oldu. Mevcut milletvekillerinden Ahmet Demircan ve Fuat Köktaş'ın yer almadığı listede Çiğdem Karaaslan, Yusuf Ziya Yılmaz ve Orhan Kırcalı yeniden aday gösterildi. Ersan Aksu, Mücahit Yılmaz, Havva Şen Saygın, Kadir Kayan ve İrfan Şenocak diğer yeni adaylar olarak listede yer aldı.

CHP İTTİFAK SİNERJİSİYLE HAZIRLANIYOR

2019 Yerel Seçimleri'nde merkez ilçelerden Atakum Belediyesi'ni kazanarak Samsun'da etkisini artıran Cumhuriyet Halk Partisi, 2 olan mevcut milletvekili sayısını da artırmayı hedefliyor. Listesinde büyük bir yeniliğe giden CHP, milletvekilleri Kemal Zeybek ve Neslihan Hancıoğlu'nu bu kez aday göstermedi. CHP'nin Samsun listesinde, Millet İttifakı'nda yer alan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'ne de kontenjan ayrıldı. Partinin Samsun'daki örgütlenmesinin çeşitli kademelerinde görev yapan Dr. Murat Çan listenin ilk sırasında yer aldı. CHP'de ikinci sıra ise Saadet Partisi kontenjanından Mehmet Karaman'ın oldu. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın uzun yıllar özel kalem müdürlüğünü yapan Karaman, Samsun'dan Saadet Partisi milletvekili olarak TBMM'ye girmeye çalışacak.

CHP'nin 3'üncü sırası ise Gelecek Partisi kontenjanına ayrıldı. Gelecek Partisi'nin Samsun kurucu il başkanı olan Mustafa Yeşilyurt, 3'üncü sıradan Meclis'e girmeye çalışacak. Diğer adaylar da CHP kontenjanından Nazan Güneysu, Mehmet Özdağ, Suat Yıldız, Neşe Kangüleç, Nilsu İrem Koçyiğit Bahadır ve Özler Yılmaz oldu.

İYİ PARTİ'DE ERHAN USTA ETKİSİ

İYİ Parti'ye MHP'den seçilerek katılan mevcut milletvekillerinden Erhan Usta, listenin başında yer aldı. Samsun'da sevilen bir isim olan Usta'nın partinin oylarını artırması hedefleniyor. Usta, 2019 Yerel Seçimleri'nde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağımsız aday olmasına rağmen yüzde 21 oy almıştı. 2018 Genel Seçimleri'nde 1'inci sıradan seçilen Bedri Yaşar ise bu kez listede yer almadı. Listenin ikinci sırasında İmren Nilay Tüfekçi, 3'üncü sırasında kentin başarılı görülen ve sevilen tıpçılarından Dr. Ahmet Karkucak yer aldı. Listedeki diğer isimler ise Yunus Gün, Birsen Öztürk, Halil İbrahim Yalgın, Efe Aydın, Ufuk Gülşen ve Kazım Can Şen oldu.

MHP BU KEZ VEKİLİNİ KAYBETMEK İSTEMİYOR

2018 Genel Seçimleri'nde Samsun'dan 1 milletvekilli kazanmasına rağmen bu ismin partiden ayrılması sonrası kentte vekili kalmayan MHP, 14 Mayıs için yine iddialı. Partinin önemli isimlerinden ilahiyat profesörü İlyas Topsakal Samsun'da ilk sırada. Samsun'dan Meclis'e 2 vekil göndermek isteyen MHP'nin ikinci sırasında il başkanlığı görevinden milletvekilliği için istifa eden Abdullah Karapıçak yer alıyor. Listede bulunan diğer isimler Hüseyin Demir, Berfin Kara, Yunis Aksu, Yaşar Dursun, İbrahim Yüksel, Hami Korkmazlı, Abdülvahit Vardar oldu.

TARIMDA YAŞANAN SORUNLAR SAMSUN'U ETKİLEYECEK

Samsun, Türkiye'nin en önemli tarım ve sanayi şehirleri arasında yer alıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın beslediği ovalarda üretilen başta pirinç olmak üzere sebze, meyve ve diğer tahıllar Türkiye'nin ihtiyacını önemli oranda karşılıyor. Fındık da bölgenin en önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Son dönemde tarımda artan maliyetler nedeniyle zor durumda kalan üreticilerin oy tercihlerinin sandığa yansıması Samsun'da da bekleniyor. Özellikle tarımın temel geçim kaynağı olduğu Çarşamba, Terme ve Bafra ilçelerinde AK Parti'nin hakimiyetinin kırılabileceği düşünülüyor.

'MARKETE GİTMEYE KORKUYORUZ'

Ülkedeki hayat pahalılığı ve işsizlik Samsun'un da yakıcı sorunları arasında yer alıyor. Samsunlular sorunlarını dile getirirken en çok bu konulara temas ediyorlar. İşsizler iş bulamamaktan, çalışanlar da her şeyin zamlanmasından dolayı geçinemediklerinden şikayet ediyorlar.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da ekonomi seçmenin iradesinde en belirleyici etken olarak yer alıyor. Alışverişten dönen bir kadın elindeki iki market poşetinin 400 lira tuttuğunu belirterek bu pahalılığın seçime yansıyacağını söylüyor. Gençlerin işsiz ve umutsuz olduğunu söyleyen Samsunlu seçmen "artık değişim gerekiyor" vurgusunu yaparak "Ekonomi çok kötü. Markete gitmeye korkuyoruz. Bunun sonuçlara yansıması gerekiyor" sözlerini kullanıyor.

