Mangalcılara '15 santim' uyarısı!

Uzmanlar uyarıyor: Mangal yaparken mangalla et arasında 15 santimlik mesafe olmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu Mangalda pişen etin daha sağlıklı ve lezzetli olması için 15 santim kuralına dikkat çekerek, "Mangal yaparken et ile kömür arasında yaklaşık 15 santimlik bir mesafe bırakılmalıdır. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini, böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar" dedi.

Son kullanma tarihi geçmemiş, bakanlık onaylı ve paketli etlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Muammer Göncüoğlu, ayrıca eti tekrar tekrar çözdürüp dondurmamak gerektiğini belirtti.

'MANGALA DAMLAYAN YAĞIN DUMANINI SOLUMAYIN'

Mangal yapanlara ateşe damlayan etlerin yağlarından çıkan dumana dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Göncüoğlu, "Pişirme esnasında etlerin yağlarının ateşe damlaması sonucunda meydana gelen duman içerisinde insan sağlığı açısından büyük risk taşıyan polisiklikaromatik hidrokarbon (PAH) oluşmaktadır. Bu nedenle pişirmede mesafe ve mangal ateşi özelliklerine dikkat edilmelidir. Ateşe çok yakın, alevle direkt temas gibi hususlar PAH oluşum riskini arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

'ET BEKLETİLMEDEN TÜKETİLMELİ'

Mangal sırasında etin yanmasının insan sağlığı açısından risk taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Göncüoğlu, "Etin yanması durumunda gene insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek özellikte kimyasal yapılar oluşmaktadır. Et yüksek ateş ile temas etmemelidir. Bir anda dışı fazla kabuklaşan etlerin bu şekilde içleri de daha az pişecektir. Piştikten sonra da çiğ etlerin tutulduğu kaba kesinlikle pişmiş et ürünleri konulmamalıdır. Tavuk ve kırmızı et piştikten sonra hemen tüketilmeli, güneş altında saatlerce bekletilmemelidir" diye konuştu.

'MANGALDA TAVUK ETİ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR'

Mangal yapımında genelde tavuk etinin tercih edildiğini söyleyen Prof. Dr. Göncüoğlu, "Tavuk etinin daha çok tercih edilme sebeplerinin başında uygun fiyatlı, çok seçenekli ve protein kaynağı olması geliyor. Etin taşınması için portatif buzluk-saklama çantası da tercih edilebilir, çözülmeden ve buzdolabı sıcaklığında götürülmesi çok önemli. Hatta günümüzde arabaların elektrik soketlerine bağlanabilen portatif soğutucu kap-çantalarda bulunmaktadır. Mangal yapımında tavuk etlerinin hazırlamasında ve pişirilmesinde çiğ et ile temas eden alet-ekipmanın (bıçak, kesme tahtası, kaplar, maşa) sebze, meyve gibi direk tüketilecek gıdalar için kullanılmamasına özen gösterilmeli, çiğ et temasından sonra eller sabun ile yıkanmalıdır" ifadelerini kullandı. (DHA)