Aşı için 'vampirler' devrede: Yaptırmayanın kanı içilmez

Aşı karşıtlığının yarattığı tehlikelerle baş etmeye çalışan ülkelerde ilginç kampanyalar gündeme geliyor. Son örnek Avrupa’da kızamık vakalarının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alan Rusya'dan geldi. Moskova Sağlık Koruma Departmanı tarafından yayınlanan bir filmde baba vampir ve kızı doktordan 'aşı yapılmamış birinin kanındaki tehlikeleri' öğreniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya’nın başkenti Moskova’nın sağlık biriminden yetkililer, ebeveynleri çocuklarının aşılarını yaptırmaya teşvik etmek için vampirleri devreye soktu!

Moskova Sağlık Koruma Departmanı tarafından hazırlanan videoda, uzun saçlı erkek bir vampirin kızıyla beraber doktora gittiği görülüyor. Baba vampir doktora, kızının ‘aşıları yapılmamış birisinin kanını içmesinin güvenli olup olmadığını’ soruyor. Doktor da verdiği cevapta 'kan içmemenin daha iyi olacağını' belirterek ekliyor: “Aşılanmamış birisinin kanı çok tehlikeli olabilir.” Daha sonra da çocuklara aşı yaptırmanın faydalarını sıralıyor.

Sputnik'in aktardığı habere göre erkek vampir de doktorun anlattıkları karşısında, “Yani bazı ebeveynlerin çocuklarını aşılatmamasının sebebi bu mu? Aşıya, çocuklarını ısırmamıza engel olmak için mi karşı çıkıyorlar?” diyor. Söz konusu videonun yayınlanması, Moskova’nın sağlık yetkililerinin, aşılanma oranını artırmanın yollarını aradığı bir döneme denk geliyor. Şehrin sağlık komitesinin başkanı da dahil olmak üzere yerel milletvekilleri perşembe günü aşı yaptırmanın zorunlu hale getirilmesini önermişti.

AŞI KARŞITLIĞI KIZAMIK HASTALIĞINI ARTIRDI

Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Rusya’da da aşı karşıtlarının sayısı artmış durumda. Bunun temelinde ise 'çocuklarının vücuduna gerekli olmayan kimyasalların da enjekte edildiğini' ve  'yarardan çok zarar getirdiğini' savunmaları ve bazen de dini gerekçeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkilileri temmuz ayında yaptıkları açıklamalarda aşı yaptırma oranlarının dünya genelinde tehlikeli bir biçimde düştüğünü, bunun büyük oranda aşı yaptırmaya yönelik şüphenin artmasından kaynaklandığını söylemişlerdi.

WHO yetkilileri ayrıca ağustosta, Avrupa’da kızamık vakalarının çok hızlı bir biçimde çok arttığı uyarısında bulunmuştu. Rusya da 2019’un ilk altı ayı içerisinde gözlenen kızamık vakalarının yüzde 78’inin görüldüğü dört ülkeden birisiydi. Diğer üç ülkeyse Ukrayna, Kazakistan ve Gürcistan olarak açıklanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor: Aşı karşıtlığı küresel sorun

WHO verilerine göre, son yıllarda birçok ülkede aşılanma oranları düşüyor. Sağlık alanına yapılan yetersiz yatırımlar, savaş ve çatışma koşulları bu düşüşün temel nedenleri olarak öne çıkıyor. Ancak aşı karşıtı kampanyalar nedeniyle aşı tereddüdü ve reddinin artması da artık ana etkenler arasında yer alıyor. WHO’nun açıkladığı üzere, aşılanma oranlarının düşmesine paralel olarak 2019’un ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre dünyada kızamık vakaları yüzde 300 oranında arttı. 2019’da belirlenen 10 küresel sorun arasında aşı tereddüdüne de yer verildi. WHO aşılanma oranlarının yüksek olduğu orta ve üst gelir grubu ülkeleri de dahil olmak üzere aşıya erişimin tüm çocuklara sağlanması gerektiğini özel olarak vurguluyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler vampir aşı kızamık