'İNSANLARIN TEMEL GIDALARINI ELİNDEN ALDILAR'

4 yıl sonra yurt dışından Samsun'a döndüğünü belirten bir seçmen de Türkiye'de alım gücünün kalmadığını dile getiriyor. İnsanların nasıl geçindiğine şaşırdığını belirten Samsunlu, "Burada insanlar 1 kilo et alamıyor. İnsanların temel gıdalarını elinden aldınız. Hiçbir şey yapmadan günde 2 bin lira harcıyorum. 8 bin 500 lira asgari ücret belirlendi, insanlardan 5-6 bin lira kira isteniyor. Gençler, ülkeden kaçmanın derdine düştü. Giden aradaki farkı görüyor, dönmek istemiyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın çok rahat bir şekilde bu seçimde gideceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunuyor.

'ERDOĞAN FARK ATACAK'

Ekonomik sıkıntıların olduğunu kabul eden bazı seçmenler ise 'kötü günlerin yine Erdoğan'la aşılabileceğine' inanıyor. Mikrofon uzattığımız bir seçmen AK Parti'nin yine ancak önceki AK Parti dönemleriyle kıyas edilebileceğini belirterek "AK Parti'den öncesi Türkiye ile arada uçurum var. AK Parti, ancak AK Parti ile kıyaslanır. Artık iş problemi yok. İstenilen işi bulamama problemi var. Cumhurbaşkanımız gelecek yüz yılın yapı taşlarını oturtuyor. Bu seçimde hem Samsun'da hem Türkiye'de fark atacağına inanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

'KUVAYİ MİLLİYE KALPAĞIYLA CHP İLE OMUZ OMUZA VERDİM'

Kentin kalabalık noktalarında partiler kurdukları standlarla çalışmalarını yürütüyor. Milletvekili adayları da ilçe ilçe gezerek destek topluyor.

Atakum ilçesinde Kılıçdaroğlu Gönüllüleri Seçim Koordinasyon Merkezi'nin açılışında CHP'de heyecanın yüksek olduğunu gördük. CHP milletvekili adaylarının katıldığı açılışa gençlerin yüksek katılımı dikkat çekti. Saadet Partili ve CHP'li yöneticilerin söylemlerindeki birlikteliği tabandaki kaynaşmayı ortaya koydu. Açılışa kalpakla katılan bir Saadet Partili de "2018'de Kuvayi Milliye kalpağını taktım ve bu ülkeyi kurtarmak için CHP'li arkadaşlarımızla omuz omuza verdim" sözleriyle birlikteliklerindeki sinerjiye dikkat çekiyordu.

KARAMAN: HERKES EKONOMİDEN ŞİKAYETÇİ

Açılışta konuştuğumuz Saadet Partisi kontenjanında CHP 2'nci sıra adayı Mehmet Karaman, Millet İttifakı olarak Meclis'te çoğunluğu sağlamayı umduklarını söyledi. Halkın en önemli sıkıntısının mutfak olduğunu kaydeden Karaman, "Herkes ekonomiden şikayet ediyor. Bu durum artık patlama noktasına geldi. İnsanların rahata ermesi için yönetim değişikliğinde fayda görülüyor" sözlerini kullandı.

Saadet Partisi'nin Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na tam destek vereceğini ve tabanda kırılma olmayacağını kaydeden Karaman, "Biz genel başkanımızın imzasının arkasındayız. Bütün genel başkanlar da arkasındadır. Biz tam kadro olarak destek vereceğiz ve sahadayız" diye konuştu.

ÖZÇELİK: 3 VEKİL KESİN 4 SÜRPRİZ OLMAZ

Samsun'un tek CHP'li belediyesi olan Atakum'un CHP İlçe Başkanı Turgay Özçelik, 14 Mayıs'ta tek adamdan kurtuluş seçimi yapılacağını söyledi. Türkiye'nin huzur beklediğini kaydeden Özçelik, "İktidarı bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığını ilk turda kazanacağız. Gerek kamuoyu araştırmaları gerekse bizim sahada ölçtüklerimiz bunlar. 15 Mayıs'ta başka bir Türkiye olma yönünde ilk adımı atacağız. Samsun'da bizim amacımız 2 olan milletvekilimizi, 3 kesinlikle yapacağız. 3 milletvekili kesin çıkaracağız 4 sürpriz olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

MUŞ: SAMSUN'U TİCARET MERKEZİ YAPACAĞIZ

AK Parti'nin 1'inci sıra adayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş da sık sık şehre gelerek seçim çalışması gerçekleştiriyor. Son olarak bayramlaşma programında Samsunlular ile biraraya gelen Muş, Samsun'un daha güzel bir şehir olması için çalışacaklarına vurgu yapıyor. Bütün teşkilatlar ile sahada olduklarını kaydeden Muş, "Samsun üretken bir şehir ama üretimin ve ticaretin merkezi olan bir şehir yapacağız. 4 Mayıs, Büyük Samsun Mitingi. Samsunlu hemşehrilerimizi 4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanımızla buluşmak üzere davet ediyorum" sözlerini kullandı.