Eczacılara 600 lira ceza kesiliyor

Ebeveynlerin ücretlerini kendileri ödeyerek bebeklerini korumak için aldıkları rota aşıları için, İl Sağlık Müdürlükleri eczacılara kutu başına 600 lira ceza kesiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ebeveynlerin ücretlerini kendileri ödeyerek bebeklerini korumak için aldıkları rota aşıları için, İl Sağlık Müdürlüklerinin eczacılara kutu başına 600 lira ceza kestiğini açıkladı.

Çocukları korumak için ilaçların hekim tavsiyesiyle verildiğini hatırlatan Nurten Saydan, "Rota aşısı devletin geri ödeme sisteminde ödenmediği için eczanelerimizden, hekim tavsiyesi ile çocuklara sağlık kuruluşlarında uygulanmak üzere ücretli olarak verilmektedir. Geri ödemesi olmayan aşıları eczaneler sisteme reçeteli satış olarak kayıt etmedikleri için son günlerde yüzlerce eczanemizi mağdur eden denetimler yaşanıyor" dedi. Saydan bu aşıları doktorların uyguladığına dikkat çekerek, "Adeta vatandaşlara doktorların istediği aşıları verdiğimiz için suçlu olduk" diye vurguladı.

BAKANIN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Çocuklarımızı hastalıklardan korumanın en güzel ve kolay yolu aşılamadır" sözünü hatırlatan Saydan, şunları söyledi, "Vatandaşlarımızın ücretlerini kendi ödeyerek bebeklerini korumak için aldıkları aşılar yüzünden, il sağlık müdürlükleri eczacılara kutu başına 600 lira gibi orantısız ve haksız cezalar yazmaktadır. Bu aşıların hastaya verilmesinde İlaç Takip Sistemi'ne perakende satış olarak kayıt edilmesi nedeniyle ceza uygulanmasının gerekçesini anlayabilmiş değiliz. Bu aşıların kayıtları zaten aşıyı uygulayan sağlık birimlerinde bulunmaktadır. Bir taraftan bebek aşılamasını yaygınlaştırmaya çalışırken diğer taraftan bu aşıların yegane temin yeri olan eczanelerin cezalandırılması haksız bir yaptırımdır. Biz eczane eczacıları olarak sayın Bakanımızın bu haksız uygulamaları durdurmasını talep ediyoruz."

ÖLÜMLERİN YÜZDE 85'i ROTA VİRÜSÜNDEN

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 0-1 yaş grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85’inden Rota virüsünün sorumlu olduğunu söyleyen Saydan, hastalık hakkında şu bilgileri verdi, “Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Küçük çocuk ve bebeklerde sıvı kaybı dengelenmezse hayati tehlike oluşur. Yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler de risk altındadır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Bu aşı bebeklik döneminde 2’inci aydan itibaren ağızdan uygulanır. Aşılama 6’ıncı aya kadar yapılmalıdır."