Saldırgan serbest bırakılınca İHD'ye başvurdu: Can güvenliğim yok

Batman'da boşanma aşamasındaki eşinin kardeşinin bıçaklı saldırısına uğrayan Mizgin Can, saldırganın serbest bırakılmasına tepki gösterdi ve can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Batman'da, 30 Nisan tarihinde gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda ailesi ile birlikte ölümcül darbeler alan Mizgin Can, saldırganın mahkeme tarafından serbest bırakılması ile İHD'ye başvurdu. Can, “Bir daha kolumu eskisi gibi kullanamayacağım. İnsanlık mı bu? Can güvenliğim yok” dedi.

Yaklaşık dört yıldır dini nikahla yaşadığı ve boşanma aşamasındaki eşi İsmail Üneş'ten psikolojik şiddet gördüğü için hayatına son vermeye çalışan 25 yaşındaki Mizgin Can, hastaneden taburcu edildiği gün, 30 Nisan'da saldırıya uğradı.

Batman'daki Diyarbakır Caddesi Dört Yol Kavşağı'nda eşi ve kardeşi tarafından bıçaklı saldırıya maruz kalan, sağ kolundan yaralanan Mizgin Can'ın annesi, babası ve amcaoğlu ise ölümcül darbeler aldı.

Saldırı sonrası eşi İsmail Üneş adli kontrol ile serbest bırakılırken saldırgan Maşallah Üneş'i ise tutuklanarak cezaevine konuldu. "Kasten yaralama" suçundan yaklaşık bir ay cezaevinde kalan saldırgan Üneş, Kurban Bayramı öncesi serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz hafta saldırganın serbest bırakıldığını öğrenen Mizgin Can ise can güvenliğinin olmadığını ifade ederek İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvurdu.

'HUKUK GARABETİ OLAN KARAR, KAMU VİCDANINI YARALADI'

İHD'nin Batman Şubesi'nde başvuruda bulunan Mizgin Can avukatı Mehmet Şah Oğurlu, İHD Batman Şubesi Kadın Komisyon Sözcüsü Gülbahar Kaya ve İHD Eşbaşkanı Devran Yıldız bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk olarak Gülbahar Kaya konuştu. Kaya, "Bir hukuk garabeti niteliğinde olan bu serbest bırakılma kararı kamu vicdanını yaralamıştır" dedi.

'CEZASINI ÇEKMEDEN SALIVERİLMESİ SALDIRGAN İÇİN ÖDÜL NİTELİĞİNDE'

"Dört kişiye hunharca saldırarak canlarına kast eden Maşallah Üneşi'nin cezasını çekmeden salıverilerek toplum içine karışması adeta saldırgan şahsa bir ödül niteliğindedir" diyen Kaya, "Kadın cinayetlerinin her gün ülkenin gündemini belirlediği şu günlerde, bir ailenin canına hunharca kast eden şahsın aramızda dolaşması açık bir tehdit niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

Kadınların hukuk tarafından korunmadığını belirten Kaya, "Hak savunucuları olarak en ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yaşam hakkına yönelik yapılan her türlü saldırılara karşı kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Bu vahim olayların takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" diye konuştu.

'EVLADIM O KATİLLERİN ELİNDE'

Kaya'nın ardından söz alan Mizgin Can ise ilk olarak kullanamadığı sol kolunu göstererek adalet istediğini söyledi.

Saldırgan ve azmettiricinin serbest olmasının hayatına tehdit olduğunu dile getiren Can, "Ben bir anneyim adalet istiyorum. Benim üç yaşında evladım o katillerin elinde. Adalet istiyorum. Çok mu zor! Ben bayram nedir bilmezken onlar bayramda ailesi ile geçirdi. Ben çocuğuma sarılamazken onlar çocukları ile birlikte. Adalete sığınıyorum. Sizden bir anne olarak rica ediyorum. Yalvarıyorum. Ben bir daha kolumu eskisi gibi kullanamayacağım. İnsanlık mı bu? Can güvenliğim yok" dedi. (DUVAR)