Sağlıkçılar iş bıraktı: 'Hakkınız ödenmez' demeyin, ödenir

Sağlık emekçileri yurt genelinde iş bırakma eylemi başlattı. Kimi yerlerde polisin engellemesi ile karşılaşan sağlıkçılar, mevcut ücretlerle geçinemediklerini belirterek "Hakkımızı ödeyin" dedi.

Edirne'deki basın açıklamasını sağlıkçılar adına Türk Sağlık-Sen Edirne Şubesi Başkanı Alim Kanpolat yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yurt genelinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) öncülüğünde bugün itibariyle 81 ilde tam gün iş bırakma eylemi yapıldı.

İstanbul'da pek çok hastanede SES'in çağrısıyla eylem yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü, Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde açıklama yaptı.

CERRAHPAŞA'DA KİTLESEL KATILIM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri hastane içerisinde yürüyüş yaptı. Türk Sağlık Sen şubesinin ortak eylem yapmama yönünde direncine rağmen eylem SES ve Türk Sağlık Sen üyesi sağlık emekçilerinin çabasıyla ortak eyleme dönüştü.

Cerrahpaşa (Fotoğraf: Evrensel)


Dev Sağlık-İş ve Sağlık-İş üyesi işçilerinin destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol şunları söyledi:

"Biz sağlık emekçileri olarak, yıllardır ekip içerisinde sağlık hizmeti veren temizlik görevlisinden hasta bakıcısına, teknisyeninden laborantına, hemşiresine ve hekimine kadar sistemin bütün açıklarını kapattık. Her türlü olumsuzluğa rağmen nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Pandemide hastanenin kapısından girmeye korkanlar varken hastaları biz ellerimizle besliyorduk. Refakatçi gelmiyordu, hastalara dokunamıyorlardı ama biz onlara temizlikten tut yemeğine kadar her türlü hizmeti veriyorduk. Birçok arkadaşımızı kaybettik, hastalandık iyileştik tekrar sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Bu süre içerisinde ne aldık, dediler ki hakkınız ödenmez, ödemediler de. Sağlık Bakanı'nın Meclis'te alkışlatması var, balkonlarda alkışlamalar ama hemen akabinde hepimiz zılgıt yemeye fırça yemeye devam ettik. Tehdit edildik, fiziksel şiddete uğradık. Haklarımız için bugün Sağlık-Sen katılmasa da Türk Sağlık-Sen ile iş bırakma kararı aldık. İktidarın dikkatini çekmek istiyoruz, yeter artık diyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı aralık ayında almıyoruz. Zam yapıyoruz diyorlar, gelen zamlarla cebimizdeki para erimeye devam ediyor."

Sağlık emekçilerinin ve hastaların alkışlarıyla sözlerine son veren Erol, bir kez daha ortak mücadele çağrısı yaptı.

'TÜM SABİT ÜCRETLERE ENFLASYON ORANINDA ZAM YAPILSIN'

Hastane içerisinde alkışlar ve sloganlarla yürüyen sağlık emekçilerine hastalar da destek verdi. Hastane içerisindeki yürüyüşün ardından basın açıklamasını SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan yaptı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen Seyhan taleplerini sıraladı:

"🔸Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,

🔸Vergi dilimi soygununa son verilsin,

🔸Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,

🔸3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,

🔸Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,

🔸Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,

🔸12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,

🔸4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz."

'YETER ARTIK, AYRIMCI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ'

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nde iş bırakan sağlık emekçileri ise hastane önünde açıklama yaptı.

Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Türkan Aydoğmuş, "14 kalemde alınan katkı, katılım payları, ilave ücretler, sağlıkta artan şiddet, değersizleştirme politikaları ile sağlık emekçileri tükeniyor. Üstüne bir de sağlık emekçileri ayrıştırılıyor. Yeter artık, bu ayrımcı, iş barışını bozan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Halkımızın eşit, nitelikli sağlık hakkı almasını istiyoruz. Biz sağlıkçılar geçiriyoruz ve artık yeter diyoruz" dedi.

'BU BİR HÜRRİYET KAVGASIDIR'

SES üyeleri Çapa’da yaptığı açıklamada “Geçinemiyoruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” dedi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı emeğin değersizleştirildiği, görünmez kılındığı dönemlerden geçildiğini vurgulayarak, “Bu değersizleştirmeye karşı mücadele etmeye ve bu mücadeleyi birleştirmeye kararlıyız. Bizi bölmek isteyenler, bizi birbirimize karşı kışkırtanlar için bir kez daha hatırlatalım, bu bir hürriyet kavgasıdır. Bu kavganın kime karşı olduğu son derece açıktır, bu kavga emeğinizin sömürenlere, bizi yok sayanlara karşıdır” dedi.

