Sağlık turizmi araştırması: 'Mide ameliyatı için hastaya kilo alması söylendi'

İskoçya'da iki gazeteci Türkiye'ye sağlık turizmi pazarlayan bir doktora kendilerini hasta olarak tanıttı. Doktorun 'mide ameliyatı için kilo alıp gelin' dediği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiyeli bir doktorun tüp mide ameliyatı olmak istediğini söyleyen, kendisini hasta olarak tanıtan bir gazeteciye söz konusu ameliyatı olabilmesi için 'yemek yiyip kilo almasını' önerdiği ortaya çıktı. BBC'nin Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye sağlık turizmini konu alan haberinde, 'kilo verme ameliyatı' olarak bilinen baritrik cerrahi işlemi 'satan' O.E. isimli bir doktorun kendisini hasta olarak tanıtan gazeteciye vücut kitle endeksini yükseltebilmesi için abur cubur yemesini salık verdiği anlar gizli kameraya yansıdı.

Catriona MacPhee ve Rachel Coburn'ün haberine göre, doktor, vücut kitle endeksi 24,4 olarak ölçülen, yani sağlıklı olarak değerlendirilebilecek bir seviyede olan gazeteciye "Yemelisin ve yemelisin... Bir şeyler ye ve 30'a ulaş" dedi. BBC muhabiri, kliniğe vücut kitle endeksinin 29 olduğuna işaret eden bilgiler sunduğunu, ancak kendisine konsültasyon sırasında herhangi tıbbi bir test yapılmadığını aktardı. Bunun yerine, Dr. E. BBC muhabirine üç ay sonraya randevu vermeyi, o süre içinde de kilo almasını önerdi. 

HASTANE İDDİALARI REDDETTİ

BBC'ye konuşan bir hekim ise bir doktorun 'hedef' endekse ulaşılması için kilo alınması yönünde direktif vermesinin tamamen etik dışı olduğunu söyledi. Ameliyatın risklerinin altını çizen uzman, bu operasyonun gerekli değilse yapılmaması gerektiğini söyledi. 

Kilo kaybı amacıyla yapılan mide ameliyatları İngiltere'de 10 bin ila 15 bin sterlin arasında bir fiyata yapılırken, Türkiye'de bu fiyat 2 bin sterline kadar düşebiliyor. Öte yandan, BBC'nin araştırması, yurtdışında ucuz kilo verme 'tatilleri' sunan bazı şirketlerin etik dışı uygulamaları olduğunu ortaya koydu. İddiaya göre, BBC, İskoçya'nın Glasgow kentindeki bir satış gününde yaptığı çekimde Ekol isimli şirketin, tüp mide ameliyatı için vücut kitle endeksi kriterlerini karşılamayan kişileri de hasta olarak kabul ettiğini gösterdi. 

'TAMAMEN ETİK DIŞI'

İngiltere'de vücut kitle endeksi 40'ın altında olan kişilere çoğunlukla kilo verme ameliyatı yapılmazken, uluslararası IFSO yönergelerinde bu sayı 35. Öte yandan, şirketten BBC'ye yapılan açıklamada, hastanenin 'uluslararası yönergeleri ya da kriterleri karşılamayan hastaları ameliyat için kabul ettiği' iddiaları reddedildi. Açıklamada, 'tam ve kapsamlı sağlık kontrollerinin hastanedeyken yapıldığı' ifade edildi. Dr. E. de kendisini hasta olarak tanıtan gazeteciye kilo alması gerektiğini söylediği iddiasını reddetti. 

Danışman bariatrik cerrah Omar Khan ise Türkiyeli doktorun konsültasyonunu 'tamamen savunulamaz' olarak değerlendirdi. Khan, "Önemli endişelerim var. Ameliyatı yapabilmeleri için hastayı, hedefi tutturabilsin diye neredeyse kilo almaya itiyor. Bu, tamamen etik dışı" dedi. Khan, bir kişinin zayıf olması halinde o kişiye bu ameliyatı yapmanın bir anlamı olmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)