Kibariye 56 yaşında nasıl anne olacak?

Ünlü şarkıcının sahneden hamile olduğunu açıklaması, ileri yaşta gebelik konusunu gündeme getirdi. Duvar, konuyu uzmanına sordu.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

DUVAR - Şarkıcı Kibariye, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda sahneden izleyicilerine "3 aylık hamileyim" deyince tartışma başladı: 56 yaşında bir kadının doğal yollarla hamile kalması mümkün mü? İleri yaşta gebelik nasıl gerçekleşir? Bu soruyu MedAmerikan Tıp Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Özkan Girgin'e sorduk. İşte yanıtları...

'OLASILIK DÜŞÜK'

"50'li yaşlarda bir kadının kendiliğinden hamile kalması çok düşük bir olasılıktır. Hamilelik o yaşta iki yolla mümkündür. Birincisi genç bir kadının yumurtasını alarak. Bu uygulama Türkiye'de yasal değil. İkinci olasılık da kendi yumurtasından üretilmiş ve dondurulmuş embriyonun transferiyle mümkündür."

35 YAŞ ÜSTÜ 'YAŞLI GEBE'

"Dosyaya 35'ten sonra "yaşlı gebe" yazılır. Tanım budur ama önemli olan kişisel sağlık kriterleridir. Şartlar artık çok değişti. Kişi sporunu yapar, iyi beslenir, hastalığı yoktur, biyolojik yaşından daha gençtir ya da tam tersi olabilir. Sigara içimi, hipertansiyon, diyabet, obezite varsa riskler hem bebek hem anne açısından katlanır."

'GEBE KALMAMALISINIZ DİYEMEYİZ'

"İleri yaşta gebelerde, gebelik hipertansiyonu, diyabet ve buna bağlı süreçler açısından risk vardır. Küçük kilolu ve erken doğum riski çok yüksektir. Dolayısıyla çok onayladığımız bir durum değildir ama kimseye gebe kalmamalısınız diyemeyiz. Eskiden down sendromundan korkulurdu. Bugün amniyosenteze (doğum öncesi fetusun içinde yüzdüğü sıvıdan cerrahi müdahale ile bir miktar sıvı alma işlemi) gerek kalmaksızın annenin kanından bebeğin kromozomlarını tespit edebildiğimiz bir test var, o yüzden down sendromundan korkmuyoruz."

EMBRİYO SAKLAMA SÜRESİ

"Embriyo 20 yıla kadar saklanabilir. Her ülkenin kendi tüp bebek yönetmeliğinde belirlediği bir saklama süresi vardır. Embriyolar o yönetmelikte verilen süreye göre imha edilir. Edilmezse önemli hukuki sorunlar doğar. Dünya yıllardır bunları konuşuyor, tartışıyor zaten."

KADINLAR ARTIK GEÇ DOĞURUYOR

"Son yıllarda kadınlar daha ileri yaşlarda doğuruyor. Geç evleniyorlar, ekonomik hayata dahil oldukça anne olmayı ileri bir zamana bırakıyorlar. Tıbbi teknoloji de buna izin veriyor. 70'lerde başlayan tüp bebek teknolojisi olağanüstü şeyler yapıyor bugün. Artık şartlar değişti. Yeni trend ileri yaşta anne olmak."