Foto: (Evrensel)


İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise, “Bugün sağlığın ekip işi olduğunu söylemek için buradayız. Covid zamanında olağanüstü koşullarda hemşiresi, doktoru, hasta bakıcısı, laborantı ile birlikte çalıştık. Maalesef ek ödemeler tamamen adaletsiz biçimde dağıtıldı” diye konuştu.

Çapa’da yapılan açıklamadan sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek isteyen SES üyelerine polis izin vermedi. Müdürlük önünde sendika adına ortak açıklamayı Ses Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yayla yaptı.

'DEVRİM GİBİ ANLATILAN PROJELER ÇÖKTÜ'

Diyarbakır’da iş bırakan sağlık emekçileri, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünden Dağkapı Meydanı’na yürümek istedi. Polis yürüyüşe izin vermedi. Sağlık emekçileri, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla polisi protesto etti. Amed Sağlık Platformu adına açıklamayı SES Amed Şube Eşbaşkanları Yıldız Ok Orak ile Şiyar Güldiken yaptı. Açıklamada “Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yılladır ‘sağlıkta dönüşüm’ adı ile ifade edilen, halk ve emekçiler lehine olmayan uygulamalara karşı alanlardayız. Bugüne kadar uygulanan bu politikalara karşı dediğimiz her konuda maalesef haklı çıktık” denildi. “Hizmeti üretenlerin ve halkın temsilcilerinin içinde yer olmadığı bir programın başarı şansı olmadığının vurgulandığı açıklamada "Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerine indirgenen sağlık ve sosyal hizmetlerde başarı olmaz dedik. Covid-19 Pandemisi ile kapitalist sağlık sistemlerinin tümünün çöktüğünü, nasıl aciz kaldığını tüm dünyada gördük. Devrim gibi anlatılan bu projelerin Türkiye’de de nasıl çöktüğüne hep birlikte şahit olduk. Niçin alanlarda olduğumuzu daha iyi anlatmak için sadece sağlık iş kolumuzda mevcut duruma bakmamız yeterli olacaktır” ifadelerine yer verildi.  

Amed Sağlık Platformu, ‘"Emekleriniz ödenmez’ edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin" diye seslendi.


 'HAKKIMIZ ÖDENİR, ÖDEYİN'

Sağlık çalışanlarının sorunlarının sıraladığı basın açıklamasında sağlıkçıların hakkının ödenmesi talep edilerek şöyle denildi: "Sağlık çalışanları her geçen gün fakirleşiyor. Bu gerçeği biz yaşarken bizi yalan sözlerle kandırmaya çalışmayı bırakın. TÜİK verileriyle, iktidar demeçleriyle geçiştirilemeyecek bu duruma karşı ücretlerimizde iyileştirme yapılmıyor. Sahte enflasyon oranlarının bile altında ücret artışlarının altına sarı sendika imza atıp sonra çıkıp tarihi kazanım diyebiliyor. İktidar bir taraftan, Sağlık Bakanlığı öte taraftan, yetkili sendika diğer taraftan sağlık emekçilerinin aklıyla dalga geçiyor. Biz sağlık emekçileri pandemi ile mücadele ederken, hastalanırken, hayatımızı kaybederken ‘emekleriniz ödenmez’ edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin." 

İZMİR'DE VATANDAŞLARDAN DESTEK

İzmir’de birçok hastanede sağlık emekçileri hakları için iş bıraktı.

SES ve Türk Sağlık-Sen’in çağrısıyla iş bırakan sağlık emekçileri “Sağlık ekip işidir” diyerek yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi. Ücretlerinde iyileştirme, yıpranma payı, ek gösterge gibi taleplerini dile getiren sağlık emekçileri gün boyu hastane bahçelerinde ya da bölümlerde bekleyişlerine devam ederken hizmet üretmedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçileri yoğun bakım ve acil servisler dışında sabahın ilk saatlerinden itibaren iş bırakma eylemi başlattı.

Hastanenin AMATEM binası önünde toplanan SES, Türk Sağlık Sen, Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş ve TÜMRAD-DER üyesi sağlık emekçileri, taleplerini dile getirdi. Hastane bahçesinde yapılan yürüyüşe vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde özellikle ameliyathaneler başta olmak üzere birçok bölümde iş yavaşlatıldı.

ORTAK MÜCADELE VE EYLEM

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde SES ve Türk Sağlık-Sen “Tüm sağlık emekçilerine yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz” yazılı ortak pankartla iş bıraktı.

HASTALARDAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DESTEK

Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise klinikler gezilerek iş bırakma eylemine çağrı yapıldı. Acil olmayan hizmetlerin çoğu dururken, hekimler poliklinik hizmeti verse de hastalar diğer işlemlerini yaptıramadı. Hastaların bir kısmı tepki gösterse de çoğunluğu sağlık emekçilerinin haklarının verilmesi gerektiğini söyleyerek eyleme destek verdi.

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de iş bırakmaya yüzde 50 civarında oldu.



'İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde de genelde olduğu gibi işler yavaşladı. Acil vakalar dışında hizmetin verilmediği hastanede sağlık emekçileri taleplerini dile getirerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de ortak eylem yapıldı. İzmir Tabip Odası, SES, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Demokratik Sağlık Sen üyesi emekçilere Suat Seren Göğüs Hastanesi'nden emekçiler de desteğe geldi. "Ek ödeme tek ödeme", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atan sağlık emekçileri, “Yoksul olmak istemiyoruz. Biz gelirlerimizin yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak şekilde gelecek kaygısı yaşamadan insanca yaşamak istiyoruz” dedi. 

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hakkari Şubesi üyeleri, Hakkari Devlet Hastanesi önünde  açıklama yaptı.
'BU BİR UYARI GREVİDİR'

Hakkari Devlet Hastanesi önünde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hakkari Şubesi üyeleri tarafından düzenlenen basın açıklamasını SES Hakkari Şube Başkanı Remzi Özer yaptı. Özer, sağlıkçıların sorunlarını sıralayarak taleplerini anlattı: ”Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için döner sermaye performans uygulamalarının kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesi, 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200 ek gösterge verilmesi, Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması ve yıpranma payı istiyoruz. Bugün bunlar için iş bıraktık ve alanlardayız. Bu bir uyarı grevidir. Taleplerimiz hayata geçinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Çorum'da KESK'e bağlı SES üyeleri Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde basın açıklaması yaptı.
 

ANKARA'DA DA TALEPLER SIRALANDI

Başkentte çeşitli hastanelerde iş bırakan sağlık emekçileri, ayrımcı ek gösterge zammına tepki gösterdi. Yeterli atama yapılmaması nedeniyle artan iş yükü, ücretlerin erimesi, ilaç krizi ve halkın sağlık hizmetine erişiminin zorlaşması gibi sorunlara dikkat çeken sağlıkçılar, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

SES Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan eyleme, Ankara Tabip Odası ve Dev Sağlık İş de katıldı.

'SÖYLEDİKLERİMİZDE HAKLI ÇIKTIK'

Çorum'da KESK'e 'bağlı SES üyeleri Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptıkları eylemde, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yılladır “sağlıkta dönüşüm” adı ile ifade edilen, halk ve emekçiler lehine olmayan uygulamalara karşı alanlara çıktıklarını belirtti. Çorum SES Şube Eş Başkanı Didem Azapçı tarafından yapılan basın açıklamasında, "Bu güne kadar uygulanan bu politikalara karşı söylediğimiz her konuda maalesef haklı çıktık. Hizmeti üretenlerin ve halkın temsilcilerinin içinde yer olmadığı bir programın başarı şansı olmadığını söyledik" denildi. "Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerine indirgenen sağlık ve sosyal hizmetlerde başarı olmaz" dediklerini vurgulayan Azapçı, pandemi ile kapitalist sağlık sistemlerinin tümünün çöktüğünü aktardı. 

‘BUNDAN SONRAKİ EYLEMLERİMİZ DAHA ÇETİN OLACAK’

Edirne'de Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Edirne Şubesi Başkanı Alim Kanpolat ise sağlık bakanına karşı eylem yaptıklarını ama bakanın tüm bunlara gözlerini ve kulaklarını kapattığını, hiçbir şekilde sağlık çalışanlarını görmek istemediğini söyledi.

'NASIL GEÇİNECEĞİZ?'

Türk Sağlık-Sen Üniversiteler Şubesi üyeleri ise Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi önünde bir araya geldi. Sağlık çalışanları; “Az önce sağlık çalışanı olmadığımı öğrendim”, “Keşke sağlıkçı yerine Ayçiçek yağı olsaydık, yüzde 60 zam gelirdi” ve “Covid yıkamadı, siz yıktınız” yazılı dövizler taşıdı. Sağlık çalışanı Makbule Meydan, zam istediklerini belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Sağlık bakanın bizi görmesi lazım, öyle havadan atmayla olmaz bu işler” dedi. Geçinemediklerini dile getiren Meydan, “Yağ olmuş 100 lira, yumurta olmuş 35 lira. Nasıl geçineceğiz? Aldığımız maaş 3 bin 500” dedi. (YURT HABERLER / Evrensel)