Prof. Anacak: Kanser hastaları hastaneye ulaşamıyor

Prof. Dr. Yavuz Anacak, sokağa çıkmaları yasak olduğu için 65 yaş üstü kanser hastalarının hastaneye ulaşamadan evlerine gönderildiğini söyledi. Anacak, başka illerde oturup büyük şehirlerdeki hastanelere gitmek isteyen hastaların da seyahat edemediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle 65 yaş üstü kişilere sokağa çıkma yasağı ile büyükşehirlere seyahat yasağı getirilmesinni kanserli hastaların tedavi süreçlerini aksattığı belirtildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi ve Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, bazı hastaların hastaneye giderken durdurulduklarına ve evlerine gönderildiklerine dair duyumlar aldıklarını açıkladı.

Sözcü'den Eser Akgül'e konuşan Prof. Dr. Yavuz Anacak, Türkiye’de her yıl 200 binden fazla insana kanser tanısı konduğunu söyledi. korona virüsü salgınında hastaların hem hastaneye ulaşmada hem de hastanede birçok sorun yaşadıklarını anlatan Anacak, lösemi ya da omuriliğe baskı yapan tümör türlerine sahip olan, akciğer ve pankreas kanseri olan hastalara hemen müdahale yapmanın hayati önemini vurgularen, meme kanseri gibi kanser türlerinde ise hemen müdahaleye gerek olmadığını belirtti.

'HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR'

Anacak şöyle konuştu: “Sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte hastalarımızın hastanelere ulaşımı zorlaştı. Kanser hastalarımızın önemli bir kısmı 65 yaş üzerinde ve bu insanlar için sokağa çıkma yasağı getirildi. Hastalarımızın yollarda güvenlik güçleri tarafından durduruldukları, evlerine geri gönderildikleri haberleri bize geliyor. Şehirler arası seyahatin yasaklanması da bir diğer sorun. Hastalar Ankara, İstanbul, İzmir gibi daha gelişmiş, daha donanımlı merkezlerin bulunduğu şehirlere gitmek istiyorlar. Ancak buralara seyahat kısıtlı ve yasak."

Hastaneye ulaşan hastaların da önemli sorunlar yaşadığına değinen Prof. Dr. Anacak şu noktaları vurguladı: Neredeyse tüm büyük hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Acil olmayan tüm işlemler, ameliyatlar, radyoloji, biyokimya hizmetleri durdu. Dahiliye ve cerrahi branşlardaki hekim hemşire ve sağlık personeli corona virüsü mücadelesinde görevlendirildi. Dolayısıyla hastanelerde korona virüsü dışındaki sağlık hizmetlerine ulaşmak çok zahmetli. Hastanın elinde kanser tanısı varsa bir şekilde tedaviye ulaşabiliyor. Ama daha tanı konmamış, sadece bazı yakınmaları olan hastalar için durum oldukça sıkıntılı. Sağlık Bakanlığı pandemi hastanesi ilan edilen merkezlerde görev yapan personelin dönüşümlü olarak Covid kliniklerinde görevlendirilmesini istedi, buna onkoloji çalışanları da dahil. Ancak onkoloji çalışanlarının bu kliniklerde nöbet tutmasını çok sakıncalı buluyoruz. Arkadaşlarımız COVID kliniklerinde nöbet tutuyor, ertesi gün bağışıklığı azalmış kanser hastası ile yakın temas içerisinde oluyor.”