Çin'de yeni tehlike: İnsana bulaştı!

Çin H7N4 kuş gribinin insana bulaştığını doğruladı. Çin’in Jiangsu eyaletinde yaşayan 68 yaşındaki bir hasta, şu an iyi durumda; kendisi Noel Günü yaşadığı sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

Tom Philips

DUVAR - Çinli yetkililerin aktardığı bilgilere göre Doğu Çin’de yaşayan bir kadın, H7N4 kuş gribinin insana ilk bulaştığı vaka olarak tespit edildi. Hong Kong yetkilileri perşembe günü başlayan uzun tatilde, anakaraya seyahat eden vatandaşlara açık hava pazarlarından, canlı-kanatlı hayvan satış noktalarından ve çiftliklerden kaçmalarını tavsiye etti.

Jiangsu eyaletinde yaşayan 68 yaşındaki hasta, şu an iyi durumda; kendisi, 25 Aralık günü rahatsızlandı ve 1 Ocak’ta tedavi için hastaneye kaldırılarak 22 Ocak’ta taburcu edildi.

Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi çarşamba akşamı yayınladığı uyarıda “Belirtilerin başlamasından önce canlı kuşlarla temas etmiş” açıklaması yaptı. Merkez şöyle devam etti; "Çin merkezi hastalık kontrol ve önleme raporuna göre, inceleme sonucunda virüs genlerinin kuş-menşeli sentezi olduğu tespit edildi.”

Bir Çin Komünist Partisi Sözcüsü, teşhisin bu hafta başında teyit edildiğini belirtti ve şunları ekledi; "Anakaraya veya diğer etkilenen bölgelere seyahat edenler mahalle pazarları, canlı-kanatlı hayvan pazarlarını veya çiftliklerini ziyaret etmekten kaçınmalı. Akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret ederken, ev bahçeciliği hususunda da dikkatli olmalılar"

ABD hükümetinin hastalık kontrol ve önleme merkezine (CDC) göre, hastalığın bulaştığı insanlarda gözlemlenen kuş gribinin alt tipleri H5, H7 ve H9 virüsleri; ancak bu tür bulaşmalar nadir görülüyor. Şimdiye dek H7 virüslerinin dokuz alt türü tespit edildi; bunlardan biri de H7N4 ve çoğu vakada insandan insana bulaştığı nadiren görüldü.

Yazının aslı The Guardian'da yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Etiketler çin Kuş gribi