Samanyolu galaksisinde süper kütleli kara delik ilk kez görüntülendi

Gökbilimciler, Samanyolu galaksisinde ilk kez süper kütleli kara delik görüntüledi. Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat büyüklüğündeki kara delik "nazik bir dev" olarak anılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Event Horizon Telescope (EHT) tarafından yürütülen çalışmalar sonucu Samanyolu galaksisinde bir süper kütleli kara delikten ilk kez görüntüler elde edildi.

Gökbilimcilerin "nazik bir dev" olarak adlandırdığı kara deliğin görüntüleri bugün yayınlandı. Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan Sagittarius A* isimli Samanyolu kara deliğinin Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat daha büyük olduğu belirtildi.  

Araştırmada yer alan Arizona Üniversitesi'nden bilim insanı Feryal Özel, kara deliğin fotoğrafını "Görüntüyü dünyayla paylaştığımız harika an" notuyla Twitter hesabından paylaştı.

ABD merkezli Associated Press'in (AP) haberine göre, 28 milyon doları ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından sağlanan proje için yaklaşık 60 milyon dolar harcandı. 

Çin hükümetine bağlı yayın Global Times ise kara deliğin elde edilen görüntüsünün Şanghay'da basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandığını duyurdu. 

Yaklaşık 27 bin ışık yılı uzaklıkta olan kara deliğin görüntüsünün dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskopundan oluşan bir sistemle elde edildiği açıklandı.

Ancak bu elde edilen ilk kara delik görüntüsü değil. Yaklaşık 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside bulunan kara delik görüntüsü 2019'da yayınlamıştı. (DIŞ HABERLER)