Göz hastalığında kanser ilacı kullanılıyor iddiası

SGK'nın, göz hastaları için kolon kanseri tedavisinde kullanılan ve kalıcı körlük gibi yan etkileri bulunan bir ilacın kullanılmasını istediği iddia edildi. İddiayı dile getiren göz doktoru ve İYİ Parti Antalya milletvekili Tuba Vural Çokal, "Bu yüzbinlerce kişinin gözlerini tehlikeye atmak demektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Antalya milletvekili Tuba Vural Çokal, sarı nokta hastalığı ve şeker hastalıklarına bağlı göz rahatsızlıklarında, kalıcı körlük gibi yan etkileri de bulunan ve kolon kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın kullanılmaya başlandığını iddia etti.

Göz doktoru olan Çokal, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 28 Aralık 2018 tarihinde yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı düzenleme ile göz hastalıklarında kolon kanserinde kullanılan bir ilacın kullanılmasını istediğini kaydetti. İlacın prospektüsünde; göz için kullanıldığında kalıcı körlük de dahil ciddi yan etkilerin belirtildiğini dile getiren Çokal, bu uyarıya rağmen ilacın ülkemizde en çok rastlanan göz hastalıkları olan sarı nokta hastalığı ve şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan görme bozuklukları hastalıkları için kullanılmak istendiğini ifade etti.

"SGK bu ilacın kullanılmasını istemekle de kalmıyor. Tedaviye bu ilaçla başlanılmasını istiyor. Bu yüzbinlerce kişinin gözlerini tehlikeye atmak demektir" diyen Çokal şunları ifade etti:

“İlave olarak ilacın, yüksek göz içi enfeksiyon riskinin, bir flakondan birden fazla hastaya uygulanacak şekilde bölünmesi sırasında arttığı bilinmektedir. Ciddi riskler barındıran bu uygulamanın, göz hekimlerine zorunlu olarak dayatılması, hem halk sağlığı açısından risk oluşturmakta hem de kendi yönetmeliğinde ruhsatsız ilaç kullanımını yasaklayan Sağlık Bakanlığı nezdinde hekimleri zor durumda bırakmaktadır."

UYGULAMAYA BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ

Uygulamanın bir an önce iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Çokal "Göz içi kullanım için ruhsatlanmamış ve ciddi yan etkileri olan bu ilacın, göz içi tedavide kullanılması üstelik de bölünerek kullanılması hasta sağlığını tehdit etmektedir. Hastaların sağlığının bu şekilde riske edilmesi aynı zamanda hasta ve hekim hakları açısından da büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Bu uygulamanın ilgili makamlarca iptali gerekmektedir" dedi. (DUVAR)