Sabah yazarı: 'Türkiye enflasyonun yıkıcı etkilerine daha fazla maruz kalıyor'

Türkiye'nin enflasyondan daha fazla etkilendiğini söyleyen Sabah yazarı Nurullah Gür'e göre, kapsamlı ekonomi politikaları ile enflasyonun düşmesi için en az 12 ay "sabretmek" gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek enflasyon rakamları iktidara yakınlığıyla bilinen gazetelerde sık sık kendine yer bulmaya başladı. Sabah yazarı Nurullah Gür, enflasyonun tüm dünyada alım gücünü olumsuz etkilediğine değindiği yazısında, "Maalesef Türkiye enflasyonun yıkıcı etkilerine diğer G20 ülkelerine kıyasla daha fazla maruz kalıyor" dedi.

Enflasyon artışından ekonomi politikalarını değil dünyadaki enerji fiyatlarını sorumlu tutan Gür, toplumun her kesiminin enflasyondan etkilendiğini belirtti. Sabah yazarına göre, kapsamlı ekonomi politikaları ile enflasyonun düşmesi için "en az 12 ay sabretmek" gerekiyor:

"Küresel koşullar bugün normalleşecek olsa, enflasyonu düşürücü etkiler 1 ila 3 ay arasında kendini hissettirir. TL'nin değerini makul seviyelere taşıyacak, arz-talep dengesini sağlayacak ve enflasyon beklentilerini iyileştirecek kısa ve orta vadeli politikalar işin bir başka boyutu. Bu yönde atılacak politika adımlarının etkileri 3-9 aylık süreçte görülebilir. Tabi ki bir de enflasyonla mücadelenin yapısal boyutu var. Rekabet kurallarının gözden geçirilmesi, kritik ara mallarında yerlileşme oranının artırılması, tarımda teşvik sisteminin iyileştirilmesi, yerli enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, hal yasası… Yapısal reformların meyvelerini toplamak biraz daha uzun bir süreç. En az 12 ay sabretmek lazım." (HABER MERKEZİ)