Samsun Tobacco’da işten atılan işçiler fabrika önünde nöbette

Samsun’da bulunan British American Tobacco (BAT) dün dokuz işçiyi işten çıkardı. İşçiler, haklarını almak için fabrika önünde nöbet tutmaya başladı.

İşten çıkarılan işçiler, sendikanın kendilerine yasal süreçte destek vereceğini söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Tolga Birgücü

SAMSUN - Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde faaliyet gösteren British American Tobacco’da dün sabah beş işçi, vardiya sonuna kadar da dört işçi ile birlikte toplam dokuz işçi ‘gerekçe’ sunulmadan işten çıkarıldı.

Fabrika önünde nöbete başlayan işçiler, haklarını almak için mahkeme süreci başlattıklarını söyledi.

‘HAKKIMIZI ALMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Fabrika önünde nöbette olan işçilerden Murat Sözen, yaşananları şu şekilde aktardı: “Dün sabah her zamanki gibi işe geldik. Çalışmaya başlayacağımız zaman, yönetimden ben ve beraberimdeki dört arkadaşımın işine son verildiği söylendi. Şok olduk, çünkü böyle bir şey beklemiyorduk. Nedenini sorduğumuzda önce bir cevap alamadık sonrasında ise ‘performans sisteminden’ kaynaklı işten çıkartıldığımız iletildi. Bizden işten çıkış evraklarımızı imzalamamızı istediler ancak bunu yapmadık. Sonrasında yasal zeminde haklarımızı aramak için girişimde bulunduk. Mahkeme süreci başlattık. Sendikamız bize yasal süreçte destek sözü verdi.”

‘ŞİRKET ‘KÜÇÜLMEYE GİDİYORUZ’ DEDİ’

Akşam vardiyasıyla beraber dört işçinin daha görevlerine son verildiğini öğrendiklerini söyleyen Sözen şöyle devam etti: “Akşam üzeri fabrikaya gittik. Burada arkadaşlarımızla buluştuk ve şirket ‘küçülmeye gidiyoruz’ dedi. Şöyle bir detay da var ki, küçülmeye giden şirkette 10 emekli işçi çalışıyor. Kısacası biz bunu hak etmedik. Bu olayın bir benzeri daha önce de yaşandı ve çadır eylemleri yapıldı. Bugün de aynı manzarayla karşı karşıyayız. Ülkemizin ekonomik durumu ortada. Böyle bir dönemde, bunca emeğe karşı kapıya konulmak zorumuza gidiyor. Bizim aramızda 2008 yılından bu yana görev yapan işçiler var. Alnımız teriyle ve emeğimizle çalıştık. Hakkımızı almak için gereken mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz.”

British American Tobacco, işten çıkarmalarla ilgili basın açıklaması yaparak işçilerin performansa dayalı değerlendirme sonucu işten çıkarıldığını söyledi. Açıklamada, Samsun'daki fabrikada toplu ve planlı bir işten çıkarma olmadığı vurgulandı.

DAHA ÖNCE DE İŞTEN ÇIKARMALAR OLDU

British American Tobacco’da işçiler, Tekgıda-İş sendikasında örgütlü. Murat Sözen’in daha önce fabrikada benzer çıkarmalar olduğuna dair verdiği bilgi 11 yıl öncesine dayanıyor. Buna göre, 31 Mart 2011 tarihinde British American Tobacco’nun Samsun fabrikasında çalışan 120 işçinin iş akdi, ekonomik sebepler gerekçe gösterilerek feshedilmişti. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler, fabrikayı terk etmeyerek eylem başlatmıştı. Tekgıda-İş ile yönetim arasında başlayan müzakereler sonucu anlaşmaya varılmıştı.