SES: Sağlıkçıların yüzde 39’una hiç test uygulanmadı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Covid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarının koşullarına ilişkin anket yaptı. Anket sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 39’una bu güne kadar hiç korona testi yapılmadı. Hastanelerin yüzde 59’unda da Covid-19 pozitif çıkan sağlık çalışanı var.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Covid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarının koşullarını ortaya koyan ikinci anketinin sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 52 farklı ilden 294 sağlık kurumunun işyeri temsilcilerinin katıldığı anketle elde edilen bilgilere göre ankete hastanelerde görevli personelin yüzde 39’una bu güne kadar bir kez dahi korona testi uygulanmadı.

‘HASTANELERİN YÜZDE 59’UNDA COVID-19 POZİTİF ÇALIŞAN VAR’

SES işyeri temsilcilerinin katıldığı anketine göre hastanelerin yüzde 59’unda Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanı bulunuyor. Bu hastanelerde bin 833 sağlık çalışanının pozitif tanısı olduğunun bildirildiğini belirten sendika, “Anket kapsamına girmeyen, ancak sendikamıza ulaşan 7 hastanenin bilgileri de eklendiğinde bu rakam, 2 bin 103 olmaktadır” dedi. Anketten edinilen bilgilere göre tanılı sağlık çalışanlarının 388'i doktor, 659'u ebe/hemşire, 211'i sağlık memuru/teknisyen ve 279'u temizlik işçisi olarak açıklandı.

Hastalanan ve bilgisi bilinen bin 188 sağlık çalışanının yüzde 59’unun hastalığı evde ilaç alarak geçirdiğini, yüzde 38’inin serviste yatarak tedavi gördüğünü, yüzde 3’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğünü ve yüzde 1’inin entübe edildiğini açıklayan sendika Sağlık Bakanlığı’na şu ifadelerle seslendi:

“Sağlık emekçisi sayısını artırmamaktaki ısrarınız nedendir? Başka ülkeler tüm sağlık emekçilerini göreve dahil ettikten sonra diğer ülkelerden bile sağlık emekçisi çağırırken, siz Türkiye'de var olan yetişmiş deneyimli sağlık emekçilerini alana dahil etmek için daha neyi bekliyorsunuz? Ki bu başka ülkelerden sağlıkçı çağıran ülkelerdeki sağlık emekçisi sayısı OECD ortalamalarında Türkiye'nin neredeyse 3 katı. KHK'lar ile hukuksuz şekilde ihraç ettiğiniz sağlık emekçilerini neden göreve başlatmıyorsunuz?”

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 39’UNA TEST UYGULANMADI’

Ankete göre hastanelerin yüzde 39’unda sağlık çalışanlarına hiç test uygulanmadı. Bir kez tarama amaçlı test sadece hastanelerin yüzde 9'unda, rutin amaçlı 2 kez test ise sadece yüzde 2'sinde yapıldı. Öte yandan sağlık çalışanları koruyucu ekipmanların hiç ya da yeterli sayıda verilmediğine yönelik sorular da soruldu. Hastanelerin yüzde 69.75’inde N95 maske, yüzde 33’ünde cerrahi maske, yüzde 15’inde eldiven ve yüzde 57.5’inde siperliğin hiç ya da yeterli sayıda verilmediği ifade edildi.

‘HASTANELERİN YÜZDE 77’SİNDE ALKOLLÜ MENDİL YOK’

Araştırmaya göre hastanelerin yüzde 26’sında el dezenfektanlarının yetersiz olduğu belirtildi. Yer yüzeyi dezenfaktanında bu oran yüzde 21 olarak kayıtlara geçerken alkollü mendilin hastanelerde yüzde 77 oranında hiç bulunmadığı bildirildi. Hastanelerin yüzde 34'ünde çalışanların ortak yemekhaneden yararlandıkları, yüzde 39’unda ise kısmen bir düzenleme yapıldığı açıklamada yer alırken hastanelerin yüzde 72'sinde sağlıkçılar işe ulaşımını kendi imkanları ile sağladığı ifade edildi. (DUVAR)

Etiketler sağlık virüs korona