Bel fıtığının nedeni yatış şekliniz mi?

Vücudunuza iyi bakmadığınız her gün kendinize kötülük yaptığınızın farkında mısınız? Her gün yatarken yanlış hareketler yapmak uzun vadede tahribata neden olabiliyor ve belde yıpranmalar başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kas ve iskelet sisteminiz bir uyum içindedir. Hareketsizlik ya da yanlış hareketler, bu dengeyi kötü etkileyebiliyor ve bunların vücudunuza faturası ağır olabiliyor. Bel fıtığı bu ağır sonuçlardan biridir. Ancak bel fıtığı, her zaman hareketsizliğin ya da yanlış hareketin bir sonucu olmuyor. Yanlış yatış biçimleri de bel fıtığı nedenleri arasında sayılıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Yunus Aydın, bel fıtığına neden olan yanlış yatış pozisyonlarıyla ilgili bilgi verdi ve önemli uyarılarda bulundu.

NASIL YATMALISINIZ?

Vücut belirli hareketleri tolere edebiliyor. Ancak bazı durumlarda belde hasar meydana geliyor. Adalelerin kasılması bağlar vasıtasıyla eklemleri etkiliyor. Bu etki özellikle bel bölgesindeki omurgalar arasındaki disklerde, küçük kırılmalar ve eskimelere yol açıyor. Bu nedenle yatağa yatarken şu adımları takip edin:

-Önce yatağa oturun

-Ellerinizi biraz açarak yatağa koyun

-Sonrasında dirseğinizi yatağa koyun

-Son olarak bacaklarınızı yukarı çekip yana dönerek yatın

BÜTÜN YÜKÜ BELİNİZE VERMEYİN

Bu adımlarla yatıldığı zaman, koldan alınan destekle gövdenin belli bir yükü karşılanmış oluyor. Hiç destek almadan yatıldığı zaman bütün yük, bel adalelerine binmiş oluyor. Yataktan kalkarken de adımların tam tersini izleyerek kalkmak gerekiyor. Kişinin hiçbir problemi yoksa, bu adımları izlerse beli daha uzun süre sağlıklı kalıyor, daha az eskiyor. Kanlanması gereken omurilik ve sinirler, yanlış yapılan hareketler nedeniyle bozulmaya uğruyor. Bu da kanal darlığı veya bel fıtığına; kimi zaman da ikisine birden sebep oluyor. Bu tür rahatsızlığı olanların kurala uygun yatması ağrısız yatışı sağlıyor. Aslında vücut siniri korumak adına kişiye doğru yolu bulduruyor. Önleyici tıpta, hastalığın tedavisinin yanı sıra hastalığa yakalanmamayı sağlamak önem teşkil ediyor. Bel fıtığı olmamak aslında kişinin elinde.

BEYNİNİZİ ALIŞTIRIN

Doğru yatış biçiminde uygulanması gereken adımlar kişilere ilk anda uğraştırıcı gibi gelebiliyor. Ancak birkaç pratikten sonra otomatik olarak bu şekilde yatılmaya alışılıyor. Beyin bir şeyi öğrendiğinde beynin kabuğunu kullanıyor. Daha sık yapılmaya başlandığında ise beyin kabuğu öğrenilen şeyi bir alt kademeye alıyor. Kişi, bir alt kademedeki öğrenilmiş bilgiyi otomatik olarak yapmaya başlıyor. Örneğin araba kullanmayı öğrenen bir kişi, ilk zamanlar her adımı düşünerek yapıyor, ancak usta sürücü hiçbir adımı düşünmeden otomatik bir şekilde arabayı kullanıyor. Bel fıtığı gibi sağlık sorunları yaşamadan önce doğru yatış alışkanlığı bir an önce kazanılmalı. Aksi takdirde bel fıtığı ameliyata kadar götürüyor. (HABER MERKEZİ)